Sunday, September 30, 2012

Nik Aziz: Bajet 2013 banyak ‘gula’, kurang rohani


Nik Aziz Nik Mat
Nik Aziz menyambut Sultan Kelantan yang perkenan berangkat menziarahi beliau di rumahnya dan berjemaah bersama-sama di Masjid Pulau Melaka dekat Kota Bharu, petang ini.

Nik Aziz Nik Mat
SHAH ALAM - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam masih bernada sama, yang tidak akan membawa manusia pada ketaqwaan kepada ALLAH.


Nik Aziz berkata, kerajaan masih ‘menggula-gulakan’ rakyat dengan kebendaan, jauh mengajak manusia bagaimana untuk membawa manusia bertaqwa kepada ALLAH.

Mursyidul Am Pas berkata, Bajet 2013 langsung tidak ada perkara baru khususnya belanjawan kerohanian, selain memberikan rakyat dengan harta kebendaan semata-mata.

Katanya, jenayah yang berlaku dalam negara, sama ada bunuh, ragut, samun, rompak, rasuah dan berbagai lagi semuanya berlaku akibat tidak ada rasa taqwa pada ALLAH.

“Inilah natijah yang akan diterima rakyat kalau pentadbir negara hanya pentingkan dunia dari akhirat.

“Apa yang berlaku itu juga kerana mengasingkan agama dari politik, selagi keduanya diasingkan selagi itulah nyawa manusia atau harta tidak akan selamat,” kata beliau dipetik Harakahdaily.

Nik Aziz berkata, semuanya sama sahaja selagi mengabaikan tanggungjawab kerohanian pada rakyat sama ada kerajaan Malaysia atau Timur Tengah, sekiranya membelakangkan tuntutan agama, negara tidak akan aman.

Beliau yang petang ini diziarahi Sultan Kelantan petang ini turut mengambil contoh sejarah Rasulullah SAW  bagaimana keamanan yang dicapai di Madinah sehingga tiada sebarang rompakan atau meminta sedekah berikutan kaum muhajirin Makkah berada di sana.

Tambah Nik Aziz, biar sebanyak mana sekalipun belanjawan dibentangkan sama ada di Parlimen atau Dewan Undangan Negeri, ia  tidak akan berjaya sekiranya langsung tidak membentuk jiwa manusia.

“Nabi sendiri telah ditawarkan bajet kesenangan dunia iaitu perempuan, pangkat, harta asalkan tinggal Islam.

"Bagaimanapun Rasulullah menolaknya kerana agama suci ini penyelamat manusia di dunia hingga akhirat,” ujarnya.

Friday, September 28, 2012

Inilah Teks Ucapan Pembentangan Bajet 2013 Oleh PM Haji Najib... Sapa2 Pun Boleh Muat Turun... Jom Terjah!!!!
 Download teks ucapan pembentangan bajet 2013 disini

ISU BAJET - NAJIB SERANG ANWAR, SEKALI LAGI ANWAR CABAR NAJIB MASUK GELANGGANG

Oleh:  WFAUZDIN NS

NAJIB sekali lagi diminta untuk berani selaku anak jantan, selaku PM yang bermaruah untuk tampil berdepan dan berdebat dengan Ketua Pembangkang, DS Anwar Ibrahim.  Cabaran ini dibuat oleh Ketua Pembangkang sendiri apabila melihat 'hebat'nya Najib menyerang Pembangkang bahkan menyerang peribadi DS Anwar sendiri sewaktu beliau membentangkan bajet "gula-gula" petang semalam di Parlimen.
Alangkah bertuahnya jika kita punyai PM seperti ini
Anwar ketika ditemubual sejurus selepas pembentangan Bajet 2013 oleh Najib berkata,"Berdebat dengan saya. Jika anda bersedia untuk menyerang pembangkang dan pemimpin pembangkang, mengapa anda tidak boleh melibatkan diri dalam perdebatan? (Terjemahan melalui Malaysian Insider).  

Sebenarnya kita naik jemu untuk memperkatakan soal debat ini kerana kita tahu Najib tidak akan ada sedikitpun keberanian di dalam hal ini.  Beliau tidak seperti beberapa pemimpin Bn yang lain, terutamanya dari pemimpin Cina MCA dan Gerakan, jauh sekali berani seperti pemimpin DAP.  Pemimpin MCA, sekalipun semua rakyat tahu beliau mempunyai rekod moral yang teruk tetapi namanya terukir sebagai pemimpin dari komponen Bn yang berani berhujah dengan Pembangkang.  Begitu juga dengan pemimpin Gerakan.  Pemimpin Umno patut malu dan perlu belajar dari pemimpin Cina ini.
Malangnya kita memiliki PM yang takut berbahas secara terbuka
MCA dan Gerakan selalu tidak sehaluan dengan DAP.  Namun mereka ini pantang bila dicabar berdebat atas apa jua isu yang melibatkan dasar atau kepentingan parti yang mereka wakili.  Telah beberapa kali kita menyaksikan Chua Soi Lek dan Koh Tsu Koon berdebat dengan Lim Guan Eng.  Di dalam Umno, pemimpin mereka menyorok tidak mahu bersoal jawab dengan pemimpin dari PR.  Najib hanya berani berkokok di hadapan kamera TV berseorangan.  Ini kelakuan aneh yang ada pada Presiden Umno yang ahli-ahli Umno sendiri ramai yang merasa pelik dengan sikap melarikan diri Najib ini.

Debat ini penting, bukan soal kita mahu memilih pemidato atau pemenang debat.  Jika Najib kerap menggunakan media kerajaan untuk memburuk-burukkan dasar PR bahkan sehingga memburuk-burukkan peribadi DS Anwar, sedangkan PR dan DS Anwar tidak boleh menjawab menggunakan media yang sama, maka ini menunjukkan Najib tidak bertanggungjawab.  Sebab itu kita mahu Najib dan DS Anwar ke hadapan agar rakyat boleh menilai apakah yang Najib laungkan tentang keburukan PR itu benar atau memang Najib ingin memperbodohkan rakyat?

Negara lain yang maju adalah kerana pemimpin mereka berani untuk berdepan dengan rakyat dan berani untuk mempertahankan dasar mereka di pentas perdebatan.  Rakyat di negara mereka terbuka minda kerana mereka tidak ditipu oleh media kerajaan yang memerintah.  Malangnya di negara kita, pemimpin negara mempunyai jiwa yang teramat kecil.  Mereka suka rakyat terus buta dengan isu-isu semasa kerana rakyat yang buta memudahkan mereka mengheret rakyat ke mana jua./wfauzdin.blogspot.com

Monday, September 24, 2012

GABUNGAN PROFESIONAL MENUNTUT ROYALTI

KENYATAAN MEDIA
GABUNGAN PROFESIONAL MENUNTUT ROYALTI, PENDARATAN MINYAK DAN GAS KE KELANTAN (ROYALTI) ATAU LEBIH DIKENALI SEBAGAI “R”.
TARIKH: 24 SEPTEMBER 2012
LOKASI: LOBI BANGUNAN PARLIMEN MALAYSIA, KUALA LUMPUR.
1. Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan (ROYALTI) atau lebih dikenali sebagai “R”merupakan gabungan pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO) yang mengabungkan lebih 58 buah ngo di Negeri Kelantan dengan berberapa tujuan iaitu:
Menuntut Royalti Minyak Diberikan Kepada Kerajaan Negeri Mengikut Akta Pembangunan Petroleum 1974 dan Perjanjian Antara Kerajaan Negeri Kelantan dengan PETRONAS pada 9 Mei 1975.
Menuntut Hak Pendaratan Minyak & Gas yang Dikeluarkan Dalam dan Luar Perairan Negeri Kelantan ke Negeri Kelantan sepertimana Titah DYMM Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke V pada Disember 2012 dan pada PLAK ROYALTI yang Ditandatangani oleh Baginda sendiri pada 5 Jun 2012 yang lalu.
Membina Hubungan Nasional dan Antarabangsa Dengan Negeri-Negeri serta Negara-Negara Pengeluar Minyak & Gas Bagi Mengajak Mereka Bersama-Sama Berjuang Menuntut Hak Hasil Bumi Di Kembalikan.
2. Belanjawan – Memohon Perdana Menteri menyatakan dengan tegas dalam pembentangan bajetnya pada 28 September 2012 agar membayar tuntutan royalti minyak dan gas Negeri Kelantan yang tertunggak sejak 2004 hingga sekarang (2012) dianggarkan minimum RM7 Billion kepada Kerajaan Negeri Kelantan.

3. Sekiranya Perdana Menteri tidak menyatakan dalam pembentangan Belanjawannya, seluruh rakyat Kelantan akan mengadakan program Konvoi R Tuntut Royalti Ke Putrajaya Putrajaya pada 2, 3 dan 4 Oktober 2012 sempena berlangsungnya perbicaraan kes saman Kerajaan Negeri Kelantan terhadap Petronas berkenaan Royalti Petroleum jam 9 pagi di Mahkamah Persekutuan, Aras 2, Istana Kehakiman Putrajaya.
4. Konvoi R Tuntut Royalti Ke Putrajaya ini bertujuan untuk:
Mengajak seramai mungkin Rakyat Negeri Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak serta Malaysia untuk bersama-sama bangkit memperjuangkan Hak Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Hasil Bumi mereka ke Negeri mereka sendiri dengan turut serta dengan program-program kempen tuntutan ini.
Konvoi Mega Seluruh Negara Ke Putrajaya diadakan bagi memberikan isyarat yang jelas kepada Kerajaan Malaysia bahawa Rakyat Malaysia, terutamanya Negeri Kelantan sudah bangkit dalam menuntut hak hasil bumi mereka dikembalikan. Ia sebagai saluran baru bagi memberi tahu seluruh rakyat Malaysia selepas semua saluran media pro-kerajaan mahu menutup isu tuntutan Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Negeri.
Tazkirah, Solat Hajat diadakan bertujuan untuk memberikan kesedaran kepada rakyat Malaysia bahawa semua hasil bumi yang kita perolehi sekarang adalah dari Allah SWT, justeru itu kita sebagai Khalifah yang dilahirkan dibumi perlu mentadbir dan menguruskan dengan baik hasil kurniaan-Nya demi kemakmuran Negeri dan Negara.
Ceramah Mega Tuntut ROYALTI Ke Putrajaya diadakan bagi menarik semua sokongan padu Pemimpin Parti Politik di Malaysia bagi bersama-sama menyokong perjuangan rakyat dan menyatakan halatuju, pandangan dan idea mereka tentang pemberian royalti, hak pendaratan minyak dan gas di Malaysia
Himpunan Aman di depan Istana Kehakiman diadakan bagi menyatakan sokongan padu Rakyat Kelantan kepada Kerajaan Negeri Kelantan terhadap tindakan menyaman Petronas kerana tidak membayar Wang Royalti @ Bayaran Tunai hasil pengeluaran minyak dan gas Negeri.
Penyerahan 150 Ribu Tandatangan @ Referandum Kepada Perdana Menteri, yang nisbahnya 10% daripada Rakyat Negeri Kelantan dibuat bagi memberikan referandum kepada Perdana Menteri yang seluruh Rakyat Kelantan mahukan Wang Royalti dibayar kepada Kerajaan Negeri, Minyak dan Gas perlu didaratkan ke Negeri Kelantan SEGERA.
Penyerahan Memorandum Tuntutan Rakyat Kelantan Kepada Perdana Menteri agar Bayaran Tunai hasil pengeluaran Minyak dan Gas diberikan kepada Kerajaan Negeri Kelantan.
Konvoi Royalti ke Menara Petronas dan Piket Aman ke KLCC diadakan bagi menunjukkan kepada seluruh Rakyat Kelantan bahawa kekayaan hasil bumi mereka dirompak untuk memajukan Negeri lain dengan mengabaikan kemajuan dan kemakmuran Negeri dimana minyak dan gas di keluarkan.
5. R telah menyedia Pentas Pidato Tuntut Royalti Ke Putrajaya ada 2 Oktober 2012, Dataran Kemerdekaan Shah Alam kepada semua pemimpin parti politik termasuk dari Pakatan Rakyat (PR) dan UMNO/Barisan Nasional. Justeru itu pihak kami ingin menjemput secara terbuka Perdana Menteri Malaysia atau wakilnya untuk hadir menyatakan pendirian berkenaan isu tuntutan Royalti Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak. Setakat ini yang sudah memaklumkan kesudian untuk hadir ialah:
YAB Tuan Guru Dato Bentara Setia Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan
YB Dato Seri Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia
YB Dato Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, Presiden PAS
YB Lim Kit Siang, Penasihat DAP
YB Dato Husam Musa, Pengerusi Jk Tuntutan Royalti & Pendaratan Minyak dan Gas Kelantan
YB Tan Sri Ibrahim Menudin, Wakil Pimpinan Sabah
YBrs Sdra Nazri Deraman, Presiden Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan ROYALTI. (Kelantan)
YBrs Sdra Hj Fauzi Abu Samah, Presiden Majlis Pemaufakatan Rakyat Negeri Terengganu – MAMPAT (Terengganu)
YBrs Sdra Zainnal Ajamain, Gerakan Nasionalis Sabah – GANAS (Sabah)
6. Pihak NGO R mendesak agar Jawatankuasa Bayaran Tunai yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada 4 Ogos 2012 yang lepas melibatkan Kerajaan Negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang dibatalkan dan bayaran segeran WANG ROYALTI/BAYARAN TUNAI 5% dibayar segera kepada akaun Kerajaan Negeri Kelantan.
7. Untuk itu pihak NGO R ingin memohon respon daripada Perdana Menteri berkenaan Mmemerandum Menolak Jawantankuasa Bayaran Tunai yang telah dihantar pada 7 Ogos 2012 lalu yang diserahkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan, agensi rasmi dibawah Jabatan Perdana Menteri di Negeri Kelantan. Pihak Ngo R menolak Jawatankuasa ini memandangkan ia tidak dinyatakan dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974 dan perjanjian yang telah dimeterai antara Kerajaan Kelantan dengan Petronas pada 9 Mei 1975. Malah penyelesaian isu pembayaran Wang Royalti kepada Kerajaan Negeri Terengganu juga tanpa melalui Jawatankuasa Khas Bayaran Tunai.
8. Pihak NGO R juga akan memohon Perintah Deklarasi Pembatalan Perjanjian pada 9 Mei 1975 antara Kerajaan Negeri dengan Petronas yang dimeterai selama ini di Mahkamah Tinggi Kota Bharu pada 26 September 2012 jam 8 pagi. Pihak kami juga telah berbincang dengan wakil-wakil NGO Negeri Pengeluaran Minyak dan Gas iaitu Terengganu, Sabah dan Sarawak untuk mengambil tindakan yang sama.
Pihak kami menuntut Wang Royalti/ Bayaran Tunai dibayar SEGERA kepada Kerajaan Negeri.
“R TUNTUT ROYALTI”
Nazri Deraman
Presiden R

Hina Nabi Dan Islam : Mahathir sekali lagi pertikai Hukum HUDUD..Hassan JATI, Brahim Katak & KJ tak nak demo ke??


Friday, September 21, 2012

Pas kesal layanan buruk Kedutaan AS sekutu Parti Syaitan.

KUALA LUMPUR - Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan kesal dengan layanan buruk yang diberikan oleh Kedutaan Amerika Syarikat (AS) kerana memorandum bantahan berhubung filem Innocence of Muslims hanya diterima oleh ketua pengawal keselamatan kedutaan itu.

Menurut Nasrudin, tiada seorangpun wakil kedutaan yang mahu menerima memorandum, yang diserahkan oleh wakil dari Pas, PKR dan wakil badan bukan kerajaan.

"Kami kesal kerana kedutaan hanya menghantar ketua pengawal keselamatan untuk menerima memorandum.

"Kita berharap memorandum itu akan sampai kepada wakil kedutaan," kata Nasrudin ditemui pemberita selepas penyerahan memorandum kira-kira jam 2.45 petang.

Katanya, kerajaan AS yang mengamalkan demokrasi sepatutnya mendengar luahan dan perasaan rakyat Malaysia hari ini.

Nasrudin berkata,  umat Islam negara ini kecewa dengan tindakan yang jelas membuktikan sikap kerajaan AS yang menghina Nabi Muhammad SAW dalam filem anti-Islam Innocence of Muslims.


"Ini merupakan satu provokasi yang melampau mencetus kemarahan umat Islam di seluruh dunia," katanya.

Katanya, umat Islam tidak pernah menghina dan memperlekehkan agama lain yang sedia maklum jika dilakukan akan mengundang huru-hara di dalam negara.

"Kami umat Islam sendiri tidak pernah  menghina agama lain," katanya lagi.

Beliau berkata, tindakan yang tidak menghormati isu sensitiviti agama lain boleh mengundang kekacauan di seluruh negara.

Antara lima wakil lain yang bersama-sama dalam penyerahan memorandum ialah Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub; Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man; dua Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua dan Pengerusi Teras Keupayaan Melayu (Teras) Azmi Abdul Hamid.

Peserta mula bersurai pada pukul 3.20 petang.

GAMBAR-GAMBAR SEKITAR BANTAHAN TERHADAP PENGHINAAN NABI MUHAMMAD SAW DI KEDUTAAN AMERIKA


Gambar-gambar sekitar bantahan penghinaan terhadap Nabi Muhammad di Kedutaan Amerika..
Walaupun agak mengecewakan apabila wakil kedutaan enggan turun menerima memorandum bantahan..
tetapi jumlah kehadiran rakyat umat Islam berbilang bangsa termasuk pemimpin dari pakatan Rakyat tidak menghampakan....

Umat Islam Kota Bharu mulakan bantahan
(Tuan Guru Nik Aziz membakar replika CD filem pendek yang menghina Nabi Muhamad saw)

KOTA BHARU: Beribu-ribu Umat Islam di Kota Bharu Kelantan memulakan demo menyatakan bantahan terhadap filem menghina Nabi Muhamad saw dengan membakar replika CD filem jahat itu.

Upacara pembakaran tanda bantahan itu disempurnakan sendiri oleh Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mereka menyatakan bantahan terhadap pihak yang menerbitkan filem pendek "Innocent of Muslim' itu yang menghina pemimpin umat Islam, Nabi Muhamad saw.

Hampir kesemua yang hadir memakai 'headband' khas berwarna pink yang bertulis 'We Love Muhamad' dalam tulisan jawi dan rumi serta simbul cinta.

Bantahan ini dikira sebagai permulaan sebelum demo yang akan diadakan di perkarangan kedutaan Amerika di Jalan Ampang selepas solat Jumaat nanti.

Bantahan  yang sama juga diadakan di seluruh negara dan di beberapa masjid di Kelantan, Perak dan Johor.

Minggu lalu, Presiden PAS memimpin himpunan di Masjid Rusila, Marang. -Hrkh

Berikut adalah gambar-gambar di Kota Bharu pagi ini.(Orang ramai melihat replika CD filem pendek hina Nabi dibakar)


(Ketua Muslimat, Siti Zailah berucap membantah filem itu)


(Antara Muslimat yang hadir dengan memakai 'headband' 'Kami sayang Muhamad')

Thursday, September 20, 2012

Deklarasi Kuching: Rakyat Sabah, Sarawak pilih PR


KUALA LUMPUR- Rakyat Sabah dan Sarawak wajar menyambut tawaran yang digariskan dalam Deklarasi Kuching dengan memilih calon Pakatan Rakyat pada plihan raya umum ke-13 akan datang.
Pesuruhjaya PAS Sabah, Aminudin Aling (kanan) berkata tawaran yang diberikan kepada rakyat Sabah yang terkandung dalam deklarasi tersebut membawa seribu kebaikan sekiranya Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya umum.
"Sudah sampai masanya, rakyat Sabah membuat perubahan dengan memilih calon Pakatan Rakyat bagi membolehkan kita menikmati tawaran yang dijanjikan Pakatan Rakyat," tegas beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.
Beliau yang mengalu-alukan deklarasi tersebut, berkata selama ini rakyat Sabah terpinggir dari kekayaan, biarpun Sabah mempunyai hasil bumi yang begitu kaya untuk dinikmati bersama.
Dalam pada itu, Aminudin juga berkata momentum di Sabah juga semakin menarik berikutan beberapa pemimpin Barisan Nasional bertindak meninggalkan parti tersebut dan menyokong Pakatan Rakyat.
Katanya, dengan pembabitan tokoh-tokoh tersebut dilihat dapat membantu menggerakkan kempen Pakatan Rakyat di negeri bawah bayu tersebut.

"Mereka tidak putus-putus meminta rakyat memilih calon daripada PAS, DAP dan PKR bagi memastikan BN tidak boleh kekal lama di Sabah," tegas beliau lagi.
Katanya lagi, dalam siri jelajah Pakatan Rakyat, deklarasi tersebut akan terus diterangkan ke akar umbi bagi memastikan penduduk di Sabah dapat membuat perubahan.
Harapan tersebut turut dikongsi bersama Pesuruhjaya PAS Sarawak, Adam Ahid (kiri) yang meminta pengundi di Sarawak mengambil pengajaran daripada Sabah.
"Sabah sudah beberapa kali menukar kerajaan, namun tidak Sarawak. Bagaimanapun, kita mengharapkan rakyat Sarawak akan membuat perubahan dengan memberi peluang kepada Pakatan Rakyat menerajui Sarawak," kata beliau.
Bagaimanapun, beliau berkata rakyat Sarawak sentiasa melihat perkembangan di Semenanjung dalam usaha membuat perubahan pada tampuk kepimpinan.
Katanya, mereka lebih suka melihat Semenanjung membuat perubahan terlebih dahulu sebelum mereka bertindak serupa.
Deklarasi yang dinamakan Deklarasi Kuching ditandatangani pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat semalam mengariskan tujuh perkara pokok bagi membela rakyat Sabah dan Sarawak.
Antara lain ianya bertujuan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat Sabah dan Sarawak serta pembangunan kedua-dua negeri.
Malah ianya juga sebagai komitmen Pakatan Rakyat untuk menghormati Perjanjian Malaysia 1963.
Deklarasi tersebut telah ditandatangani Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang di Chong Ling Park, Kuching, petang 16 Sept lalu.
Deklarasi tersebut diumumkan pada Sambutan Hari Malaysia peringkat Pakatan Rakyat yang diadakan di Sarawak.

BN Lubuk Emas Kumpul Kekayaan

Bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin memberitahu mesti ada sebab kenapa beliau meninggalkan Umno serta sanggup kehilangan gaji.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap di hadapan lebih 200 orang penduduk Kampung Bawan, Membakut bersempena Program Ambang Hari Malaysia di Sabah petang semalam.

"Saya hilang gaji sebagai timbalan menteri, tetapi saya tetap meninggalkan Umno Barisan Nasional.

"Kerana saya lihat dalam Umno sudah banyak kepincangan berlaku terutamanya dalam soa kroni serta melibatkan kewangan," jelasnya.

Jelasnya lagi, beliau meletakkan kebajikan rakyat Sabah lebih utama, walaupun Barisan Nasional merupakan lubuk emas untuk beliau mengumpul harta kekayaan.

Ahli Parlimen Beaufort itu turut menyatakan kalau beliau sanggup keluar dari Umno kenapa tidak rakyat Sabah membuat perubahan pada pilihanraya nanti.

"Umno Barisan Nasional telah memerintah Sabah selama 18 tahun namun apa yang Sabah dapat dari hasil pemerintahan mereka.

"Walaupun Sabah kaya namun negeri ini terus ketinggalan dari negeri-negeri di Semenanjung," katanya

Tambahnya lagi, sepanjang beliau bersama Umno apa yang ingin beliau lihat adalah perubahan kepada rakyat namun sebaliknya berlaku yang mana rakyat terus miskin tetapi pemimpin Umno BN terus membolot kekayaan.

"Rakyat Sabah hanya diumpan dengan jalan raya hanya selebar 8 kaki tapi keuntungan semuanya dibolot oleh mereka yang berkuasa.

"Saya yakin jika Pakatan Rakyat diberi peluang untuk memerintah, hak kebajikan dan pembangunan Sabah akan diutamakan," sambung beliau lagi.

Lajim memberitahu, Pakatan Rakyat akan menjadikan kebajikan rakyat lebih utama bukannya sepertimana dilakukan oleh Umno BN yang lebih mementingkan kroni.

"Bukan mudah untuk saya menyertai pembangkang, banyak risiko terutama dari pihak berkuasa.

"Yang tidak pernah ada fail di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pun boleh diwujudkan," kata beliau sambil disambut tepukan orang ramai.

Sambil berseloroh, Lajim mengatakan ada satu janji Umno BN yang belum dilaksanakan dan kebanyakan penduduk mengatakan 'jambatan ajaib'.

Ini dia lelaki terkaya di Malaysia ?

 Laporan menggemparkan yang dikeluarkan oleh NGO berpangkalan di Switzerland Bruno Manser Fund (BMF) menganggarkan aset keluarga Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebanyak AS$21 bilion (RM64 bilion).


Kekayaan Taib sahaja dianggarkan sebanyak AS$15 bilion (RM46 bilion), sekali gus menjadikannya lelaki terkaya di Malaysia, mengatasi hartawan Robert Kuok dengan AS$12.5 bilion.Laporan berjudul “The Taib Timber Mafia: Facts and Figures on Politically Exposed Persons from Sarawak, Malaysia” dikeluarkan di Brussels hari ini ketika Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi Tan Sri Bernard Dompok melawat Suruhanjaya Eropah.Ia laporan pertama mengupas secara terperinci aktiviti perniagaan dan kekayaan peribadi 20 anggota keluarga Taib di Malaysia, Australia, Kanada, Hong Kong, United Kingdom, Amerika Syarikat dan lain-lain negara. - Mkini

 
Patutlah Menteri Umno BN Hidup Senang Lenang...

Addin
Slip Pendapatan Bulanan bagi Menteri Penuh Malaysia termasuk Ketua-Ketua Menteri...

1. Gaji Pokok RM18,000

2. Elaun Keraian RM10,500.00

3. Elaun Perumahan RM10,800.00 - Kebanyakan menteri ada rumah sendiri, jadi tuntutan ini masuk poket mereka sajalah

4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00 -

5. Elaun parking RM 5,700.00

Jumlah pendapatan bulanan RM55,650.00 yg wajib terima samada sakit atau tidak kerja

Lain-lain kemudahan

1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan,hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti keluar negara seorang menteri boleh menuntut sebanyak RM50,000.00 tanpa resit.

2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia (sebenarnya duit rakyat)

3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dll boleh dituntut setahun sekali sebanyak RM40,000.00

6. Sebuah kereta Mercedes S320, di lengkapi dgn talipon bimbit, satu driver, minyak percuma. Kalau pakai pemandu kementerian, dapatlah duit percuma.

7. Semua pemberian derma spt kpd perkahwinan, kematian atau pemberian kpd badan kebajikan kebajikan boleh dituntut.

8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan. Kebiasaan Menteri menuntut sebanyak RM400,000.00

9. Setiap menteri biasanya tuntutan mereka sebanyak RM45,000.00 semua elaun perbelanjaan tidak termasuk elaun-elaun dalam slip pendapatan bulanan. ~malique