Monday, February 21, 2011

Malaysia beli peralatan pertahanan itu dengan harga 'gila-gila'

Apakah benar kos peralatan pertahanan negara melambung tinggi sehingga mencecah RM 6 bilion untuk enam kapal peronda pesisir pantai OPVs? Wartawan Harakah, NYZA AYOB cuba mengcungkil isu ini dari kaca mata Brig. Jen (B) Abdul Ghani Mahludin yang berpengalaman luas dalam bidang ketenteraan selama 31 tahun. Pada awal 1980-an beliau memegang jawatan Pengarah Perancang Pertahanan di Bahagian Staf Perkhidmatan Bersama, Kementerian Pertahanan sebelum bersara pada 1984.


Berdasarkan pengalaman saudara terlibat dalam bidang ketenteraan dan pertahanan negara, boleh jelaskan sedikit apa prosedur bagi sesuatu pembelian peralatan keselamatan negara?

BRIG. JEN (B) ABDUL GHANI: Saya terlibat dengan perancangan pertahanan negara berakhir pada 1982. Waktu itu perancangan yang saya buat bersama kumpulan saya selesai untuk kegunaan sehingga tahun 2000. Dalam pasukan tersebut kita tentukan untuk beli alat tempoh kegunaannya untuk 20 tahun. Ia termasuk untuk kegunaan tentera laut, tentera darat dan tentera udara. Prosedurnya kita lakukan tender dengan syarikat-syarikat daripada negara yang membuat peralatan tersebut. Dan mereka bida seterusnya kita beli dengan harga terbaik. Ia sama seperti  tender yang lain.  Bagaimana pun, saya tidak terlibat dengan urusan pembelian senjata atau peralatan ketenteraan. 

Jadi, apa peranan saudara?

Saya terlibat dalam merancang apa bentuk senjata yang kita perlukan. Musuh kita sekian rupa, ancaman kita sekian rupa, jadi bagaimana hendak mempertahankan negara? Contohnya pada waktu dahulu musuh kita yang terjauh ialah Vietnam. Jadi kita perlu beli kapal terbang, sampai ke sana jatuhkan bom dan patah balik. Jika tidak sempat balik dan tidak cukup minyak, kita kena beli kapal terbang untuk review mid air. Itu perancangan saya. Yang membeli peralatan tersebut angkatan tertentu. Mereka yang beli kapal terbang tentera udara atau kapal laut tentera laut. Saya cuma menetapkan apakah jenis senjata yang diperlukan untuk mengadap musuh sebelum musuh sampai ke negara kita.

Sejauh mana peralatan yang dibeli itu boleh membantu pertahanan negara?

Pada masa itu perancangan yang kita buat boleh bertahan untuk masa-masa tertentu sebelum kita minta bantuan daripada negara lain. Masa itu kita bersahabat dengan pertahanan lima negara iaitu Malaysia, Singapura, Australia, New Zealand dan Britain. Kita ada menandatangani pertahanan skim lima negara. Malaysia salah satu daripada ahlinya. Maksudnya sekurang-kurangnya kita mesti pertahankan negara kita sebelum negara-negara lain dapat bantu kita.

Sepanjang maklumat yang diperolehi, adakah terdapat masalah  ketirisan dalam pembelian peralatan pertahanan negara memandangkan kita dapati harga yang dibeli semuanya tinggi?

Sewaktu saya berkhidmat dahulu, kami berbincang iaitu terdapat dua cara membeli senjata ini iaitu secara terus menerus. Bermakna kita membeli senjata negara ke negara (government to government).
Lazimnya pembelian senjata pertahanan negara tidak boleh dibeli terus daripada syarikat yang mengeluarkan. Ia hendaklah diluluskan oleh kerajaan tersebut barulah boleh dijual. 
Katakanlah kita hendak membeli sesuatu peralatan dari Amerika, kerajaan kita mesti mendapat persetujuan dahulu daripada negara itu. Apabila kerajaan Amerika dah luluskan barulah boleh jual dan barulah kita boleh beli. 

Bagaimana dengan kaedah 'orang tengah'?

Sejak zaman saya berkhidmat  lagi didapati Malaysia suka menggunakan kaedah 'orang tengah'. Biasanya orang tengahlah yang buat duit. Ini saya berani cakap. Semasa saya merancang pertahanan negara dahulu pun, sudah nampak perkara ini berlaku. Contohnya bagi harga peralatan tersebut kita kena bayar RM 1 juta tapi kita bayar RM2 juta. RM1 juta untuk orang tengah. Syarikat tersebut terima tidak sampai pun RM2 juta. Itu contohnya. Kemungkinan besar harga terlampau tinggi kerana adanya 'orang tengah' -  
BRIG. JEN (B) ABDUL GHANI: Berdasarkan laporan audit negara setiap tahun, Kementerian Pertahanan sering menerima kritikan mengenai kaedah perbelanjaan  yang peruntuk. Ini menunjukkan kementerian gagal buat pertimbangan?

Iya gagal itu... seperti kita menuntut ilmu, jika ada kesalahan cikgu akan membuat pembetulan dan komen tetapi ada kalanya kita buat tidak kisah. Itulah yang saya sifatkan di Kementerian Pertahanan.  Orang tegur buat tidak tahu sahaja. Sebab jawapannya... ini pertahanan negara. Sewaktu saya berkhidmat dahulu ada orang menggunakan kiasan pertahanan negara ini seperti insurans. Kita ambil insurans ini untuk keluarga kita, apabila kita meninggal atau apabila kita sudah tua, insurans tu digunakan semasa kita hidup. Jadi orang yang sekarang gunakan tidak dapat. Apabila kita sebut insurans premiumnya agak tinggi.

Jadi kenapa Malaysia beli peralatan pertahanan itu dengan harga 'gila-gila' tingginya berbanding harga sebenar?

Mengapa? Saya tidak dapat jawab. Tetapi saya boleh katakan antara sebabnya kerana menggunakan 'orang tengah'. Satu lagi sebab tentera tidak pegang duit. Senjata yang dibeli itu bahagian kewangan Kementerian Pertahanan yang bertanggung jawab. Kami tidak dibenarkan menggunakan wang. Kami boleh buat sesuatu, hantar bil pada mereka. Sebelum kami hendak beli, kami kena minta approval. Jika hendak beli kapal berharga RM1 juta, bagi tahu kepada mereka dan mereka memberi kebenaran untuk beli kapal tersebut dengan nilai RM1 juta. Apabila dapat bil, mereka yang akan bayar. Sama ada  mereka bayar RM1 juta atau lebih, kita tidak tahu. Kami tidak tahu perkara tersebut. Memang peraturan di Kementerian Pertahanan, pihak awam yang memegang bil dan duit, kami di pihak tentera cuma memilih barang apa yang hendak beli dan kami sentiasa dinasihatkan beli barang yang murah tetapi memenuhi keperluan pertahanan.

Pada pandangan saudara, kenapa kerajaan perlu bayar komisyen yang tinggi kepada 'orang tengah'?

Itu saya tidak dapat jawab juga. Kalau saya jawab saya menuduh orang. Dan mungkin tidak tepat. Saya boleh katakan sebagai contoh kita beli durian daripada orang kampung. Orang kampung jual satu bakul. Tapi saya jual di pasar mengikut harga saya. Mengapa kita beli peralatan pertahanan melalui orang tengah? Ia sama jugalah seperti orang kampung yang tidak dapat menjual terus kepada pembeli. Dia dah cipta sistem.

Mungkin 'orang tengah' boleh dipercayai dalam merahsiakan maklumat mengenai pembelian tersebut?

Dalam soal menentukan kemampuan alat itu bukan dia yang berhak. Dia yang menentukan harga. Yang menentukan alat itu baik atau tidak adalah tentera sendiri. Berdasarkan pengalaman saya, terdapat pegawai yang berpangkat kapten yang menguji alat tersebut dan mengesyorkan kepada orang atasan sama ada patut atau tidak peralatan tersebut dibeli. Soal menentukan peralatan memang pihak tentera tentukan tetapi mengenai pembelian peralatan dan harga ditentukan pihak lain iaitu pihak awam yang bertanggung jawab terhadap kewangan.

Sebagai contoh dalam kes pembelian kereta perisai, Malaysia beli daripada syarikat yang tidak berpengalaman dalam bidang teknologi dan pembuatan. Apa risiko atau kesannya kepada negara?

Jika tidak mempunyai pengalaman dalam pembuatan tersebut, dibimbangi apabila sampai waktu senjata itu nak digunakan... bertempur, kereta perisai tersebut hanya boleh digunakan untuk tempoh yang singkat sahaja. 
Berdasarkan pengalaman juga, apabila kita beli sesuatu alat itu, kita juga beli teknologi bagaimana hendak memperbaiki kerosakan tersebut. Bukan beli begitu sahaja. Kita ada juruteknik kita sendiri untuk  memperbaiki kerosakan tersebut -
BRIG. JEN (B) ABDUL GHANI: Mungkinkah terdapat salah guna kuasa dalam isu pembelian peralatan pertahanan?

Daripada segi harga yang disebut sebagaimana yang didedahkan dalam Harakah iaitu enam kapal peronda pesisir pantai OPVs yang didakwa 870 peratus lebih mahal daripada bayaran yang dibuat negara lain untuk kapal yang sama, kemungkinan memang ada. Jika tidak, kenapa sampai 870 peratus lebih mahal. Ia memang terlampau tinggi dan hampir 1000 peratus. Pada pendapat saya memang terdapat manipulasi daripada orang tengah. Itu saya berani cakap kerana berdasarkan pengalaman saya sendiri. Ia memang lebih mahal daripada negara lain yang membelinya. 

Kerajaan mengatakan pembelian kereta perisai tersebut tinggi kerana pemindahan teknologi...

Pemindahan teknologi itu merupakan satu keperluan kita. Begitu juga dengan negara lain. Seperti New Zealand, negara tersebut tidak mempunyai teknologi untuk membuat kapal. Negara itu juga perlukan teknologi. Tetapi kenapa negara tersebut dapat beli peralatan dengan harga lebih murah. Pendek kata pemindahan teknologi itu standard. Jadi kita memang kena latih orang kita untuk perbaiki segala kerosakan. Adakah kapal peronda yang dibeli ini yang baru atau yang lama? Kenapa perlu harga tinggi sangat? Kegunaan peralatan ini, hanya pihak tentera atau gerak gempur saja yang tahu. Orang awam biasanya memang tidak tahu. Itu alasan yang biasa mereka bagi. Pada saya alasan tersebut, alasan sedia ada. Bila alasan teknikal, orang bukan teknikal memang tidak boleh jawab.

Sebagai seorang yang cukup berpengalaman dalam pertahanan negara, apakah harapan tuan agar isu seperti ini dapat diselesaikan?

Kita memang akui peralatan pertahanan memang mahal. Dan apabila kita membelinya, kita bukan menggunakannya seperti menggunakan kereta untuk tempoh kegunaan sepuluh tahun. Ia untuk kegunaan 20 tahun dan jika kita boleh perbaiki sendiri kegunaannya sehingga 30 tahun sehingga tidak boleh diperbaiki lagi. Itu bermaksud kita membeli sebahagian daripada teknologi tersebut. Apabila kita gunakan untuk berperang, mesti kita guna dengan 'lasak' dan bukan boleh digunakan secara 'jimat cermat'.  Orang tembak kita, kita tembak orang balik. Jadi, kenapa  kita membeli dengan harga lebih mahal? Memang terbukti negara lain beli lebih murah daripada Malaysia? 

Adakah kita kena tipu? 

Jika kita kena tipu, orang yang bertanggung jawab membeli barangan di Kementerian Pertahanan kena buat semakan semula. Memang jelas kita negara yang beli dengan harga termahal. Kecualilah Kementerian Pertahanan boleh tunjukkan negara mana yang beli peralatan pertahanan ini lebih mahal daripada negara kita. 
Jika memang betul ada negara yang beli lebih mahal dari Malaysia, itu bermaksud Malaysia membeli senjata paling murah. Sepatutnya kita tidak boleh kena tipu. Dan saya berharap sangat kerajaan mesti memberi butiran secara jelas dan tidak memadai dengan alasan pemindahan teknologi. Itu tidak memadai. Sebagai seorang bekas  tentera saya memang menyokong pendedahan yang dibuat Harakah baru-baru ini - tamat

Sunday, February 20, 2011

SYURGA DUNIA Kerabat Taib Mahmud..

Salah sebuah Kediaman Mewah Taib Mubarak (Mahmud)
Rumah Jamilah,Anak Taib Mubarak
Rumah Abang Taib Mubarak..Ali Mahmud
Rumah Abang Taib Mubarak..Tufail Mahmud (Ada 27 Bilik)
Rumah Abang Taib Mubarak..Arip Mahmud


Juragan : MasaAllah..betul kata member gua,slogan keramat
Umno
"Rakyat "Bangang" Pemimpin Haprak Berkuasa"

Renunglah Sebahagian Khutbah Akhir
Rasullullah Sebelum Wafat..

"Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini
dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta
setiap muslim sebagai amanah suci."

"Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada
pemiliknya yang berhak.Jangan kamu sakiti sesiapapun agar orang
lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya
kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat
perhitungan di atas segala amalan kamu."

PRK DUN Kerdau: Siapa lawan siapa?

Temerloh - Umum sudah pun mengetahui bahawa Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau sudah pun diumumkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof akan dilangsungkan pada 6 Mac depan serentak dengan PRK DUN Merlimau.

Melihat kepada keputusan itu, pastinya Barisan Nasional (BN) Pahang mahupun Pas Pahang sudah merangkan gerak kerja atau jentera parti masing-masing meskipun dalam tempoh yang amat singkat untuk melakukan persediaan.

Apa pun, PRK ini harus dilaksanakan sebagai satu proses demokrasi di negara ini yang mana sesuatu Kerusi DUN ataupun Parlimen perlu diisi apabila berlaku kekosongan seperti mana yang termaktub dalam Perlembagaan Negara.

Menyentuh mengenai PRK ini pastinya umum tertanya-tanya siapakah calon-calon yang layak untuk diletakkan oleh BN dan Pas dan kredibiliti calon-calon ini pastinya akan menentukan kejayaan kedua-dua parti yang bertanding.

BN akan mengumumkan calon PRK DUN Kerdau mereka pada Selasa ini. Malah Pengerusi BN Pahang, Datuk Seri Diraja Adnan Yaakob sudah pun menyerahan empat nama kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Difahamkan empat nama yang diserahkan itu adalah Pegawai Khas Agama kepada Menteri Besar, Syed Ibrahim Syed Ahmad yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Kuala Krau, Bekas Adun Kerdau, Datuk Redzwan Harun, Setiausaha UMNO Bahagian Kuala Krau, Abdul Razak Ahmad serta Ketua Wanita UMNO Bahagian Kuala Krau, Norahan Abu Bakar.

Manakala bagi Pas pula, tiga nama yang difahamkan dipendekkan daripada tujuh nama pada peringkat awal adalah Pesuruhjaya Pas Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang juga Naib Presiden Pas, Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Nasaruddin Hassan Tantawi serta Ketua Penerangan Pas Pahang, Hassanuddin Salim yang juga bekas calon DUN Kerdau Pas pada pilihan raya umum 2008 yang tewas kepada Allahyarham Datuk Zaharuddin Abu Kassim dari BN.

Bagaimanapun, siapa yang bakal bertemu siapa hanya akan diketahui pada Selasa (BN) dan Khamis (Pas) ini apabila kedua-dua parti yang bertanding menentukan calon yang sesuai untuk menggalas cabaran dalam PRK kali ini.

Adalah sesuatu yang amat menarik mengenai PRK Kedau pada kali ini apabila Pas dikatakan cuba meletakkan calon popular yang boleh menggugat BN yang pastinya mahu mempertahankan Kerusi Kerdau yang mereka menangi sebanyak 13 kali pilihan raya termasuk pilihan raya kecil Sanggang (1999).

Dengan 8,999 pengundi berdaftar dengan 88.36 peratus adalah Melayu, pastinya mana-mana parti pun tidak berani mempertaruhkan calon yang bukan Melayu kerana risikonya cukup tinggi.

Malah umum juga mengetahui bahawa Kerdau merupakan tempat pertama penubuhan Pas di negeri ini dan di situ jugalah letaknya Markas Pas Negeri.

Seperti mana yang dikatakan Tuan Ibrahim sendiri, peluang di Kerdau untuk Pas adalah 50-50 kerana banyak isu-isu boleh dibangkitkan terutamanya mengenai pembangunan di Kerdau sendiri sepanjang di bawah pemerintahan BN.

Sama ada isu yang akan dibangkitkan itu relevan atau tidak hanya rakyat di Kerdau sahaja boleh menentukan sama ada pembangunan yang diharapkan itu berlaku atau tidak.

Manakala bagi BN pula, peluang untuk mereka menang dilihat agak cerah berdasarkan rekod pilihan raya sebelum ini.

Mereka pastinya mahukan calon yang popular dan boleh menang bagi menggalas ‘wasiat’ yang ditinggalkan oleh Zaharuddin sebelum ini.

Penting bagi BN untuk menjelaskan kepada rakyat Kerdau mengenai pembangunan di kawasan itu agar keyakinan yang tertanam sebelum ini akan terus hidup subur di terus segar.

Apa pun segala keputusan terletak di tangan para pengundi yang akan menentukan siapakah wakil rakyat mereka pada 6 Mac nanti yang pastinya memperlihatkan satu pertandingan yang sengit.

Bagi BN pula tugas mereka adalah untuk mempertahankan kerusi adalah lebih penting daripada meningkatkan jumlah majoriti yang diperoleh Zaharuddin sebelum ini.

Manakala bagi Pas pula, kemenangan pada kali ini merupakan satu kejayaan menawan kubu BN yang sudah bertahan 13 kali pilihan raya. -SH


Kerdau: PAS putus calon Selasa, naib presiden antara pilihan

KUALA LUMPUR, 20 Feb — PAS akan memuktamadkan calonnya yang bakal bertanding di kerusi Kerdau Selasa ini selepas tiga nama diperakui oleh Dewan Harian parti itu hari ini, kata Naib Presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini.

“PAS Pahang telah mengangkat tiga nama pada hari ini di mana Dewan Harian telah memperakui ketiga-tiga nama itu. Keputusan akhir akan dicapai pada mesyuarat jawatankuasa kerja pusat Selasa ini,” kata beliau ketika dihubungi hari ini.

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan mengumumkan calon di Kerdau, Khamis ini.

Bagaimanapun Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang enggan berkongsi nama calon-calon yang diperakui oleh Dewan Harian pada mesyuarat hari ini.

The Malaysian Insider difahamkan salah satu daripada tiga nama yang dipertimbangkan itu termasukla Tuan Ibrahim sendiri selaku Yang Dipertua PAS kawasan Kuala Krau.

Sumber memberitahu kemungkinan PAS akan menurunkan beliau di Kerdau kali ini atas popularitinya di kawasan tersebut dan di Pahang.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan itu, Tuan Ibrahim memberitahu, “biar jawatankuasa pusat yang putuskan perkara itu dan nama calon akan diumumkan 24 Februari ini.”

Difahamkan ketiga-tiga nama yang diperakui hari ini merupakan anak tempatan kawasan Kuala Krau.

Pada 8 Mac 2008, Tuan Ibrahim bertanding di kerusi DUN Jengka.

Mesyuarat Dewan Harian PAS hari ini juga memutuskan untuk melantik Pengarah Pilihan Rayan PAS pusat Datuk Halim Abdul Rahman sebagai pengarah jawatankuasa induk pilihan raya kerusi DUN Merlimau.

Sebelum ini PAS melantik Tuan Ibrahim sebagai pengarahnya.

“Ada pertukaran, saya akan mengetuai jawatankuasa induk pilihan raya kecil Kerdau, Datuk Abdul Halim akan menjadi pengarah pilihan raya kecil Merlimau,” katanya lagi.

Kerusi DUN Kerdau kosong berikutan kematian wakil rakyatnya Datuk Zaharuddin Abu Kassim pada 12 Februari lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan 6 Mac sebagai tarikh pengundian manakala penamaan calon pada Sabtu ini.

Dalam pada itu, laporan Bernama memetik Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengumumkan nama calon Barisan Nasional (BN), Selasa ini.

“Empat nama calon berkelayakan telah diserahkan kepada pucuk pimpinan parti untuk dipilih bertanding, siapa saja yang dipilih akan diterima dan jentera BN akan memastikan kemenangannya,” kata Adnan.

Kata beliau, kerajaan negeri pimpinan BN akan menunaikan segala janji pembangunan di kawasan Dewan Undangan Negeri Kerdau yang telah dibuat bekas wakil rakyat kawasan itu.

Beliau berkata, kerajaan negeri akan meneliti projek pembangunan yang dijanjikan sebelum ini mengikut keutamaan dan kepentingan rakyat.

“Kerajaan Barisan Nasional tidak berjanji kosong, setiap janji-janji itu kita akan tetap laksanakan untuk kepentingan rakyat,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan tertutup dengan jentera pilihan raya kecil BN untuk pilihan raya kecil DUN Kerdau hari ini.

Adnan berkata, semua isu setempat di kawasan berkenaan juga akan diselesaikan secepat mungkin.

“Setakat ini tiada isu besar di Kerdau melainkan isu-isu berkaitan hak milik tanah dan berkaitan tanah, isu untuk mempertingkat kemudahan jalan raya dan bekalan air,” katanya.

Beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya BN pada pilihan raya kecil itu berkata, semua jentera pilihan raya BN kini bersiap sepenuhnya.

“Kita akan mengambil pendekatan bersemuka dan menemui pengundi bagi mengetahui masalah mereka dan setiap masalah mereka kita akan atasi,” katanya. -TMI

Saturday, February 19, 2011

12 JAMINAN PAS UNTUK MENGUPAYAKAN BANGSA MELAYU

SHAH ALAM : PAS dalam usahanya mewujudkan sebuah Malaysia Baru yang mengangkat martabat kaum Melayu dan Islam, hari ini memberikan jaminan istimewa terhadap dua belas perkara untuk rakyat Malaysia.

Dua belas jaminan ini terkandung dalam resolusi Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa; Jaminan PAS yang berlangsung sehari di Auditorium MBSA, dekat sini.

Berikut adalah dua belas resolusi yang dibentangkan oleh Naib Presiden PAS selaku Pengarah Konvensyen, Datuk Mahfuz Omar.

PAS sebagai sebuah parti politik yang berteraskan Islam memberi jaminan bahawa:

1. PAS tetap komited untuk melaksanakan agenda pengupayaan bangsa Melayu dan Bumiputera berteraskan prinsip-prinsip di atas;

2. PAS akan terus mempertahankan kedaulatan Raja-raja Melayu dan kepentingan bangsa Melayu dan Bumiputera seperti yang telah termaktub dalam Perlembagaan Malaysia;

3. PAS tetap beristiqamah untuk menghayati Islam sebagai satu cara hidup sesuai dengan kerangka perlembagaan Malaysia sebagai teras terpenting usaha mengupayakan Melayu;

4. PAS akan sentiasa memastikan seluruh kegiatan pembangunan bangsa Melayu berkiblatkan akhirat demi mencapai keredhaan Allah;

5. PAS tetap mengutamakan perjuangan untuk membela nasib rakyat terpinggir dan berpendapat rendah yang sebahagian besarnya adalah kaum Melayu dan Bumiputera;

6. PAS akan terus mempertahankan konsep ketuanan rakyat yang berpaksikan keadilan Islam dengan jaminan saksama kepada kaum-kaum lain;

7. PAS tetap memperjuangkan dasar-dasar affirmative yang berasaskan siapa yang berkeperluan (need based) sesuai dengan matlamat keadilan Islam;

8. PAS akan terus komited untuk menampilkan kepimpinan Melayu yang bebas rasuah dan penyelewengan di semua peringkat kepimpinan bermula dari kepimpinan Negara sehingga kepimpinan komuniti;

9. PAS tetap mempertahankan tanah-tanah rizab Melayu, tanah-tanah adat, kampung-kampung tradisi dan penempatan-penempatan yang mempunyai kepentingan Melayu dan Bumiputera seperti Felda, malah berusaha menjadikannya sebagai penyumbang terpenting kekuatan ekonomi Melayu;

10. PAS akan terus mempertahankan warisan Melayu selagi mana tidak bertentangan dengan syarak, sebagai khazanah penting kepada generasi Melayu akan datang;

11. PAS tetap mempertahankan pendidikan vernakular yang telah memberi ruang kepada kewujudan sekolah agama rakyat, madrasah dan sekolah pondok, di samping tidak menolak kepentingan elemen integrasi nasional diterapkan dalam sistem pendidikan dan;

12. PAS akan terus berusaha memasakkan jatidiri berteraskan Islam kepada generasi muda Melayu kerana mereka merupakan teras kepada pengupayaan bangsa Melayu dan waris kepimpinan akan datang.

Jangan Mimpi Mahu Rampas Negeri Pakatan


Lagi gambar2 di FB Pas Puchong
Alor Setar : Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ustaz Azizan Abd Razak berkata, PAS tidak akan memberi laluan mudah kepada Umno BN untuk merampas negeri-negeri yang dikuasai Pakatan pada waktu ini.

Bercakap sewaktu merasmikan Himpunan 30K Pemuda PAS di sini beliau berkata, kekuatan pemuda PAS yang hadir hari ini adalah senjata ampuh untuk menghalang Umno merampas negeri dengan pelbagai taktik kotor mereka.

Katanya, kehadiran 30 ribu pemuda PAS membanjiri dataran kompleks PAS Kedah hari ini membuktikan kesungguhan pemuda mempertahan kerajaan Kedah dan menyekat taktik kotor Umno yang mahu menjatuhkan kerajaan PAS Kedah.

"Ini sudah cukup menggerunkan Umno, kita kena pertahankan.

"Umno jangan fikir dia sahaja nak menang, kita pun fikir nak menang.

"Saya dan rakan-rakan yang memikul amanah kepimpinan kerajaan negeri, tidak akan bagi laluan mudah kepada umno BN," katanya yang juga Pesuruhjaya PAS Kedah.

Hadir sama pada majlis perasmian pagi tadi adalah dua Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, AJK PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik, Ketua Dewan Ulama PAS Kedah, Ustaz Ahmad Abdullah, Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan dan seluruh kepimpinan pemuda seluruh negara.

"Apakah kita nak biarkan keadilan yang kita buat ini dihancurkan Umno?" soal Azizan disambut laungan 'tidak' oleh kira-kira 30 ribu pemuda PAS yang hadir termasuk dari Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP).

Sehubungan itu beliau turut mengarahkan pemuda PAS menggiatkan usaha mendaftar pemilih khususnya kepada anak muda.

Katanya, hanya dengan usaha itu PAS boleh kekal menegakkan keadilan bukan sahaja di negeri-negeri yang dikuasai malah seluruh negeri di Malaysia pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

"Saya meletakkan harapan tinggi kepada pemuda, bangun menjalankan daftar pemilih.

"Hanya dengan mereka mendaftar, mereka boleh mengundi kita, baru kita boleh menang,"katanya lagi.

Hasrat menguasai Putrajaya juga katanya tidak mustahil berlaku, dengan semangat perubahan anak muda di seluruh dunia khususnya di Tunisia dan Mesir yang juga diharap sampai ke negara ini.

"Pemuda perlu mencetus perubahan, idea baru, menjadi tokoh negarawan, bukan sahaja banyak komen, tapi memberi cadangan penambahbaikkan," tegasnya.

Sementara itu, Nasruddin ketika ucapan aluannya pagi tadi meletakkan dua syarat utama jika mahu PAS menang dalam PRU akan datang.

"Setiap individu pemuda PAS mestilah mendekatkan diri kepada Allah SWT, menjadi tentera Allah.

"Inilah kekuatan yang ada pada kita dan beberbeza dengan musuh," ujarnya.

Kedua katanya, ahli PAS perlu mengelak perselisiahan dalamam sehingga membolehkan parti itu diserang musuh sehingga menjadi lemah.

"Rapatkan saf atas dasar ukhwah, jangan bagi ruang walaupun satu lubang untuk musuh masuk pecahbelahkan kita," katanya.

Majlis perasmian hari ini turut menyaksikan selebriti terkenal, Bob Lokman, menyerahkan borang ahli PAS.

Borang tersebut diserahkan kepada Ustaz Azizan sebelum dipakaikan baju tema himpunan.

Himpunan 30K pemuda hari ini antara lain akan membincangkan tugasan dan gerak kerja berdepan PRU 13.

Program sehari hari ini akan berakhir malam nanti dengan program ceramah oleh dua pemimpin utama PAS, iaitu Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. -Hrkh

Ribuan banjiri himpunan Pemuda PAS di Kedah

Sejak awal pagi tadi, ribuan membanjiri kompleks PAS Kedah di Kota Sarang semut dekat Alor Setar bagi menghadiri himpunan besar-besaran Dewan Pemudanya bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 yang dijangka tidak lama lagi.

Mereka mensasarkan kehadiran 30,000 - sekali ganda lebih banyak daripada perhimpunan yang sama pada 2006 di Kota Bharu.

Mereka pada mulanya bercadang berkumpul di Selangor tetapi ekoran percaturan politik bagi mengekalkan penguasaan kerajaan PAS Kedah, mereka menukar tempat program ke situ.

Antara yang hadir Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Razak, Naib Presiden PKR Salehuddin Ayun dan Ketua Pemuda Nasrudin Hassan. -mk

Bob Lokman Sertai PAS
Bob Lokman mengisytiharkan diri sebagai Ahli PAS di hadapan 30 ribu Pemuda PAS di Kota Sarang Semut, Kedah sebentar tadi. Beliau telah menyerahkan borang keahliannya kepada DS Ustaz Azizan Razak, MB Kedah Darul Aman.

Majlis ini telah dihadiri lebih 30 ribu pemuda dari seluruh negari. Kontinjen Negeri Kedah lebih dari 7 ribu. Selain itu, negeri Terengganu Darul Iman dan Selangor Darul Ehsan berjaya menghantar ramai pemuda ke Himpunan ini

Kesesakan jalanraya sepanjang lima kilometer di laluan ini dikawal dengan baik oleh para unit AMAL malaysia. Allah Akbar..!!!

Majlis bermula jam 9.00 pagi dengan perbarisan kontinjen dengan lagu Negaraku, lagu PAS dan lagu Amal. Ucapan Alu-aluan oleh Ketua Pemuda PAS, Ustaz Ahmad bin Yahya. Seterusnya ucapan oleh Pengarah Himpunan 30K. Ustaz Nasarudin Tantawi menyampaikan amanat untuk para pemuda agar berjuang dengan lebih gigih untuk menjana kemenangan.

Seterusnya ucapan perasmian oleh DS Ustaz Azizan Abdul Razak. Beliau begitu bersemangat dan gembira dengan himpunan yang besar begini. Dalam ucapannya beliau menyindir UMNO dengan katanya ‎'umno kini macam nyamuk kena ubat nyamuk, pening'. Selain beliau mengingatkan media agar tulis bagi betul ‎'Hari ini pemuda PAS berhimpun 30 ribu, tapi esok surat khabar tulis 300 sahaja" -detikdaily

Usia Umno BN sudah tidak dapat bertahan


ALOR SETAR, 19 Feb: PAS telah siap sedia untuk mengambil alih tampuk pemerintahan negara bagi menggantikan tempat yang selama ini didominasi oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) sebagai pemerintah.
Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata demikian semasa berucap dalam majlis perhimpunan 30 ribu Pemuda PAS seluruh Malaysia di Kompleks PAS, Kota Sarang Semut, pagi tadi.
Menurut beliau lagi dunia telah membuktikan kezaliman dan sikap diktator yang diamalkan oleh kebanyakan pemimpin tersungkur di tangan rakyat.
"Gelombang yang telah menggerakkan kebangkitan rakyat di Mesir adalah kebangkitan generasi muda. Kebangkitan rakyat kini sudah menular bukan saja ke Tunisia, malah telah merebak ke Yaman dan Algeria.
"Apakah gerakan ini tidak mungkin bangkit di negara ini? Adalah tidak mustahil bagi rakyat untuk bangkit bagi menumbangkan kezaliman dan melenyapkan kemungkaran yang selama ini menodai sistem pemerintahan dalam negara.
"Jangan bimbang dengan Umno dan BN. Mereka kini sudah hampir kepada penghujung jalan. Usia mereka sudah tidak dapat bertahan lama lagi sebagai pemerintah dalam negara ini," ujarnya lagi.
Salahuddin juga menyatakan perubahan juga berlaku di Amerika.
katanya, imej yang dikagumi oleh masyarakat Inggeris bahawa hanya orang kulit putih saja yang boleh menerajui kerusi Presiden di White House juga sudah berubah apabila Obama yang berkulit hitam menerajui kerusi tersebut.
Oleh kerana itu, katanya PAS dan Pakatan Rakyat juga tidak mustahil untuk menjejakkan kaki ke Putrajaya sebagai parti yang layak untuk menggantikan Umno dan BN dalam pilihan raya umum yang akan datang.
Hadir bersama dalam majlis tersebut ialah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan Tantawi, Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Azman Shapawi Abdul Rani dan kepimpinan PAS negeri Kedah. -Hrkh

PM Najib....Boleh Pandang Pandang......Jangan pegang-pegang...... Selamba Je Mahathir & Hanif Perbodohkan Rakyat


Haniff: Mahathir, Anwar pernah minta mansuh ISA tapi polis halang

KUALA LUMPUR — Bekas ketua polis negara Tun Mohd Haniff Omar hari ini mengakui beliau adalah individu yang menghalang cadangan kerajaan yang mahu memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Haniff yang berkhidmat sebagai Ketua Polis Negara selama 20 tahun sehingga 1994 berkata, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah mencadangkan supaya ISA dimansuhkan.

“Anwar kata kita harus mansuhkan ISA, Dr Mahathir kata OK.

“Tapi saya minta mereka untuk mempertimbangkan cadangan itu dengan berkata ia hanya membabitkan soal keselamatan negara,” katanya pada Forum Cabaran Semasa Demokrasi dan Perlembagaan Ke Arah Pencapaian Wawasan 2020 di sini.

Jelas Haniff, Dr Mahathir konsisten dalam usaha untuk memansuhkan ISA yang telah menahan ramai individu tanpa dihadapkan di mahkamah.

“Bila beliau (Dr Mahathir) jadi perdana menteri, (Tun) Musa Hitam beritahu saya agar tidak menggunakan ISA kerana Dr Mahathir tidak menyukainya,” katanya.

Dalam program yang sama, Dr Mahathir berkata beliau sebenarnya mahu memansuhkan ISA ketika memegang tampuk pemerintahan negara selama 22 tahun.

Bagaimanapun, menurut Dr Mahathir, usaha itu gagal kerana pihak polis menolak cadangan tersebut.

Sebelum ini, Dr Mahahir menyalahkan polis yang ekoran penangkapan besar-besaran di bawah ISA pada 1987 yang turut membawa kepada penahanan lebih 100 orang termasuk Penasihat DAP Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng yang kini Ketua Menteri Pulau Pinang.

Sementara itu, Dr Chandra Muzaffar yang juga merupakan bekas tahanan ISA mempertahankan tindakan Dr Mahathir dalam Ops Lalang dengan berkata, ia tidak ada kaitan dengan negarawan itu.

Menurut Chandra, operasi tersebut adalah tindakan dilakukan polis dan bukannya arahan Dr Mahathir.

“Berdasarkan pengalaman saya, saya ditahan di Pulau Pinang dan dibawa ke Kuala Lumpur di mana saya berjumpa Tun Haniff, semasa saya berjumpa Tun Haniff beliau berkata ia adalah operasi polis dan beliau begitu konsisten.

“Penangkapan selama 60 hari itu adalah operasi polis,” tegas beliau yang juga meminta supaya ISA dimansuhkan.

Chandra, seorang ahli akademik dan Presiden Just, pernah berada dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang Anwar merupakan ketua umumnya sekarang. -TMI

Pembelaan bekas KPN, Tun Mohd Haniff Omar ke atas kenyataan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir memperlihatkan bahawa Malaysia, selama mana diperintah oleh BN di era Mahathir dan selepasnya, adalah sebuah negara Polis. Betul?

Kita menyatakan MUSTAHIL Mahathir tidak mempunya kuasa, tetapi sebenarnya SENGAJA tidak mahu melarang polis dan sengaja terus ingin mempastikan pihak pembangkang menerima tekanan dari pihak polis.

Jika tidak, ia bererti, Polis paling berkuasa, dengan bantuan ISA sehinggakan Menteri Keselamatan Dalam Negeri yang sewaktu itu dijawat oleh Mahathir sendiri TIDAK ada kuasa menghalang polis dari terus menggunakan ISA untuk menahan dan menangkap rakyat.

Rakyat diperdodohkan. Sampai sekarang.

The old adage says, “Sometimes you get the bear and sometimes the bear gets you.” At times, you can fool the people but not all the time. If these two Tuns think they can fool Malaysians now, they better think again because we know the pattern and their tricks. Your apology is too late. We have already figured you out.

Katakan TIDAK kepada pemerintahan UMNO BN yang selama ini menggunakan POLIS untuk menekan pembangkang. -GB

Dakwa Ekonomi Naik: PM Diminta Henti Perdaya Rakyat


15 Rabiulawal 1432H [MOD]-

SHAH ALAM 17 FEB : Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad mengingatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya berhenti memperdayakan rakyat dengan penggunaan angka yang tidak realistik pada masa kini. Menurut Dr Dzul, walaupun pertumbuhan ekonomi negara seolah-olah meningkat, namun permasalahan sebenar berhubung ekonomi masih membelit rakyat.

"Persoalan dalam ekonomi hari ini tidak hanya berlegar sekitar persoalan angka. Persekitaran tentang pertumbuhan. Pakar-pakar ekonomi sudah lama tidak mendewa dan bertuhankan angka ini.

Ujarnya, di kala rakyat masih dihimpit dengan beban sara hidup, tidak ada apa yang boleh dibanggakan oleh Najib dengan pencapaian sekitar enam peratus yang disuarakannya hari ini.

Bernama hari ini melaporkan, Najib sebagai berkata, negara telah menjangkaui sasaran pertumbuhan enam peratus tahun lalu walaupun dalam keadaan ekonomi yang malap.

"(Namun) persoalan yang menjadi pertikaian hari ini yang saya hendak katakan pada Najib, ia bukan hanya persoalan angka pertumbuhan. Permasalahan ekonomi yang memerlukan reformasi dan penambahbaikan, jangan pandang kepada satu-satu parameter sahaja. Itu hendak membodohkan rakyat namanya," bidas Dr Dzul.

Menurut Dr Dzul lagi, Najib terlebih dahulu harus menjawab tentang persoalan 40 peratus rakyat di negara ini yang masih 'terpenjara' dengan pendapatan kurang daripada RM1,500.

Dengan keadaan taraf hidup yang semakin tinggi, adakah soal kelangsungan hidup mereka diambilkira dalam kerangka pertumbuhan ekonomi setiap tahun negara, soal Dr Dzul.

Malah hutang isi rumah juga semakin meningkat kepada 77.6 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjadikan jumlahnya RM577 bilion.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia, ia merangkumi bebanan pinjaman kereta (RM118 bilion), pinjaman perumahan (RM225 bilion) dan pinjaman peribadi (RM22 bilion) selain anggaran hutang kad kredit (RM200 bilion).

Tidak cukup dengan itu kata Dr Dzul, lebih malang apabila negara kita berada di tangga kelima dalam senarai negara yang terlibat dalam aliran keluar wang haram sekitar RM888 bilion bermula tahun 2000-2008.

Hal itu kata Dr Dzul menyebabkan dana sebesar itu tidak dapat digunakan bagi tujuan pembangunan negara.

"Kata pada Najib, janganlah hendak memperbodohkan rakyat. Kerap menyebutkan tentang ETP (Program Transformasi Ekonomi), ini pada kami, hanyalah sebutan gimik media untuk menyuntik 'feel good factor' pada pilihanraya. Menurut Dr Dzul, masalah ekonomi negara harus dibendung dengan kadar segera jika tidak mahu generasi akan datang hanya mewarisi kemiskinan negara.

"Kita sebenarnya mengorbankan kekayaan anak-anak kita.

"Pembaziran atau (penggunaan wang) tidak kena kepada keutamaan, subsidi kepada rakyat ditarik, pakar-pakar ekonomi bertanyakan mengapa berlaku sedemikian sementara subsidi kepada IPP diteruskan," tambahnya lagi.(TVS)

Tuesday, February 15, 2011

Saat Saat Terakhir Rasulullah Yang Memilukan

Oleh ramziredang

"Pada saat terakhir Nabi Muhammad s.a.w sedang sakit, seluruh Madinah berada dalam keadaan suram. Suasana yang selama ini indah dan aman bersama Rasullullah, bertukar menjadi satu tikaman duka kepada para penduduknya. Mereka semua merasa hiba kerana kekasih mereka, orang yang paling dimuliakan oleh Allah sedang berada dalam keadaan uzur dan sakit tenat. Tidak ada seorang sahabatpun yang berjalan melainkan dengan wajah yang suram dan bergenang airmata. Begitulah cinta dan sayangnya mereka kepada junjungan Rasullullah s.a.w

Pada hari Ahad, sehari sebelum hari kewafatan baginda, sakit yang baginda tanggung selama 18 hari menjadi bertambah tenat. Pada hari tersebut Bilal bin Rabah seperti biasa mengumandangkan azan. Setelah selesai azan, bilalpun menuju ke rumah Rasullullah lalu berdiri dan memberi salam di depan pintu, sambil menjemput Rasullullah berjemaah. Lalu keluarlah Fatimah dan memberitahu Bilal bahawa Rasulullah sakit. Kemudian Bilal kembali ke masjid dengan linangan airmata. Menunggu seketika.
Ketika hari hampir siang dan sahabat menunggu lama, lali Bilal cuba lagi ke rumah Rasullullah. Bilal berdiri dan memberi salam lagi. Lalu baginda menyuruh Fatimah menjemput Bilal masuk.Bilal masuk dan duduk di sisi Rasullullah dan memandang Rasullullah dengan penuh linangan airmata.
Kemudian baginda bersabda,"aku sekarang dalam keadaan sakit tenat, wahai bilal,kamu perintahkan sahaja Abu Bakar menjadi imam menggantikan aku"
Lalu bila keluar menuju masjid sambil airmatanya semakin deras mengalir dan kesedihannya tidak bisa ditahan lagi. Bilal menyampaikan pesanan Rasullullah kepada Abu Bakar r.a supaya menjadi imam. Pesanan ini pula menjadikan Abu Bakar bertambah hiba. Beliau cuba berdiri untuk menjadi imam, tetapi bila memandang ke tempat yang Rasullullah selalu berdiri, tetapi pada saat itu kosong ketiadaan Rasullullah, lalu Abu Bakar menangis terisak isak dengan suara yang agak kuat. Beliau tidak mampu membendung kesedihannya lagi. Lalu beliau menangis dengan suara yang kuat dan akhirnya pengsan.
Suasana di dalam masjid menjadi hiba dan penuh dengan isak tangis, menjadi bising sehingga terdengar kepada Rasullullah s.a.w.Lalu baginda bertanya,: "Wahai Fatimah, suara apakah yang bising itu? Siti Fatimah menjawab, suara kesedihan dan kebinggungan kerana Rasullullah tidak ada bersama mereka.
Kemudian Rasulullah SAW memanggil Ali bin Abi Thalib dan Abbas ra, sambil dibimbing oleh mereka berdua, maka baginda berjalan menuju ke masjid. Baginda solat dua rakaat, setelah itu baginda melihat kepada orang ramai dan bersabda: “Ya ma’aasyiral Muslimin, kamu semua berada dalam pemeliharaan dan perlindungan Allah, sesungguhnya Dia adalah penggantiku atas kamu semua setelah aku tiada. Aku berwasiat kepada kamu semua agar bertakwa kepada Allah SWT, kerana aku akan meninggalkan dunia yang fana ini. Hari ini adalah hari pertamaku memasuki alam akhirat, dan sebagai hari terakhirku berada di alam dunia ini.”
Pada hari esoknya, iaitu pada hari Isnin, Allah mewahyukan kepada Malaikat Maut supaya ia turun menemui Rasulullah SAW dengan berpakaian sebaik-baiknya. Dan Allah menyuruh kepada Malaikat Maut mencabut nyawa Rasulullah SAW dengan lemah lembut. Seandainya Rasulullah menyuruhnya masuk, maka ia dibolehkan masuk, namun jika Rasulullah SAW tidak mengizinkannya, ia tidak boleh masuk, dan hendaklah ia kembali sahaja.
Maka turunlah Malaikat Maut untuk menunaikan perintah Allah SWT. Ia menyamar sebagai seorang biasa. Setelah sampai di depan pintu tempat kediaman Rasulullah SAW, Malaikat Maut itupun berkata: “Assalamualaikum Wahai ahli rumah kenabian, sumber wahyu dan risalah!” Fatimah pun keluar menemuinya dan berkata kepada tamunya itu: “Wahai Abdullah (Hamba Allah), Rasulullah sekarang dalam keadaan sakit.”
Kemudian Malaikat Maut itu memberi salam lagi: “Assalamualaikum. Bolehkah saya masuk?” Akhirnya Rasulullah SAW mendengar suara Malaikat Maut itu, lalu baginda bertanya kepada puterinya Fatimah: “Siapakah yang ada di muka pintu itu? Fatimah menjawab: “Seorang lelaki memanggil baginda, saya katakan kepadanya bahawa baginda dalam keadaan sakit. Kemudian ia memanggil sekali lagi dengan suara yang menggetarkan sukma.”
Rasulullah SAW bersabda: “Tahukah kamu siapakah dia?” Fatimah menjawab: “Tidak wahai baginda.” Lalu Rasulullah SAW menjelaskan: “Wahai Fatimah, ia adalah pengusir kelazatan, pemutus keinginan, pemisah jemaah dan yang meramaikan kubur.”
Kemudian Rasulullah SAW bersabda: “Masuklah, Wahai Malaikat Maut. Maka masuklah Malaikat Maut itu sambil mengucapkan ‘Assalamualaika ya Rasulullah.” Rasulullah SAW pun menjawab: Waalaikassalam Ya Malaikat Maut. Engkau datang untuk berziarah atau untuk mencabut nyawaku?”
Malaikat Maut menjawab: “Saya datang untuk ziarah sekaligus mencabut nyawa. Jika tuan izinkan akan saya lakukan, kalau tidak, saya akan pulang.
Rasulullah SAW bertanya: “Wahai Malaikat Maut, di mana engkau tinggalkan kecintaanku Jibril? “Saya tinggal ia di langit dunia?” Jawab Malaikat Maut.
Baru sahaja Malaikat Maut selesai bicara, tiba-tiba Jibril as datang kemudian duduk di samping Rasulullah SAW. Maka bersabdalah Rasulullah SAW: “Wahai Jibril, tidakkah engkau mengetahui bahawa ajalku telah dekat? Jibril menjawab: Ya, Wahai kekasih Allah.”
Seterusnya Rasulullah SAW bersabda: “Beritahu kepadaku Wahai Jibril, apakah yang telah disediakan Allah untukku di sisinya? Jibril pun menjawab; “Bahawasanya pintu-pintu langit telah dibuka, sedangkan malaikat-malaikat telah berbaris untuk menyambut rohmu.”Baginda SAW bersabda: “Segala puji dan syukur bagi Tuhanku. Wahai Jibril, apa lagi yang telah disediakan Allah untukku? Jibril menjawab lagi: Bahawasanya pintu-pintu Syurga telah dibuka, dan bidadari-bidadari telah berhias, sungai-sungai telah mengalir, dan buah-buahnya telah ranum, semuanya menanti kedatangan rohmu.”

Baginda SAW bersabda lagi: “Segala puji dan syukur untuk Tuhanku. Beritahu lagi wahai Jibril, apa lagi yang di sediakan Allah untukku? Jibril menjawab: Aku memberikan berita gembira untuk tuan. Tuanlah yang pertama-tama diizinkan sebagai pemberi syafaat pada hari kiamat nanti.”

Kemudian Rasulullah SAW bersabda: “Segala puji dan syukur, aku panjatkan untuk Tuhanku. Wahai Jibril beritahu kepadaku lagi tentang khabar yang menggembirakan aku?”

Jibril as bertanya: “Wahai kekasih Allah, apa sebenarnya yang ingin tuan tanyakan? Rasulullah SAW menjawab: “Tentang kegelisahanku, apakah yang akan diperolehi oleh orang-orang yang membaca Al-Quran sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berpuasa pada bulan Ramadhan sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berziarah ke Baitul Haram sesudahku?”

Jibril menjawab: “Saya membawa khabar gembira untuk baginda. Sesungguhnya Allah telah berfirman: Aku telah mengharamkan Syurga bagi semua Nabi dan umat, sampai engkau dan umatmu memasukinya terlebih dahulu.”

Maka berkatalah Rasulullah SAW: “Sekarang, tenanglah hati dan perasaanku. Wahai Malaikat Maut dekatlah kepadaku?” Lalu Malaikat Maut pun berada dekat Rasulullah SAW.

Ali ra bertanya: “Wahai Rasulullah SAW, siapakah yang akan memandikan baginda dan siapakah yang akan mengafaninya? Rasulullah menjawab: Adapun yang memandikan aku adalah engkau wahai Ali, sedangkan Ibnu Abbas menyiramkan airnya dan Jibril akan membawa hanuth (minyak wangi) dari dalam Syurga.

Kemudian Malaikat Maut pun mulai mencabut nyawa Rasulullah. Ketika roh baginda sampai di pusat perut, baginda berkata: “Wahai Jibril, alangkah pedihnya maut.”

Mendengar ucapan Rasulullah itu, Jibril as memalingkan mukanya. Lalu Rasulullah SAW bertanya: “Wahai Jibril, apakah engkau tidak suka memandang mukaku? Jibril menjawab: Wahai kekasih Allah, siapakah yang sanggup melihat muka baginda, sedangkan baginda sedang merasakan sakitnya maut?” Akhirnya roh yang mulia itupun meninggalkan jasad Rasulullah SAW.

Kesedihan Para Sahabat
Berkata Anas ra: “Ketika aku lalu di depan pintu rumah Aisyah ra aku dengar ia sedang menangis, sambil mengatakan: Wahai orang-orang yang tidak pernah memakai sutera. Wahai orang-orang yang keluar dari dunia dengan perut yang tidak pernah kenyang dari gandum. Wahai orang yang telah memilih tikar daripada singgahsana. Wahai orang yang jarang tidur di waktu malam kerana takut Neraka Sa’ir.”

Dikisahkan dari Said bin Ziyad dari Khalid bin Saad, bahawasanya Mu’az bin Jabal ra telah berkata: “Rasulullah SAW telah mengutusku ke Negeri Yaman untuk memberikan pelajaran agama di sana. Maka tinggallah aku di sana selama 12 tahun. Pada satu malam aku bermimpi dikunjungi oleh seseorang, kemudian orang itu berkata kepadaku: “Apakah anda masih lena tidur juga wahai Mu’az, padahal Rasulullah SAW telah berada di dalam tanah.”

Mu’az terbangun dari tidur dengan rasa takut, lalu ia mengucapkan: “A’uzubillahi minasy syaitannir rajim?” Setelah itu ia lalu mengerjakan solat.

Pada malam seterusnya, ia bermimpi seperti mimpi malam yang pertama. Mu’az berkata: “Kalau seperti ini, bukanlah dari syaitan?” Kemudian ia memekik sekuat-kuatnya, sehingga didengar sebahagian penduduk Yaman.

Pada esok harinya orang ramai berkumpul, lalu Mu’az berkata kepada mereka: “Malam tadi dan malam sebelumnya saya bermimpi yang sukar untuk difahami. Dahulu, bila Rasulullah SAW bermimpi yang sukar difahami, baginda membuka Mushaf (al-Quran). Maka berikanlah Mushaf kepadaku. Setelah Mu’az menerima Mushaf, lalu dibukanya maka nampaklah firman Allah yang bermaksud:
“Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka akan mati pula?”
(Az-Zumar: 30).

Maka menjeritlah Mu’az, sehingga ia tak sedarkan diri. Setelah ia sedar kembali, ia membuka Mushaf lagi, dan ia nampak firman Allah yang berbunyi:
“Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang rasul, sungguh telah berlalu sebelumnya beberapa orang rasul. Apakah jika dia wafat atau dibunuh kamu berbalik ke belakang (murtad)? Barangsiapa yang berbalik ke belakang, maka ia tidak dapat mendatangkan mudharat kepada orang-orang yang bersyukur?”
(Ali-lmran: 144)

Maka Mu’az pun menjerit lagi: “Aduhai Abal-Qassim. Aduhai Muhammad?” Kemudian ia keluar meninggalkan Negeri Yaman menuju ke Madinah. Ketika ia akan meninggalkan penduduk Yaman, ia berkata: “Seandainya apa yang kulihat ini benar. Maka akan meranalah para janda, anak-anak yatim dan orang-orang miskin, dan kita akan menjadi seperti biri-biri yang tidak ada pengembala.”

Kemudian ia berkata: “Aduhai sedihnya berpisah dengan Nabi Muhammad SAW?” Lalu iapun pergi meninggalkan mereka. Di saat ia berada pada jarak lebih kurang tiga hari perjalanan dari Kota Madinah, tiba-tiba terdengar olehnya suara halus dari tengah-tengah lembah, yang mengucapkan firman Allah yang bermaksud:
“Setiap yang bernyawa pasti akan merasakan mati.”

Lalu Mu’az mendekati sumber suara itu, setelah berjumpa, Mu’az bertanya kepada orang tersebut: “Bagaimana khabar Rasulullah SAW? Orang tersebut menjawab: Wahai Mu’az, sesungguhnya Muhammad SAW telah meninggal dunia. Mendengar ucapan itu Mu’az terjatuh dan tak sedarkan diri. Lalu orang itu menyedarkannya, ia memanggil Mu’az: Wahai Mu’az sedarlah dan bangunlah.”

Ketika Mu’az sedar kembali, orang tersebut lalu menyerahkan sepucuk surat untuknya yang berasal dari Abu Bakar Assiddik, dengan cop dari Rasulullah SAW. Tatkala Mu’az melihatnya, ia lalu mencium cop tersebut dan diletakkan di matanya, kemudian ia menangis dengan tersedu-sedu.

Setelah puas ia menangis iapun melanjutkan perjalanannya menuju Kota Madinah.
Mu’az sampai di Kota Madinah pada waktu fajar menyingsing. Didengarnya Bilal sedang mengumandangkan azan Subuh. Bilal mengucapkan: “Asyhadu Allaa Ilaaha Illallah?” Mu’az menyambungnya: “Wa Asyhadu Anna Muhammadur Rasulullah?” Kemudian ia menangis dan akhirnya ia jatuh dan tak sedarkan diri lagi.

Pada saat itu, di samping Bilal bin Rabah ada Salman Al-Farisy ra lalu ia berkata kepada Bilal: “Wahai Bilal sebutkanlah nama Muhammad dengan suara yang kuat dekatnya, ia adalah Mu’az yang sedang pengsan.

Ketika Bilal selesai azan, ia mendekati Mu’az, lalu ia berkata: “Assalamualaika, angkatlah kepalamu wahai Mu’az, aku telah mendengar dari Rasulullah SAW, baginda bersabda: “Sampaikanlah salamku kepada Mu’az.”

Maka Mu’az pun mengangkatkan kepalanya sambil menjerit dengan suara keras, sehingga orang-orang menyangka bahawa ia telah menghembus nafas yang terakhir, kemudian ia berkata: “Demi ayah dan ibuku, siapakah yang mengingatkan aku pada baginda, ketika baginda akan meninggalkan dunia yang fana ini, wahai Bilal? Marilah kita pergi ke rumah isteri baginda Siti Aisyah ra.”

Ketika sampai di depan pintu rumah Siti Aisyah, Mu’az mengucapkan: “Assalamualaikum ya ahlil bait, wa rahmatullahi wa barakatuh?” Yang keluar ketika itu adalah Raihanah, ia berkata: “Aisyah sedang pergi ke rumah Siti Fatimah. Kemudian Mu’az menuju ke rumah Siti Fatimah dan mengucapkan: “Assalamualaikum ya ahli bait.”

Siti Fatimah menyambut salam tersebut, kemudian ia berkata: “Rasulullah SAW bersabda: Orang yang paling alim di antara kamu tentang perkara halal dan haram adalah Mu’az bin Jabal, ia adalah kekasih Rasulullah SAW.”

Kemudian Fatimah berkata lagi: “Masuklah wahai Mu’az?” Ketika Mu’az melihat Siti Fatimah dan Aisyah ra ia terus pengsan dan tak sedarkan diri. Ketika ia sedar, Fatimah lalu berkata kepadanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sampaikanlah salam saya kepada Mu’az dan khabarkan kepadanya bahawasanya ia kelak di hari kiamat sebagai imam ulama.”
Lalu Mu'az menuju ke makam Rasullullah.

Mesir: Ikhwanul Muslimin Akan Daftar Sebagai Parti Politik


Kaherah - Pasca perletakan jawatan Presiden Mesir Husni Mubarak, Ikhwanul Muslimin merancang untuk membentuk parti politik. Ikhwan akan segera berubah menjadi sebuah parti politik setelah peraturan mengenai kepartian di negara itu diubah.

Dalam pernyatannya, Ikhwan menyatakan keinginannya untuk menjadi parti politik sejak beberapa tahun lalu. Namun semasa pemerintahan Mubarak, organisasi itu terhalang dengan peraturan tentang pembentukan parti politik.

“Saat keinginan untuk dapat membentuk membentuk parti wujud, kami akan membentuk parti politik,” demikian isi pernyataan Ikhwan seperti dikutip Reuters, Selasa (15/2/2011).

Ikhwan didirikan oleh ulama berpengaruh Hasan Albana pada 1920. Pendirian organisasi ini tidak terlepas dari keadaan sosio politik dan agama di Mesir. Mubarak selama ini memberikan kesempatan bagi Ikhwan untuk menjalankan aktivitinya, namun tidak boleh bersentuhan dengan politik.

Sebelumnya, Ikhwan menyatakan tidak berminat untuk turut serta dalam pemilihan presiden dan angota parlimen pada pemilihan umum akan datang. Tentera saat ini memegang tampuk pemerintahan setelah Mubarak menyerahkan mandatnya pada Jumaat minggu lalu.

Dewan tentera menyatakan akan menyerahkan kepemimpinan Mesir kepada rakyat dan menegakkan sistem demorkasi di Mesir.

UMNO/BN PERALATKAN GURU DI MERLIMAU

Umno/BN seperti mahu mengulangi episod memalukan seperti  di PRK Tenang apabila sekali lagi memperalatkan Jabatan Pelajaran Negeri Melaka dan Pejabat Pelajaran Daerah Jasin untuk memenuhi agenda politik sempit mereka.

Jika di PRK Tenang, Pengarah JPN Johor secara terang-terang dan terbuka berkempen dengan menggunakan nama rasmi program JPN dengan meminta guru-guru dalam PRK Tenang supaya mengundi dan menyokong calon Umno/BN.


Di PRK Merlimau, episod menjadikan guru sebagai kuda tunggangan iaitu alat kempen Umno/BN seperti di PRK Tenang berulang. Atas nama program Jabatan guru-guru di Merlimau telah dikerah dan dipaksa untuk hadir dalam program kononnya majlis perasmian Bangunan Tambahan SKJ (C) Merlimau.

Menurut guru yang hadir dalam majlis yang dihadiri oleh Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak ada langsung agenda perasmian bangunan tambahan seperti dalam surat jemputan. Sebaliknya 'backdrop' majlis pada malam itu terpampang 'Majlis Makan Malam Rakyat Bersama Timbalan Perdana Menteri'.

Ramai guru yang hadir pada malam itu kesal dan berasa tertipu kerana  terang-terang ia adalah majlis kempen supaya guru-guru menyokong Umno/BN. Lebih menghairankan mereka surat jemputan ke program  dibuat pada sebelah malam. Menurut seorang guru yang hadir yang enggan dikenali memberitahu, mana ada orang rasmi bangunan sekolah pada sebelah malam.
Apa yang berlaku menunjukkan Umno/BN benar-benar terdesak dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mempertahankan kerusi N27 Merlimau yang dimenangi sebelum ini. Apa yang dilakukan oleh JPN ternyata bercanggah dengan etika dan tanggungjawab seorang penjawat awam.

Kita tunggu dan lihat apakah reaksi sekiranya terdapat guru dan juga kakitangan kerajaan memihak dan bertugas bersama jentera PAS atau Pakatan Rakyat dalam PRK Merlimau.

Sunday, February 13, 2011

Penyokong Demokrasi tidak sepatutnya takut kepada Ikhwan Muslimun

Washington Post 

Seperti juga rakyat Mesir dari segenap lapisan masyarakat, kami dalam Ikhwan Muslimun mengambil bahagian dalam kebangkitan popular untuk menggulingkan seorang diktator yang represif. Hampir keseluruhan rakyat Mesir menuntut pengusiran Hosni Mubarak dan rejimnya.

Setelah tuntutan asas ini dipenuhi, kami berusaha untuk berkongsi dalam perdebatan yang melanda negara dan menjadi sebahagian daripada penyelesaian, yang kami harap akan mencapai puncaknya dalam bentuk sebuah kerajaan yang demokratik. Mesir menginginkan kebebasan dari kezaliman, juga proses demokrasi dan dialog yang serba inklusif dalam menentukan hala tuju nasional kami dan masa depan kami, bebas dari campur tangan asing.

Kami sedar meskipun kami sebuah gerakan Islam yang tidak mengamalkan kekerasan kami telah dihadapkan dengan penindasan selama enam dekad. Pembohongan terang-terangan, kempen menakut-nakutkan dan propaganda telah dicipta dan diadun terhadap kami di istana Mubarak sepanjang 30 tahun kebelakangan dan oleh sebahagian dalangnya di Washington. 

Agar kepentingan partisan di Amerika Syarikat tidak berhasil dalam menggagalkan revolusi popular Mesir ini, kami terdorong untuk menyangkal dengan tegas sebarang usaha untuk merampas keinginan rakyat. Kami juga tidak bercadang untuk mendominasi pemerintahan pasca-Mubarak secara senyap-senyap. IM telahpun memutuskan untuk tidak mengemukakan mana-mana ahlinya sebagai calon presiden dalam pilihan raya akan datang. Kami ingin menyampaikan maklumat yang betul supaya setiap keputusan polisi Timur Tengah yang dibuat di Washington adalah didasarkan kepada fakta dan bukannya agenda Islamophobes yang rasis dan memalukan.

Bertentangan dengan laporan yang bertujuan untuk menakut-nakutkan, Barat dan Ikhwan Muslimun bukanlah musuh. Ini adalah dikotomi palsu untuk menampakkan, seperti yang disarankan oleh sebahagian alarmist, bahawa pilihan Mesir ialah samada status quo rejim Mubarak atau pengambilalihan oleh "pelampau Islam." Pertama, kita perlu membezakan antara perbezaan ideologi dan politik yang mungkin dipegang oleh IM berbanding Amerika Syarikat. 

Bagi umat Islam, mereka telah diajar bahawa perbezaan ideologi dengan pihak lain bukan penyebab atau alasan kepada kekerasan dan pertumpahan darah kerana kebebasan seorang manusia untuk memutuskan bagaimana untuk menjalani kehidupan peribadinya merupakan hak yang tak boleh diganggu gugat dalam ajaran asas Islam, serta tradisi Barat. Perbezaan politik, bagaimanapun, boleh menjadi masalah ancaman eksistensial dan kepentingan, dan kita telah menyaksikannya baru-baru ini, contohnya, bagaimana rejim Mubarak telah menggunakan kekerasan untuk menghadapi demonstrasi damai.

Kami amat memahami bahawa Amerika Syarikat mempunyai kepentingan politik di Mesir. Tetapi apakah Amerika Syarikat memahami bahawa negara berdaulat Mesir, dengan 80 juta penduduk, mempunyai kepentingan sendiri? Apapun kepentingan Amerika Syarikat di Mesir, mereka tidak dapat menghapuskan kehendak rakyat Mesir atau menumbangkan keinginan rakyat tanpa sebarang tentangan. Egoisme seperti itu adalah resepi untuk bencana. Dengan sedikit altruisme, Amerika Syarikat tidak perlu ragu untuk menilai kembali kepentingannya di wilayah ini, terutama jika ia benar-benar menjuarai demokrasi dan ikhlas dalam mencapai keamanan di Timur Tengah.

Melihat ke hadapan, IM adalah salah satu kelompok di antara puak dan trend politik yang berkembang di Mesir, yang akan bersaing dengan sihat dan saling menghormati dalam pilihan raya yang adil dan bebas. Kami telah mengambil bahagian dalam "proses politik" seperti itu sewaktu berada di bawah kediktatoran Mubarak. Dalam dekad-dekad pemerintahannya, kami telah merangkul kepelbagaian dan nilai-nilai demokrasi. Sesuai dengan masyarakat pluralistik Mesir, kami telah mempamerkan kesederhanaan dalam agenda kami dan telah melaksanakan tugas kami secara bertanggung jawab baik di kalangan penyokong politik kami mahupun rakyat Mesir pada umumnya.

Rekod kami di lapangan yang ditatang dengan penuh tanggung jawab dan sederhana merupakan ciri khas identiti politik kami, dan kami akan membina di atasnya. Sebagai contoh, menjadi pegangan kami bahawa kerajaan yang mungkin kami sertai di masa depan hendaklah menghormati semua perjanjian yang dimetrai sesuai dengan kepentingan rakyat Mesir.

Kerana kami gerakan Islam dan memandangkan sebahagian besar Mesir adalah Muslim, tentu ada yang akan membangkitkan isu undang-undang syariah. Walaupun ia bukan agenda terdekat sesiapa pun, adalah berguna untuk diketahui bahawa dalam aliran Sunni, konsep pemerintahan berdasarkan syariah bukan teokrasi kerana kita tidak mengiktiraf ahli agama (clergy) berpusat dalam Islam. Bagi kami, Islam adalah cara hidup yang dianut oleh seperlima penduduk dunia. Syariah merupakan sarana dimana keadilan dilaksanakan, hidup dipelihara, kebajikan umum disediakan, dan kebebasan dan harta dijaga. Apapun, sebarang peralihan ke sistem berasaskan syariah harus mendapatkan konsensus dalam masyarakat Mesir.

Rakyat Mesir akan memutuskan wakil mereka, bentuk kerajaan demokratik mereka dan peranan Islam dalam kehidupan mereka. Buat masa ini, sambil kita berada di ambang pembebasan nasional daripada kezaliman, rakyat Mesir di Dataran “Pembebasan” Tahrir dan di seluruh negara berharap Amerika akan berdiri di samping mereka pada saat genting ini.

Abdel Moneim Abou el-Fotouh, penulis "A Witness to the History of Egypt's Islamic Movement," (Seorang Saksi Sejarah Gerakan Islam Mesir) ialah setiausaha agung Kesatuan Perubatan Arab dan ahli Ikhwan Muslimun. Beliau berkhidmat di Maktab Irsyad gerakan itu selama 25 tahun.
http://www.ikhwanweb.com/article.php?id=27998

Israel antara yang pasti menangisi kejayaan REVOLUSI MESIR

"Lebih 30 tahun Isreal membela Mubarak, sama juga kisahnya Israel membela United Malays National Organisation dan baru hari ini kita akan lihat dalam akhbar rasmi israel iaitu Haaretz sudahtiada kelihatan kata - kata pujian buat mubarak.

Hanya tinggal hanya kecaman yang tiada henti terhadap mubarak kerana gagal menyekat revolusi,kini ikhwanul muslimin dan gerakan HAMAS sudah pasti lebih kuat dan lebih hebat.Sudah pastinya gaza juga akan meningkatkan serangan yang bertubi - tubi.

Pintu masuk Gaza dari mesir bukan sahaja akan di buka buat para aktivis dan pasukan sukarelawan untuk membawa bantuan kemanusian,malah pintu masuk Gaza dari mesir akan di gunakan oleh sebilangan pejuang revolusi untuk melancarkan serangan termasuk memusnah kan kubu kuat Zionis di Tel Aviv.

Dalam keangkuhan Zionis menyembunyikan kesedihannya Isreal terus sedaya upaya untuk mengekalkan barua - baruanya,El Baradei kononya berjuang untuk Rakyat mesir,kemunculan nya di tengah - tengah Revolusi Rakyat di lihat cukup meragukan.

El-Baradei juga adalah penyebab mengapa Iraq berjaya dihancur lumatkan oleh Amerika,El-Baradei juga termasuk dalam Konspirasi CFR.

Di dalam situasi di Mesir, pilihan raya umum sebenar dijangka berlaku pada September 2011 ini. Sekiranya CFR tidak mewujudkan revolusi dan membiarkan ahli-ahli Ikhwan Muslimin memenangi kerusi parlimen maka dasar luar Mesir akan tidak menyebelahi Amerika dan Eropah. Kemungkinan daulah Islamiyah akan terus berkembang dan mempengaruhi negara-negara Islam seluruh dunia.

Untuk mengatasi pengaruh Ikhwan, CFR bermula mencetuskan demonstrasi melalui NGO-NGO awam yang sebahagiannya menerima sumbangan kewangan rahsia dari CFR.

Demonstrasi yang diadakan sempena Hari Polis Mesir, 25 Januari 2011 itu berlaku di luar jangkan. Ia dihadiri ramai golongan belia dan masyarakat sehingga tidak dapat dipastikan siapa yang menggerakkan rakyat ke acara demonstrasi itu.Di dalam kesibukan rakyat menentang kediktatoran Rejim Mubarak, tiba-tiba muncul wira palsu iaiatu Muhammed el Baradei yang sanggup turun padang membantu memperjuangkan suara rakyat menentang kerajaan Mubarak.

Kami percaya El Baradei adalah ayam tambatan CFR untuk memikat hati golongan rakyat yang marahkan kezaliman Mubarak. Sekiranya El Baradei berjaya membawa mandat rakyat sehingga menjatuhkan parti Mubarak dalam parlimen maka sudah pasti El Baradei akan dikenang sebagai wira rakyat.

Jika dalam tempoh sebelum Mac 2011 El Baradei berjaya memegang Presiden Mesir sementara, maka beliau hanya mempunyai 5 atau 6 bulan untuk menunjukkan kehebatan kepimpinannya kepada rakyat Mesir sebelum pilihan raya umum negara itu pada September 2011.

Kami yakin dalam tempoh 5 – 6 bulan itu, kerajaan Amerika dan Eropah akan bertungkus-lumus membantu El Baradei menaikkan taraf hidup rakyat Mesir yang masih jauh ketinggalan ke belakang berbanding negara-negara Islam lain.

Kita juga perlu ingat bahawa El Baradei adalah rakan baik George Soros yang mana kedua-duanya adalah ahli lembaga pengarah bagi International Crisis Group. ICG merupakan cawangan proksi bagi organisasi Yahudi elit seperti CFR, Bilderberg Group dan Trilateral Commission.

Adakah 5 hingga 6 bulan cukup untuk mengubah pemikiran rakyat Mesir daripada menyokong calon Ikhwan Muslimin?

Ya, ia cukup. Sekiranya dalam tempoh tersebut gaji pekerja awam berjaya dinaikkan dan aktiviti jemaah Ikhwan diberi ruang seluas-luasnya maka El Baradei akan digelarkan sebagai hero Mesir. Kebebasan yang diberikan El Baradei untuk Ikhwan melaksanakan aktiviti jemaah akan dipandang mulia dan penuh Islamik.

Kesan daripada perubuhan-perubahan besar tersebut, kemungkinan pada pilihan raya calon-calon bebas dari Ikhwan Muslimin akan bermurah hati untuk sama-sama menyokong El Baradei memegang tampuk pemerintahan Mesir.

Maka dari segi ini, CFR telah berjaya dalam misinya memastikan agen-agennya tetap menguasai kerajaan Mesir bukannya ahli-ahli Ikhwan walaupun dengan cara menjatuhkan maruah agen lamanya iaitu Hosni Mubarak.

Desakan Agar Ikhwanul Muslimin Memerintah MesirLanjutan dari ketegangan dan kekenduran sokongan terhadap Mubarak, banyak pertubuhan Islam sedunia majoritinya mengesyorkan agar Ikhwan kembali semula ke pentas politik setelah mereka membuat untuk tidak menyertai politik pada November 2010 lalu. Keengganan menyertai pilihanraya dibuat kerana tidak puas hati dengan sistem berat sebelah kerajaan Mesir dalam pilihanraya umum.

Namun begitu, apakah tindakan yang harus diambil kepimpinan Ikhwan, bertanding atau membiarkan El Baradei menguasai kebangkitan rakyat? Ia sesuatu yang sukar kerana kedua-duanya jalan perangkap. Dalam hal ini kita berserah kepada kebijaksanaan pimpinan Ikhwan untuk menilainya.

Jika dilihat pada logiknya, apakah faedahnya Ikhwan menyertai revolusi ini sedangkan ia sudah mampu mencapai 21% kerusi parlimen pada penglibatan pertamanya dalam pilihanraya 2005 lalu? Situasi sekarang membuktikan bahawa CFR tahu Ikhwan mampu mengalahkan parti Mubarak pada September 2011 ini.

Oleh itu, langkah mewujudkan kebangkitan rakyat lebih awal adalah taktik ampuh bagi menyekat penguasaan Ikhwan secara adil. Atau setidak-tidaknya memastikan pentadbiran baru kerajaan Mesir dipenuhi agen-agen asing yang menyamar dalam pentadbiran Ikhwan.

Kami percaya, kepimpinan Ikhwan sebahagiannya mengetahui taktik CFR ini yang cuba mencipta revolusi ‘sintetik’ sebelum ahli-ahli Ikhwan merampas parlimen Mesir. Namun, sebagai organisasi yang berpengalaman lama, maka menunggu masa untuk menyingkirkan agen-agen asing dalam Ikhwan adalah lebih utama agar pertubuhan itu tidak menghadapi masalah dalam pilihanraya akan datang.

Kalau ini yang terjadi maka yang paling bersedih dan pasti menangisi kejayaan paling hebat di muka bumi ini ialah Netanyahu,ehud barak dan penzalim - penzalim Zionis yang termasuk barua - baruanya seperti United Malays National Organisation.

Lihatlah hari TV3,RTM semuanya senyap dengan kejayaan kebangkitaan rakyat mesir,apakah mereka sedang berkabong dan juga turut bersedih?

Sudah pasti Israel adalah antara negara yang paling bimbang dengan perkembangan yang berlaku di Mesir kerana regim Hosni Mubarak merupakan sekutu terkuat Israel di Timur Tengah.

Regim Mubarak telah menutup internet daripada digunakan di negara tersebut. Akan tetapi maklumat tentang perkembangan terkini di Mesir tetap dapat di kongsi di seluruh dunia. Solidariti masyarakat antarabangsa merealisasikan perkara ini.

NONELaman-laman sosial seperti Youtube, Facebook dan Twitter dibanjiri dengan perkembangan terkini yang berlaku di Kaherah. Tidak kurang juga dengan mesej-mesej solidariti dari rakyat seluruh dunia yang menyokong perjuangan rakyat Mesir untuk menumbangkan diktator Hosni Mubarak.

Selain daripada menutup penggunaan internet di Mesir, regim Mubarak turut menahan wartawan antarabangsa. Berberapa orang wartawan Al-Jazeera antara yang ditahan. Kamera video mereka turut di rampas.

Akhirnya warga Mesir telah memilih jalan raya. Hanya jalan raya dan bukan pilihanraya yang difahami oleh rejim - rejim zalim dan menipu.Apabila Husni Mubarak telah diundurkan maka barulah boleh satu pilihanraya yang jujur, adil dan diyakini dapat dijalankan.

Sejarah telah menunjukkan yang zalim ganas hanya boleh dilawan dengan jalan raya bukan pilihanraya:

Ahmad Reza Pahlevi Raja Segala Raja Iran jatuh kerana jalan raya.

Marcos jatuh kerana jalan raya.

Suharto jatuh kerana jalan raya.

Park Chung Hee jatuh kerana jalan raya.

Emperor Bokassa jatuh kerana jalan raya.

Dan terakhir ini Hosni Mubarak jatuh kerana jalan raya.

Salut kepada mereka yang memilih jalan raya.

SEJARAH MANUSIA SESUDAH FIRAUN
Perhimpunan 18 hari di Dataran Tahrir adalah perhimpunan yang terbesar dalam sejarah dunia.
Belum pernah satu revolusi menjatuhkan seorang ditaktor diasak oleh sebagini ramai rakyat.

Belum pernah rakyat bangun dengan marah dan mendobrak rejim yang zalim.

AWAS DAN WASPADA
Awas ! Tel Aviv sedang merancang.Persoalan? Apakah pejanjian damai Mesir/Israel akan dilupuskan.Perjanjian inilah yang menjadi kunci yang telah memandulkan Mesirdari menjalan dirinya sebagai pemimpioan negara Arab.

Oleh Itu Atas Airmata Zionis Israel yang berlinangan menangisi kejayaan REVOLUSI RAKYAT MESIR maka apa kata Selepas Solat Jumaat Ini;

Jumaaat: 18.02.2011
Tempat: sekitar masjid KLCC
bila: jam 2.00 tengahari(Lepas Solat Jumaat)

Semua dijemput beramai-ramai untuk MERAIKAN KEJAYAAN KEBANGKITAN REVOLUSI