Friday, March 1, 2013

14 Terbunuh, 3 Cedera di Lahad Datu, namun persoalan-persoalan ini masih belum terjawab..


Insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah telah berakhir dengan 14 terbunuh dan tiga cedera selepas pasukan keselamatan bertempur dengan penceroboh bersenjata, polis sahkan hari ini.

The Star Online melaporkan polis berkata perintah berkurung telah dilaksanakan di bandar Lahad Datu dan kawasan sekitarnya sejak jam 4 petang.

Dua belas anggota penceroboh Filipina dan dua Komando Polis Malaysia terbunuh dalam pertempuran tersebut.
Bravo Sniper Malaysia ... Headshoot !!! 
Ade lagi nak cabar kedaulatan tanahair ni?

Dua komando yang terbunuh ialah Inspektor Zulkifli Mamat dan Koperal Sabarudin Daud.

Tiga anggota polis Malaysia turut tercedera, Jumlah anggota penceroboh tersebut yang tercedera masih belum diketahui..

Manakala seorang daripada tiga cedera itu dalam keadaan kritikal, dan mereka sedang dirawat di hospital.

Mereka adalah dari VAT69, unit komando elit polis yang ditugaskan membanteras komunis, dan kemudiannya ditugaskan untuk gerakan anti-keganasan dan menjalankan operasi khas.


Meskipun negara kelihatan berlembut dengan mereka dalam hal ini dan pemimpin negara mengambil mudah hukum-hukum Islam, namun ketahuilah apa yang dilakukan oleh negara dalam berhadapan situasi ini adalah selaras dengan syarat-syarat peperangan dalam Islam..


Antaranya ialah musuh harus diberi amaran supaya mereka mempunyai masa untuk memindahkan anak-anak, orang tua, kaum wanita dan orang sakit ke tempat selamat sebelum sesebuah angkatan tentera (Islam) menyerang.

Musuh diberi peluang untuk berunding, diberi kata dua untuk berundur atau bertaubat, jika masih berdegil barulah serangan dimulakan.

Tahanan perang pula diberi layanan yang baik, maruah mereka tidak dijatuhkan dan mayat-mayat yang gugur diberi masa dan ruang untuk disempurnakan.


Namun begitu persoalan asas masih belum terjawab... bagaimana mereka boleh bolos dengan begitu mudah?

Sedangkan menurut Bekas Ketua Staf Logistik Markas Armada TLDM, Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid perairan negara dikawal empat agensi penguatkuasa iaitu Polis Marin, Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), Kastan Diraja Malaysia dan TLDM.

“Kita ada ‘Operasi Pasir Laut’ antara tentera dan polis. Tak malukah tentera sudah jaga, orang lain boleh masuk?” katanya.

Ops Pasir Laut ialah operasi keselamatan perairan dan kepulauan pantai utara dan timur Sabah oleh Markas Angkatan Bersama (MAB) Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Ops Pasir Laut dikawal selia Pusat Kawalan dan Sistem Pengawasan (JRCC) dengan kelengkapan pesawat tanpa juruterbang (UAV), bot tempur kapal peronda ATB dan helikopter Nuri.

Antara peralatan canggih ditempatkan sepanjang ‘laluan panas’ ialah 12 radar dengan kemampuan mengesan pergerakan kapal mahupun bot kecil pada jarak 100 kilometer.

Kawasan seliaan MAB meliputi 22 pulau dan 11 pesisiran pantai sepanjang 1,577 kilometer dari Tawau hingga Kudat.

Pandangan itu turut dipersetujui bekas Timbalan Panglima Angkatan Tentera Darat, Lt Jen (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid.

Bagaimana mereka boleh melepasi  empat agensi penguatkuasa iaitu Polis Marin, Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), Kastan Diraja Malaysia dan TLDM.?

Bagaimana mereka gagal dikesan oleh 12 radar dengan kemampuan mengesan pergerakan kapal mahupun bot kecil pada jarak 100 kilometer?

Bagaimana mereka boleh lepas dari Pusat Kawalan dan Sistem Pengawasan (JRCC) dengan kelengkapan pesawat tanpa juruterbang (UAV), bot tempur kapal peronda ATB dan helikopter Nuri?

Dan adakah benar TLDM gagal mengesan kehadiran mereka sedangkan pengkalan Kapal Selam negara berada di Teluk Perairan itu??? 

No comments: