Sunday, March 17, 2013

Skandal Projek IC dan sandiwara Lahad Datu


Betapa kalau kita lihat, insiden Lahad Datu ini berlaku ketika siasatan skendal ‘projek IC segera’ di Sabah oleh Suruhanjaya Siasatan DiRaja sedang rancak berjalan. 
Beberapa pendedadahan mengenai penglibatan pemimpin Umno/BN seperti Mahathir, Megat Junid dan Aziz Shamsudin semakin terserlah. 
Walaupun Mahathir cuba menafikannya dengan berkata bahawa pemberian IC tersebut adalah kepada mereka yang layak dan mengikut tatacara perlembagaan negara, namun kenyataan Mahathir itu tidak menyakinkan rakyat dan nampak hambar. 
Mudahnya Mahathir nak melepaskan tengkukya satelah ratusan ribu Filipina telah menjadi warga negara segera Sabah! Apakah tragedi Lahad Datu ini satu cubaan untuk menyekat proses pendedahan skendal projek IC seterusnya? 
Bukankah ini jelas sebagai cubaan untuk menutup pemberian taraf kewarganegaraan kpd rakyat Filipina? Bukankah ini demi kepentingan survival politik Umno/BN? 
Di awal pencerobohan di Lahad Datu itu, Menteri UMNO di Kementerian Dalam Negeri Dato Hisyamudin melalui kenyataan akhbarnya berkata kumpulan lelaki ceroboh Lahad Datu itu bukan militan atau pengganas. 
Malah beliau menyeru rakyat agar tidak mempercayai atau melayan khabar angin tersebut. Ternyata apa yang Menteri Auw-auw itu katakan bahawa ‘kumpulan lelaki ceroboh Lahad Datu itu bukan militan atau pengganas’ adalah benar ~ bukan sandiwara sebagaimana anggapan sesetengah pihak! 
Bahawa kebanyakan lelaki kumpulan bersenjata itu adalah dari kalangan orang umno sendiri. Makanya UMNO ada kepentingan untuk mengekalkan sokongan bangsa Filipina yang jadi warga negara segera Malaysia di Sabah.
Selama ini, Lahad Datu adalah Lubuk Pengundi Hantu yang membantu Umno untuk terus berkuasa di Sabah.
Termasuklah Kiram sendiri yang khabarnya pernah menjadi Timbalan pegawai daerah Kudat dan menjadi Ahli UMNO Sabah. Malah ada yang mengatakan bahawa Kiram menyandang jawatan Pengerusi PEKIDA Sabah. 
Amat mustahil sekali sekiranya puak-puak Umno di Lahad Datu ini akan menuruti telunjuk Anwar Ibrahim, yang Zahid Hamidi cuba kaitkan kononnya Anwar Ibrahim adalah dalang disebalik insiden Lahad Datu itu. 
Apabila 2 komando kita terbunuh, barulah Menteri Auw-auw kita tu menggelabah! Sebelum ni dia memperlekehkan mengatakan ‘penceroboh orang yang tak cukup makan, tua2, pakai kain sarong dan pakai slipper… ‘ ambik kau! 
Dan kemudian, Lahad Datu bertukar menjadi tragedi berdarah melibatkan 8 perwira terbunuh, namun Menteri Auw-auw ini tidak pernah cuba memperbetulkan kenyataannya itu dan meminta maaf. 
Dan tidak pasal-pasal, Tian Chua dihadapkan dengan tuduhan dibawah seksyen 4 (1)(b)akta Hasutan 1948 berhubung kenyataan beliau yang mengaitkan Umno dengan insiden pencerobohan bersenjata di Lahad Datu. 
Pada 1 Mac lalu, Tian Chua menyatakan pencerobohan Lahad Datu adalah cubaan kerajaan Umno mengalih perhatian daripada “Projek IC” di Sabah.

Jangan biarkan misteri Lahad Datu menyelubungi kehidupan anda

Terlalu misteri insiden Lahad Datu ni! Kenapa begini rupa jadinya? Kenapa perkara ini menakutkan sangat hingga PM Najib Tun Razak terus enggan membincangkannya bersama Pakatan Rakyat di Parlimen?

Ini adalah masalah negara, bukan masalah Umno/BN sahaja.

Tetapi begitulah perangai Najib, konon dia seorang sahaja yang mahu jadi hero dalam isu Lahad Datu ini.

Umno/BN menggunakan media dan kuasa yang ada padanya untuk menagih simpati rakyat.
Persoalan kini berkisar tentang siapakah dalang sebenarnya yang berada dibelakang tragedi tersebut? Mula-mula pencacai Umno/BN tuduh bahawa kumpulan bersenjata Sulu itu mendapat dana USD2 juta daripada SUARAM. 
Tuduhan tersebut bersumberkan dari kenyataan Presiden Jaringan Cina Malaysia Ng Lam Yong kononnya telah menerima email dari rakannya yang berada di Manila.
Isi kandungan email itu memberi tahu bahawa kejadian di Lahad Datu itu dibiayai oleh sebuah NGO dari Malaysia dan telah menyalurkan USD 2 juta untuk tujuan pencerobohan itu, katanya.
Kemudian, tuduhan terbaru datangnya dari Menteri Pertahanan Malaysia, Zahid Hamidi dengan bersumberkan Setiausaha Pertahanan Filipina, Voltaire T. Gazmin yang mengunjungi beliau di Putrajaya pada 15 Mac lalu.

Akhbar Utusan Meloya dengan tajuk ganaznya ~ Kerajaan Filipina temui bukti ...Ha! ha! ha! nak katakan lawak atau sandiwara, aku sendiri pun tak tahu nak kata apa!Kata sandiwara, nanti jadi macam Tian Chua pula, nanya aku!
Tetapi yang lucunya bila Zahid berkata, “Beliau (Gazmin) menyatakan Filipina akan menggunakan segala jaringan maklumat termasuk perisikan untuk mengetahui siapakah dalang di belakang pencerobohan ini. Mereka juga sedang mengumpul bukti-bukti,” ~ maknanya, belum lagi temui buktilah tu kan?
Tanpa ada segan silu, walaupun katannya ‘sedang mengumpul bukti’, Zahid seterus berkata, “Kita diberitahu bahawa ada tokoh pembangkang di negara itu yang membiayai kos perjalanan itu. Ini dipercayai mempunyai kaitan dengan usaha pembangkang yang sedang bergerak cergas dengan menjadikan isu pencerobohan di Lahad Datu sebagai modal politik menjatuhkan kerajaan,” katanya di sini  

Zahid Hamidi perlu ambil kira kenyataan Nor Misuari yang mendedahkan bahawa kedatangan pasukan bersenjata Sulu itu adalah diatas jemputan Najib Tun Razak yang dijanjikan untuk di berikan tanah.Kenapa tidak disiasat kenyataan tersebut?

No comments: