Tuesday, April 3, 2012

Dari 1Malaysia ke 1 Auta....angkat bakul sendiri

Apa yang boleh kita jangkakan bila Najib memberi lapuran keatas diri nya sendiri? Takkan dia nak kata dia tidak baik? Dia tidaklah dumb as he looks untuk menurunkan markah keatas hasil kerja nya. Tentu semua baik. Dan dakwaan itu akan di sambut dengan ululah-ing dari para pengampu yang mahu di calunkan semula sebagai calun. Ini perkara biasa dalam budaya UMNO. Kualiti perkhidmatan kepada masyarakat adalah perkara secondary. Yang lebih utama ialah kepandaian menjilat Najib di bahagian yang tidak di pancar matahari. 

Tentu dia kata dia baik dan masih winnable. Dia pemandu yang baik. Orang lain hanya tabur janji. Takkan lah Najib pandir sangat- sebab itu kita mahukan kuasa untuk melaksanakan janji2 tersebut. Tanpa perlaksanaan dengan kuasa yang mereka ada, apa ada pada BN? kualiti janji mereka pun sudah auta besar. 

BN tidak ada kapasiti otak untuk memikirkan program dan rancangan konkrit untuk rakyat. Kita tak bleh harapkan apa apa yang baru dari Najib. Kaki langit fikiran nya tidak melebihi memikirkan bagaimana mengekalkan jawatan presiden parti UMNO. 

Hari ini BN dan UMNO jadi parti samseng- memainkan isiu bangsa, agama dan raja Melayu untuk mengekalkan kuasa. Inginlah lah kami rakyat merafak sembah kepada DYMM Raja Raja Melayu- rakyat yang bukan penyokong UMNO adalah juga rakyat yang setia kepada Tuanku. Tuanku ada lah raja kepada semua rakyat- bukan ahli UMNO sahaja. Ingatlah Tuanku- si matlaon UMNO inilah juga yang merupakan gerombolan pendurhaka yang mahu melucutkan kedaulatan raja2 Melayu suatu ketika dahulu. 

Rakyat mesti menolak parti yang menggunakan bangsa, agama dan raja Melayu sebagai platform perjuangan. Sebab ini akan membawa kepada kehancuran dan porak puranda. Kita tidak boleh melangkah maju kehadapan dengan berkelahi pasal perkara tetek bengek seperti agama, bangsa dan negara. Sekali dua kita dengan Hasan Ali berceramah, kita sudah tahu dia macam kartun. Tapi cara inilah yang sangat di sukai oleh kabilah UMNO. Cara yang membodohkan orang Melayu dan menakut nakutkan mereka dengan perkara yang tidak sebesar yang di gambarkan oleh si hasan ali hasan ali dalam masyarakat kita. 

Janji BN adalah hasil bayaran kepada firma pakar runding- CIMB dan Ethos menasihati PM mengenai penyenaraian FGV yang akan mendatangkan, dalam ungkapan Najib, durian runtuh yang tidak terbayang oleh peneroka Felda. Seperti yang pernah najib beritahu saya, dia sangat faham tabiat orang Melayu. Mereka sukakan benda free. Najib akan mengeksploitasi tabiat ini untuk kepentingan politik nya. 

Dalam konteks ini, Najib tidak ada beza nya dengan Shahidan Kassim atau Chua Soi lek. Mereka pun kata mereka bagus. Tajudin Rahman akan hentak kepala sesiapa yang kata dia sudah out of date dan tidak winnable. Siapa berani dekat dengan wakil Pasir Salak yang sentiasa membawa tongkat nya?

Mustahil, kita akan mendengar Najib berkata program nya gagal? ETP nya mesti berjaya dan KPI dalam NKEA nya pasti top meletup. Najib akan mendapati bahawa mengwujudkan istilah istlah eksotik tidak akan membantu meringankan beban rakyat dan tidak akan menghapuskan rasuah dan rompakan yang di lakukan oleh pimpinan hari ini. kemana hendak Najib pandu kita? 

Jika selama 50 tahun lebih, kita telah di bawa kepada sengsara, rasuah, rompakan dan lanun, adakah kita mau percaya, pemandu lama yang bersekolah di sekolah jahat akan membawa negara ini ke zaman syurga loka? Boleh kah kita percaya pemandu yang bernama Najib Razak? 

Ikan kembung hari ini harga nya RM 17 sekilo. Sekilo ada 5-6 ekor ikan kembung. Orang kampong yang ada 7 orang anggota keluarga hanya mampu makan untuk setengah hari kerana anak yang membesar mempunyai selera yang aktif. Gula yang sekarang di monopoli oleh pak habib al bukhari makin naik sedangkan bila tauke cina uncle Robert memegang monopoli nya, harga gula lebih rendah. harga beras juga meningkat. Sekampit beras 5 kilo naik RM 7 Ringgit. Rakyat sengsara, Najib mahu auta bahawa rancangan ekonomi nya berjaya? 

Hari ini hayat dan nyawa umno bergantung kepada 3R. ini bukan reading, `riting dan `rithmetic yang di ajar kepada kanak2 baru sekolah oleh para pendidik. Ini 3R yang memberi persekolahan mengajar bangsa Melayu memusuhi semua orang termasuk Melayu yang tidak menyokong UMNO. Ini 3R yang UMNO lancarkan supaya orang Melayu jadi samseng sedangkan pada reality nya, tidak ada pun orang yang mengancam bangsa Melayu. Demikian sombong dan angkuh UMNO sehingga orang melayu yang tidak menyokong nya di anggap bukan Melayu. 

Yang jadi kebenaran ialah UMNO yang tergugat dan terancam. Sebuah parti yang beroperasi diatas pembohongan dan kosong dari segi prinsip perjuangan dan tidak berjuang untuk suatu seruan, akan tidak bertahan akhirnya. UMNO telah lama membelakangkan alif ba ta nya sehinggalah, ia sekarang hilang hak moral untuk menjadi jurubicara dan pemimpin kepada bangsa Melayu. Sudah sampai masa nya UMNO ketepikan diri dan memberi laluan kepada parti lain untuk membangunkan bangsa Melayu.

No comments: