Thursday, July 29, 2010

Siapa Jho Low

30 July 2010 7:54 AM


Nama sebenar: Low Taek Jho

Umur: 28

Asal: Pulau Pinang

Tinggi: 1.7 m

Berat: 88kg

Bahasa: Inggeris, Bahasa Malaysia, Mandarin, Hokkien, Teo Chew dan sedikit Arab

Pendidikan:

> Sek Rendah Union, Pulau Pinang> Chung Ling High School, Pulau Pinang> Harrow (A-Level)> Wharton School of Business, Univ of Pennsylvania, Philadelphia (2000-2005)

Kerjaya:

> Pada usia 20 tahun memulakan sebuah syarikat pelaburan yang dinamakan The Wynton Group dengan nilai pelaburan berjumlah AS$25 juta hasil pelaburan ahli keluarga, rakan-rakan dari negara-negara Arab serta Asia Tenggara. Syarikat pelaburan itu kini bernilai melebihi AS$1 bilion.

> Dilantik sebagai penasihat dan pengarah bukan eksekutif UBG Bhd pada tahun 2008.

> Penasihat kepada beberapa buah syarikat korporat antarabangsa.

KUALA LUMPUR: Jutawan misteri dari Pulau Pinang, yang menempa nama di Hollywood, Jho Low memberitahu, beliau membuat keuntungan satu juta dollarnya yang pertama ketika berusia 20 tahun dan kini syarikat pelaburan miliknya bernilai lebih AS$1 bilion (RM3.19 bilion).

Bercakap dalam satu temuramah eksklusif bersama akhbar The Star, Jho Low yang buat pertama kalinya mendedahkan identitinya kepada media menceritakan, beliau membuat satu juta dollarnya yang pertama ketika mengambil cuti rehat semester ketika sedang belajar di sekolah perniagaan terkenal Amerika, The Wharton School of Business di University of Pennsylvania.

Kata Low, kejayaannya dalam dunia perniagaan banyak ditentukan oleh situasi di mana beliau berada di tempat yang betul dan pada masa yang betul dan juga kerana dia telah dihantar menuntut di sekolah yang betul iaitu Harrow di United Kingdom dan kemudian Wharton di Amerika.

Di sini katanya, dia telah berkawan dan bertemu dengan anak-anak dari kalangan keluarga diraja Arab yang kaya raya dan keakraban serta kepercayaan yang mereka bina selama bertahun-tahun belajar bersama telah membantunya untuk mendaki kerjaya sebagai seorang usahawan yang berjaya.

Low menekankan betapa kepercayaan adalah kunci utama dalam menentukan kejayaan sesebuah urusan dan juga perniagaan.

Jadi apabila dia mewujudkan syarikat pelaburan yang dinamakan Kumpulan Wynton, rakan-rakan sekolahnya dari kalangan keluarga diraja Arab seramai sembilan orang serta ahli keluarganya sendiri telah sudi melabur sejumlah AS$25 juta (RM79.7 juta).

Kini syarikat tersebut bernilai lebih AS$1 bilion.

Low, 28, adalah anak ketiga dan bongsu usahawan dari Pulau Pinang, Datuk Larry Low yang memiliki sebuah syarikat kejuruteraan MWE. - mStar

Kempen Antisaman Ekor Bermula Isnin

PAS lancar Kempen Antisaman Ekor Isnin ini

PAS akan melancarkan Kempen Antisaman Ekor Isnin ini bagi membela pemandu dan pemilik kenderaan yang disenarai hitam oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kerana mendakwa tindakan pihak berkuasa itu bertentangan dengan perlembagaan negara.

Jawatankuasa kempen itu yang diketuai oleh Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berharap dalam membantu mereka yang teraniaya kerana sistem saman ekor.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Mahfuz berkata jawatankuasa itu ditubuhan untuk memastikan halangan pemilik yang disenarai hitam itu boleh diselesaikan mengikut undang-undang yang sah.

“Ini kerana kita melihat tindakan menghalang pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan kerana mempunyai saman ekor amat bertentangan, malah kita akan kemukakan bukti bersama nanti,” katanya.

Beliau berkata kesalahan-kesalahan mengatakan pemilik kenderaan bersalah tidak wajar kerana tiada bukti yang kukuh.

“Tidak semestinya pemilik kenderaan bersalah apabila kenderaannya disaman oleh polis atau JPJ, mungkin orang lain yang menaiki kenderaan tersebut.

“Jadi ia tidak ada bukti jelas dan JPJ juga sebenarnya tidak mempunyai hak untuk menghalang pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan mereka.

“Ingin saya tegaskan bahawa kita tidak sokong pemandu yang memandu tanpa etika, cuma kita mahu JPJ bertindak adil kepada pemilik kenderaan,” katanya.

Difahamkan sejak September 2009, lebih 2.5 juta notis saman dikeluarkan kepada pesalah trafik dan daripada jumlah itu, sebanyak 1.07 juta pesalah trafik telah disenaraihitamkan oleh Polis Diraja Malaysia.

“Kita akan merangka tindakan yang akan diambil ke atas kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Saya tidak boleh beritahu sekarang, kena tunggu sidang media minggu depan,” kata Mahfuz. -TMI

Taikon MCA, Tun Ling Liong Sik Didakwa Di Mahkamah

Bekas menteri pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen Putrajaya berhubung pembabitannya dengan skandal Zon Pelabuhan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Ling, 67, juga adalah bekas presiden MCA. Beliau adalah antara ahli politik terkemuka pernah didakwa atas tuduhan rasuah sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Beliau tiba di mahkamah sebentar tadi dengan ditemani oleh isterinya, Toh Puan Ena Ling serta dua anak lelakinya dengan memakai baju berwarna unggu muda dengan tali leher berwarna unggu gelap.

Ling didakwa menipu dan dituduh mengikut Seksyen 417 dan 418, Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara dan denda jika sabit kesalahan.

Beliau bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan ikat jamin diletakkan pada RM1 juta.

Hakim, Suzana Hussin kemudiannya menetapkan 3 September ini sebagai tarikh sebutan kes.

Sebelum ini, desas desus seorang personaliti terkenal dijangka didakwa di Mahkamah Sesyen itu menyaksikan puluhan wartawan, termasuk agensi berita luar negara bekejar ke mahkamah sejak awal pagi ini.

Kebanyakan mereka berhimpun di lobi dan pintu masuk mahkamah manakala ada pula yang menunggu di kawasan sekitarnya. Pada jam 4 petang tadi, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan tiga timbalan pendakwa raya, termasuk ketua pendakwa Tun Abdul Majid Hamzah, tiba di mahkamah tanpa bercakap kepada wartawan.

Dua yang lain itu adalah Manoj Kurup and Dzulkifli Ahmad.

Sebelum kehadiran mereka di mahkamah, sebuah kereta Proton Perdana hitam dilihat memasuki perkarangan mahkamah dengan seorang lelaki yang tidak dikenali.Adalah dipercayai dakwaan itu mungkin berkaitan dengan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang kerugian berbilion ringgit.

LAKONAN ATAU BETUL-BETUL??

Skandal PKFZ : Ling tokoh berprofil tinggi didakwa
Kuasa Melayu Tidak Hilang, Malah Bertambah Kuat

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita30/umnotipu.gif- Sekiranya Pakatan Rakyat Memerintah Malaysia
KUALA TERENGGANU
- Umno dan Barisan Nasional mendakwa, sekiranya Pakatan Rakyat yang terdiri dari muafakat parti PAS, PKR dan DAP memerintah negara, orang Melayu akan hilang kuasa terutamanya kuasa politik di parlimen.

Sebenarnya, ia adalah tidak benar sama sekali, bahkan kuasa Melayu terbukti lebih kuat dengan kawasan-kawasan parlimen yang dulunya milik MIC dan MCA telah doimenanangi oleh calon-calon Melayu dari PAS dan Pakatan Rakyat.

Dalam mengemukakan hujah berdasarkan fakta, Buletinonline telah menemuramah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayob yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian membentangkan fakta kerusi di parlimen.

Berikut kenyataan penuh YB Salahuddin;

Perlu saya jelaskan, dalam parlimen kita ada 222 kerusi. Ini yang saya letak dalam simpanan. Jelas setakat ini. Asas hujah bahawa dakwaan melayu akan hilang atau melayu akan lemah ataupun kuasa melayu akan terhakis kalau PAS terus bersama DAP. Ini suatu dawaan yang mereka lancarkan.

Saya ingin menyatakan secara fakta. Dalam parlimen ada 222 kerusi dan kalau mengikut tahun 2008, DAP hanya bertanding 35 kerusi daripada 222 kerusi dan hari ini dia menang, pada waktu itu dia menang 28 kerusi. Sekarang dia ada 29 kerusi kerana dia menang bru-baru ini di Sibu.

Jadi oleh itu, di sinilah saya ingin menyatakan kalaulah dap, andainya DAP dalam tahun 2008, bertanding 35 kerusi, andailah dia menang semua, dia masih tidak boleh perntah negara ini dengan hanya 35 kerusi.

Ini bermakna bahawa hujah Umno yang mengatakan bahawa DAP ni menjadi ancaman besar kepada melayu tidak benar. Sebab DAP pun faham teras negara ini, bahawa teras kepelbagaian mestilah dipegang oleh orang melayu. Ini DAP faham.

Dan dengan jumlah kerusi yang mereka bertanding pun, tidak memungkinkan mereka akan menjadi ancaman kepada melayu dalam parlimen.

Dan saya ingin melanjutkan lagi pas mempunyai 23 kerusi. PKR, 31 kerusi. Ada 5 kerusi yang melompat sekarang dia tinggal 26 kerusi. Tetapi kerusi melayu dalam PKR masih ada 17 dan kerusi pas kita ada 23 kerusi, maknanya sekarang kita ada 40 kerusi melayu dalam parlimen. Umno Cuma ada 78 kerusi dalam parlimen pada hari ini.


Oleh itu, kalau PAS dan PKR, kita bertanding di atas premis yang sama, dan kalau sekarang ini pun kita mendapat 40 kerusi, jadi kalau umno 78, kita hanya lebih kurang, majoriti lebih kurang 30 saja lagi. Jadi kalau 30 kerusi, kalau kita dapat esok, kalau kita rayu besok kerusi-kerusi melayu yang lain dalam parlimen di negara kita ini, beri kepada pas, bermakna kuasa Melayu itu akan terjamin dalam parlimen.

Terengganu menang, Hulu Terengganu menang esok (nanti), Dungun menang, Besut menang, Setiu menang, Johor boleh beri sikit, kita menang di Pahang kerusi-kerusi Melayu ini, kita mengalahkan Umno, bermakna bila bertambahnya kerusi Melayu ini, maka akan menjadi kukuh kerusi-kerusi melayu dalam parlimen.

Maka tidak benar sekali bahawa bila PAS berkawan dengan DAP ini, akan terhakisnya kuasa melayu dalam parlimen, sedangkan dap hanya bertanding tidak lebih daripada 35 kerusi dalam pilihanraya yang akan datang. Kalau dia menang pun semua 35 kerusi ini, maka dia tidak akan menyebabkan berlakunya sebarang penghakisan kuasa melayu dalam parlimen.

Oleh itu, orang Melayu, kalau hendakkan Pakatan Rakyat kuasa Melayunya terjamin, maka saya rayu undilah kepada calon-calon PAS dan PKR besok (PRU-13) dan bila kita dapat menambahkan kerusi Melayu ini yang hanya setakat ini saya rasa kita hanya perlukan 30 kerusi sahaja lagi maka takde masalah untuk kita memperkukuhkan kuasa melayu dalam parlimen.

Jadi tidak benar sama sekali dakyah Umno ini yang mengatakan bahawa bila PAS berkawan dengan DAP ini, akan hilangnya kuasa Melayu di dalam parlimen.

Kerajaan Selangor Perlu Rampas SYABAS

Syabas mahu saman Selangor berhubung isu air

Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) sedang dalam proses untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan negeri Selangor untuk menuntut pampasan kerana menangguhkan pelarasan tarif air.

Ketua Pegawai Operasinya Datuk Lee Miang Koi berkata, sehingga hujung tahun ini, pampasan yang perlu dibayar kepada Syabas dijangka mencecah RM1 bilion.

“Syabas akan tuntut pampasan, kami sedang menimbang untuk ambil tindakan undang-undang, ikut perjanjian konsesi kami memang berhak ambil tindakan undang-undang,” katanya ketika menjawab satu soalan yang dikemukan pada majlis Wacana Intelek Negara anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) di Memorial Tunku Abdul Rahman di sini malam tadi.

Beliau berkata Syabas sudah menghantar tuntutan mengenai pampasan itu bagaimanapun sehingga sekarang, masih tiada maklum balas dari pihak kerajaan negeri.

“Tarif air perlu diselaraskan supaya dapat perolehan untuk bayar hutang yang dipinjam bagi meningkatkan mutu perkhidmatan air. Dengan penangguhan pelarasan dan pembekuan program Capex oleh kerajaan negeri, taraf perkhidmatan air akan merosot,” katanya.

Lee berkata Syabas juga terpaksa membayar sebahagian bil untuk dibayar kepada operator loji air walaupun mengikut perjanjian, Syabas harus membayar sama rata.

Menurutnya akibat penstrukturan semula air yang tidak dimuktamadkan, Syabas turut mengalami beberapa masalah dalam operasinya, termasuk sukar mendapat dana dari bank kerana syarikat itu tidak tahu hala tujunya.

“Sejak kerajaan negeri Selangor ambil alih, Syabas menyuarakan beberapa isu dan masalah tetapi tiada maklum balas dari kerajaan negeri sebab mereka kaitkan isu itu dengan penstrukturan semula.

“Mereka nak lihat Syabas tak berjaya dan boleh ambil alih dengan harga yang murah, walaupun terdapat pelbagai kekangan, Syabas masih perlu beri perkhidmatan kepada pengguna,” katanya.

Lee berkata bekalan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dijangka akan menghadapi kekurangan menjelang 2012 hingga 2014 dan jika tidak diuruskan dengan baik, besar kemungkinan kekurangan itu akan berlaku lebih awal.

“Sekarang hanya ada rezab 240 juta liter sehari atau 5.9 peratus daripada keperluan harian, selain dari penggunaan purata, ada keperluan puncak seperti perayaan serta musim panas, dan jumlah 5.9 peratus tidak mencukupi untuk menampung ketika waktu puncak.

“Enam bulan lalu, penggunaan air meningkat empat peratus, jika dibandingkan dengan rezab yang ada, dalam masa setahun enam bulan rezab air akan habis dan akan mengalami kekurangan bekalan air,” katanya.

Sementara itu Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan menggalakkan pemilik kenderaan bernombor pendaftaran asing untuk membeli petrol RON97 yang tidak bersubsidi.

“Lepas ini, mereka datang beli RON97 lagi banyak lagi negara untung kerana (minyak ini) tiada subsidi,” katanya. — Bernama

Kerajaan Negeri Selangor perlu tegas. SYBAS perlu dirampas dan distrukturkan semula. Tidak boleh dibiarkan pegawai-pegawai SYABAS bertindak lebih sudu dari kuah.

Rakyat di belakang kerajaan negeri di dalam isu air. Pegawai SYABAS yang degil, keras kepala, ego dan berkepentingan perlu digugurkan dan diambil tindakan undang-undang agar mereka dapat disumbat ke dalam penjara.

Mana-mana anak syarikat yang enggan untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri tidak sepatutnya dibiarkan menjadi trojan kepada UMNO BN untuk menghancur PR.

Dewan Undangan Negeri perlu membahaskan isu SYABAS dengan lebih berkesan agar rakyat Selangor seluruhnya memperolehi menafaatnya. -GB

Wednesday, July 28, 2010

Masyaallah..Baru Aku tahu rupanya ada kubur diatas kubah Masjid Nabawi itu..


Dari e-mail yang dikirimkan oleh Cik Puan Ayu Suhara
Baru hari ini aku tahu yang ada benda diatas kubah masjid Nabawi di Madinah itu. Rasanya ramai orang yang mengunjungi dan beribadat di masjid tersebut tidak tahu ada benda ini !
SUBHANALLAH, ini adalah sebuah keajaiban yang terjadi sekitar 90 tahun yang lalu.

Diriwayatkan oleh Sheikh Al-Zubaidi:

Ada seseorang mencoba untuk menghancurkan Kubah Nabi Muhammad SAW-- kubah warna hijau di Masjid Al Nabawi (Gumbad-e-Khizra) Madinah, yang juga menjadi tanda tepat di bawahnya terdapat makam Rasulullah SAW--. Namun, ketika sang pelaku mencoba memanjat kubah tersebut untuk memulai menghancurkannya, tiba-tiba petir kilat datang menghantamnya. Pendaki yang berniat jahat tersebut pun tewas di tempat. Anehnya tidak ada seorang pun yang mampu menghilangkan tubuhnya dari atas Kubah tersebut!

Ia juga mengatakan bahwa seorang yang saleh dari Madinah mendengar suara dalam mimpinya, bahwa tidak ada yang dapat mengambil mayat dari atas kubah itu dan bahwa ia harus dikuburkan di sana sebagai peringatan dan pelajaran bagi orang-orang yang mungkin memikirkan berusaha untuk menghancurkan kubah itu di masa depan!

Akhirnya, mereka memutuskan untuk menguburkan orang itu di sana, di atas kubah dan menutupi tubuhnya dengan kotak hijau sehingga tidak akan terlihat oleh orang.

"Bila ALLAH makbulkan d0amu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan d0amu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan d0amu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan...kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya" Wallahua'lam.

Masyaallah..Baru Aku tahu rupanya ada kubur diatas kubah Masjid Nabawi itu..

Perkeso jual saham dalam syarikat minuman keras..akhirnya terbongkar setelah lama menafikan...!!!

KUALA LUMPUR, 28 Julai – Dewan Negara dimaklumkan bahawa Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) telah menjual semua saham dalam syarikat minuman keras, Carlsberg Brewery Malaysia Berhad (Carlsberg), baru-baru ini.
Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S Subramaniam berkata saham itu telah dijual berikutan keputusan Perkeso untuk melupuskan saham sedemikian pada April lepas.
“Pada masa sekarang, Perkeso tidak mempunyai mana-mana saham di dalam syarikat terbabit walaupun pada satu ketika memang betul ia telah membeli saham syarikat ini,” katanya ketika menggulung perbahasan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) peringkat kementeriannya di Dewan Negara hari ini.
Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Senator Mumtaz Md Nawi yang meminta kementerian memberi penjelasan sama ada Perkeso masih mempunyai pegangan saham dalam syarikat itu pada sesi perbahasan sebelum ini.
Subramaniam berkata Perkeso tidak akan lagi membeli saham dalam syarikat yang menjalankan aktiviti perniagaan yang dianggap haram oleh agama seperti arak dan perjudian pada masa hadapan. – Bernama

PM bercuti ke luar negara mulai hari ini..rakyat susah dan merempat.. PM pergi bercuti..!!!

KUALA LUMPUR, 28 Julai — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan bercuti ke luar negara mulai hari ini hingga 10 Ogos, menurut kenyataan akhbar pejabat Perdana Menteri yang dikeluarkan di sini hari ini.
Kenyataan dua perenggan itu turut memaklumkan sepanjang tempoh tersebut, tugas-tugas Perdana Menteri akan dijalankan oleh timbalannya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin. — Bernama

Subsidi untuk rakyat dipotong, Subsidi untung IPP dikekalkan

Baru-baru ini, Petronas merungut kerana terpaksa menanggung beban subsidi gas sejumlah RM116 bilion, malah menyatakan harapannya agar kerajaan menunaikan janji untuk memansuhkan subsidi secara beransur-ansur. Di samping itu, sementara Perdana Menteri Najib Razak mengumumkan potongan subsidi minyak, gas dan gula, subsidi kepada korporat dikekalkan sebaliknya, memberi manfaat yang terbesar kepada penjana kuasa bebas (IPP).
Sesetengah orang menuding jari terhadap IPP, lantaran daripada double standard yang diamalkan oleh PM Najib dalam isu subsidi. Dalam satu kenyataan oleh Persatuan IPP pada 21 Julai 2010, mereka menafikan bahawa IPP menerima manfaat daripada subsidi gas, sebaliknya mendakwa bahawa manfaat ini disalurkan kepada pengguna melalui Pass-through mechanism.
Menurut Persatuan IPP, dalam model operasi IPP yang sedia ada, harga gas ditetapkan oleh kerajaan, dan gas ini dibekalkan kepada IPP. Dalam hal ini, IPP yang menandatangani kontrak dengan TNB (Tenaga Nasional Berhad), hanya berperanan sebagai pembekal eletrik, dan tidak terlibat dalam hal ehwal pengguna.
PPA yang berat sebelah
Bagaimanapun, kenyataan Persatuan IPP ini hanya benar secara luarannya. Sememangnya IPP tidak memperolehi manfaat kewangan secara langsung daripada subsidi gas ini, tetapi IPP telah mengaut keuntungan yang besar secara tidak langsung daripada subsidi gas ini. Pada hakikatnya, Perjanjian Pembelian Tenaga (Power Purchase Agreement, PPA) antara kerajaan, TNB dengan IPP menjadi punca kepada mekanisme subsidi ini.
Seandainya dilihat dari struktur sektor bekalan elektrik secara menyeluruh, TNB adalah pembekal elektrik yang utama, dengan kira-kira 60% aset kilang penjana elektrik di Semenanjung Malaysia, dan 55% aset kilang penjana elektrik di seluruh Malaysia. Sementara itu, IPP menguasai 40% aset kilang penjana elektrik di seluruh Malaysia, di samping 5% yang selebihnya dimiliki SESB di Sabah dan SESCo di Sarawak.
Sektor elektrik merupakan pengguna terbesar dalam pasaran gas semulajadi. Menurut laporan kewangan Petronas pada tahun 2009, 59.7% gas semulajadi disalurkan kepada sektor elektrik, dan kira-kira dua pertiga daripadanya pula dibekalkan kepada IPP. Jikalau dilihat mengikut nisbah, IPP merupakan unit penerima subsidi gas yang terbesar dalam sektor elektrik.
Menurut maklumat daripada laporan kewangan Petronas pada tahun 2007, Petronas telah menanggung beban subsidi gas sebanyak RM58.2 bilion untuk sektor elektrik mulai tahun 1997. RM27.6 bilion (47%) daripadanya dibekalkan kepada IPP, sementara TNB memperolehi subsidi gas sebanyak RM21.2 bilion (37%). Malah, RM9.4 bilion (16%) yang selebihnya, dikongsi oleh perusahaan kecil dan sederhana, bidang komersial dan rumah tangga. Jelas, IPP memperolehi subsidi gas yang tertinggi.
Petronas kini membekalkan gas semula jadi kepada sektor elektrik pada harga RM6.40 per mmBtu (Million Metric British Thermal Units), selepas subsidi. Menurut harga antarabangsa pada pertengahan Julai, harga pasaran gas semulajadi adalah USD 4.39 atau RM14/mmBtu. Dengan kata lain, IPP membeli gas semula jadi dengan harga RM7.60 (55%) lebih rendah daripada harga pasaran, selepas subsidi yang sudah tentu tidak kecil angkanya.
Subsidi menguntungkan IPP
Seandainya mengikut kenyataan Persatuan IPP, manfaat daripada subsidi akan dialihkan kepada pengguna melalui Pass-through mechanism. Pada hakikatnya, keadaan tidak berlaku sebagaimana yang diperkatakan. Setelah membeli gas semulajadi dengan harga yang lebih rendah dari pasaran, IPP tidak membekalkan elektrik kepada TNB dengan harga rendah, sebagaimana yang dijangkakan. Sebaliknya, IPP menjual elektrik dengan harga yang lebih tinggi kepada TNB, lantas mengaut keuntungan berganda daripadanya.
TNB terpaksa membeli kuasa elektrik daripada IPP dengan harga yang lebih tinggi, kerana terikat dengan PPA, wahal kos TNB untuk menjana elektrik sendiri jauh lebih rendah daripada kosnya membeli dengan IPP. Akhirnya, beban peningkatan kos TNB dipindah kepada pengguna, apabila TNB meminta agar kerajaan meluluskan kenaikan harga elektrik. Dengan kata lain, pengguna bukan sahaja tidak dimanfaatkan daripada subsidi, sebaliknya menanggung kos untuk membeli elektrik daripada IPP.
Lebih-lebih lagi, syarat-syarat yang berat sebelah dalam PPA telah mencungkil pertikaian. Jeff Rector, seorang pengkaji dari Universiti Stanford di bawah The Program on Energy and Sustainable Development, pernah mengemukakan satu laporan berjudul The IPP Investment Experience in Malaysia pada tahun 2005. Menurut laporan tersebut, syarat take or pay yang digariskan dalam PPA menyatakan bahawa TNB bertanggungjawab untuk membiayai kuasa elektrik IPP, sama ada bekalan tersebut diperlukan atau tidak.
Menurut laporan ini, kesemua IPP fasa pertama menjana kuasa elektrik dengan gas semulajadi, yang dibekalkan Petronas secara khususnya. Syarat PPA menyatakan bahawa risiko kenaikan kos gas semulajadi ditanggung sepenuhnya oleh Petronas. Malah, dalam PPA untuk IPP fasa pertama, bekalan elektrik ditetapkan pada harga antara 13.7 sen dengan 15.5 sen per kilowatt-hour, jelas lebih tinggi daripada kos yang dihasilkan TNB sendiri.
Harga ini ditetapkan dengan mengambil purata anggaran inflasi untuk tempoh 21 tahun. Maka dengan ini, untuk beberapa tahun pada peringkat awal secara khususnya, IPP akan mengaut keuntungan yang besar, dan keuntungan akan berkurang apabila sampai ke peringkat akhir tempoh 21 tahun ini. Malah, IPP berpeluang untuk menjelaskan kos permulaannya (modal) pada peringkat awal tempoh 21 tahun ini, dan terus menikmati keuntungan setahun demi setahun kemudiannya.
Selain itu, Jeff Rector mendedahkan bahawa lima buah IPP fasa pertama dijamin dengan pulangan 20%, dalam perjanjian konsesi ini. Tetapi, IPP ini memperolehi pulangan yang lebih tinggi pada akhirnya.
IPP menjadi beban TNB
Manfaat sebagaimana yang disebut di atas tidak dikecapi oleh IPP fasa kedua, apabila PPA menyatakan bahawa risiko kos kenaikan harga bahan bakar ditanggung bersama oleh TNB dan IPP. Namun demikian, syarat take or pay tetap dikekalkan, iaitu TNB wajib membeli kuasa elektrik daripada IPP, sama ada perlu atau tidak. Syarat inilah yang menjurus kepada masalah 40% lebihan kapasiti elektrik (unutilized capacity), yang dihadapi oleh TNB.
Jelas, IPP menjadi beban TNB. Dalam satu wawancara bersama Business Time, yang disiarkan pada 2 Mac 2009, bekas Ketua Pegawai Kewangan TNB, Izzaddin Idris (gambar kanan) berkata, setinggi 80% kos operasi TNB dalam laporan kewangan tahun 2008 digunakan untuk membiayai IPP, perlombongan arang dan gas semulajadi yang dibekalkan Petronas. Antaranya, RM8.7 bilion digunakan untuk membiayai IPP, dengan RM4.8 bilion daripadanya untuk bekalan elektrik.
Izzaddin Idris berkata, TNB akan memperuntukkan RM5 bilion untuk hasilan kuasa elektrik pada tahun kewangan 2009, dan kos ini dijangka akan bertambah pada masa depan.
Ringkasnya, dalam isu subisidi gas dan bekan elektrik, IPP menjadi penerima manfaat terbesar, sementara Petronas, TNB, kerajaan, malah rakyat perlu menanggung kerugian akibat daripadanya. Subsidi tidak menguntungkan rakyat, yang sebaliknya perlu menanggung kosnya kerana penyelewengan dalam hasilan elektrik.
*Neo Chee Hua

Air: BN tidak bela penduduk miskin

SHAH ALAM, 28 Julai: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar) mengingatkan pemimpin Barisan Nasional (BN) bahawa keputusan kerajaan terdahulu berkenaan perkhidmatan air tidak pernah menyebelahi penduduk miskin di Selangor.
Beliau menyatakan demikian ekoran pemimpin Umno BN yang sering mengkritik pemberian air percuma kerajaan negeri Pakatan Rakyat di negeri ini.
Ianya termasuklah polisi perbezaan tarif mengikut jenis meter yang telah dibenarkan ketika kerajaan BN memerintah sebelum ini.
"Saya ulang di sini bahawa Kerajaan Selangor telah melaksanakan pemberian air percuma kepada penghuni rumah kos rendah yang menggunakan meter pukal dengan pengenalan sistem kupon," katanya.
Beliau juga turut memberi jaminan program air percuma tersebut akan diperluaskan ke seluruh negeri itu dalam waktu terdekat ini.
Berikutan itu, Kerajaan Selangor meminta Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) menyelaraskan tarif air bagi meter individu dan meter pukal untuk membolehkan pengguna di negeri ini menikmati pemberian air percuma bagi setiap 20 meter padu pertama setiap bulan dengan kadar yang sama.
Beliau berkata, perbezaan tarif air mengikut jenis meter tidak patut berlaku dan pihaknya akan mengadakan rudingan bersama pihak Syabas agar tarif perkhidmatan air diselaraskan untuk semua.
Ketika ini, Syabas mengenakan tarif yang berbeza mengikut jenis meter.
Bagi meter individu, 20 meter padu dikenakan RM11.40, RM16.00 untuk pengguna meter pukal bagi pangsapuri kos rendah dan RM27.00 bagi pangsapuri bukan kos rendah.
"Perbezaan tarif mengikut jenis meter ini diketahui ketika kerajaan negeri sedang memperluaskan pemberian air percuma 20 meter padu setiap bulan kepada penghuni rumah kos rendah yang menggunakan meter pukal.
"Jelas, pemberian air percuma oleh kerajaan negeri yang dilancarkan di bawah agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) bukan sahaja dapat menolong rakyat dari bebanan ekonomi tetapi juga telah dapat menolong menyeralaskan tarif dan caj perkhidmatan air," katanya.

Pilihan raya berasingan,Sorry... anda silap sikit Muhyiddin..!!

Oleh Syed Imran
Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohamad Yassin berkata bahawa negeri-negeri yang bukan ditadbir oleh Barisan Nasional tidak boleh mengadakan pilihan raya secara berasingan dengan pilihan raya peringkat persekutuan.

Beliau dilaporkan sebagai berkata hanya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhak menentu atau menetapkan soal berkaitan tarikh pilihan raya.
Jika diteliti secara kasar, betul tetapi jika dihalusi kita akan dapati bahawa Muhyiddin, seorang tokoh politik yang berpengalaman dan kini memegang jawatan kedua tertinggi dalam pentadbiran kerajaan persekutuan, silap sedikit.
SPR tidak boleh mengurus sesuatu pilihan raya sekiranya Dewan Undangan Negeri atau Dewan Rakyat tidak dibubarkan terlebih dahulu.

Jika Datuk Seri Najib Tun Razak nak mengadakan pilihan raya, katakan pada bulan April 2011, maka dia perlu menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk mendapat perkenan baginda bagi membubar Dewan Rakyat atau Parlimen.

SPR mempunyai satu tempoh yang ditetapkan dalam Akta Pilihan Raya untuk mengurus pilihan raya bagi memilih anggota Dewan Rakyat. Sekiranya Parlimen tidak dibubarkan, SPR tidak boleh mengurus atau mengadakan pilihan raya.

Apabila Parlimen dibubarkan dan sekiranya Dewan-Dewan Undangan Negeri dibuar serentak, barulah SPR boleh mengurus pilihan raya untuk mengisi kerusi Dewan Rakyat dan DUN. Tetapi, jika DUN yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat iaitu Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan tidak dibubarkan serentak dengan Pembubaran Parlimen, SPR tiada kuasa untuk mengadakan pilihan raya di negeri-negeri berkenaan.

Oleh itu, Muhyiddin silap apabila menyatakan bahawa SPR yang menentukan sesuatu pilihan raya dan bukan pihak lain. Yang jelas SPR hanya boleh berbuat demikian jika DUN dibubarkan. Andai kata pentadbiran PR di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan tidak mahu membubarkan DUN serentak dengan pembubabarn Parlimen dan DUN yang dikuasai oleh BN, SPR tidak boleh buat apa-apa kerana tiada kuasa atau peruntukan undang-undang untuk berbuat demikian.

Bidang kuasa SPR dijelaskan dalam Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan iaitu:

113 (1) Maka hendaklah ada suatu suruhanjaya Pilihan Raya yang ditubuhkan mengikut Perkara 114, dan yang akan menjalankan pilihan raya bagi Dewan Rakyat dan Dewan Negeri serta menyedia dan menyemak daftar-daftar pemilih untuk pilihan raya itu tertakluk kepada peruntukan undang-undang persekutuan.

Pada asasnya, itulah kuasa SPR dan SPR hanya boleh bertindak atau melaksanakan tanggungjawabnya setelah dimaklumkan secara rasmi berkaitan pembubaran Dewan Rakyat artau DUN ataupun berlaku kekosongan kerusi dewan berkenaan oleh Speaker berkaitan.

Oleh itu, DUN yang dikuasai Pakatan Rakyat berhak untuk tidak membubarnya serentak dengan Dewan Rakyat atau DUN lain sekiranya mereka tidak mahu mengadakan pilihan raya serentak. Mereka boleh memilih untuk mencukupkan tempoh lima tahun seperti yang diperuntukkan di bawah undang-undang.

Antara Farah Azlina dan Gani Patail


Kasihan dengan Farah Azlina ni ya.. biarpun didapati tidak bersalah tapi dia digugurkan juga dari kes ini, hanya kerana dakwaan yang dibuat oleh Raja Petra.. err.. percaya pula mereka kepada Raja Petra kali ini..
By Anak Sungai Derhaka
Tan Sri Abdul Gani Patail telah mengumumkan Jabatan Peguam Negara telah memutuskan untuk menggugurkan timbalan pendakwa raya Farah Azlina Latif sebagai anggota pasukan pendakwa dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim ekoran dakwaan hubungan romantik dengan saksi utama dan pengadu.

Katanya lagi Farah Azlina terpaksa digugurkan bukan kerana beliau didapati bersalah tetapi bagi mengelakkan sebarang persepsi negatif daripada orang ramai terhadap pasukan pendakwa.

Kononnya “Jabatan Peguam Negara tidak boleh berkompromi dengan sebarang isu yang boleh menjejaskan nama baik atau kredibiliti jabatan dan kami sangat memandang serius perkara seumpama ini.

Hmmm..

Kasihan dengan Farah Azlina ni ya.. biarpun didapati tidak bersalah tapi dia digugurkan juga dari kes ini, hanya kerana dakwaan yang dibuat oleh Raja Petra.. err.. percaya pula mereka kepada Raja Petra kali ini..

Kalau begitu peratusan boleh percaya tulisan Raja Petra telah meningkat kepada 41% dari 40% seperti yang telah didakwa oleh seorang pemimpin dari UMNO yang apa nama dia tah.. baru-baru ini yang mengatakan hanya 40% benar manakala 60% lagi adalah tidak benar..

Jika Gani Patail berkata “Jabatan Peguam Negara tidak boleh berkompromi dengan sebarang isu yang boleh menjejaskan nama baik atau kredibiliti jabatan dan kami sangat memandang serius perkara seumpama ini.

Bagaimana pula dengan Gani Patail sendiri, Gani yang telah terlibat secara langsung untuk mereka-reka bukti diatas dakwaan liwat keatas Anwar sepertimana laporan polis yang dibuat oleh Anwar Ibrahim 10 tahun lalu?

Gani Patail yang yang dijanjikan oleh Pak Lah semasa beliau masih menjadi Perdana Menteri akan tidak terlibat secara langsung dalam kes tuduhan liwat kali ini yang telah menandatangani perintah untuk memindahkan kes pendakwaan terhadap tuduhan liwat keatas Anwar Ibrahim ke Mahkamah Tinggi.

Tidak terjejaskah nama baik atau kredibiliti jabatan Peguam Negara jika seorang yang telah terbukti terlibat secara langsung mereka-reka bukti 10 tahun yang lalu kini terlibat sekali lagi dalam kes yang sama.

Cuma yang membezakannya dengan kes kali ini ialah yang mendakwa diliwat 10 tahun dulu dipenjara tetapi yang mendakwa diliwat kali ini bebas bergembira dan bercinta buat kali kedua..

Biarpun penglibatan Farah Azlina dalam kes ini sangat terhad iaitu sekadar membantu mencatatkan segala nota mengenai perbicaraan tersebut dan beliau juga dikatakan tidak mempunyai akses langsung kepada kertas siasatan kes atau mempunyai apa-apa sebab untuk mengakses kertas siasatan atau apa-apa maklumat sulit yang ada pada pihak pendakwaan, beliau digugurkan kerana dikhuatiri menjejaskan kredibiliti Jabatan Penguam Negara.

Penglibatan Farah Azlina yang dikatakan bercinta dengan Saiful akan mencetuskan ‘conflict interest’.

Tetapi Gani Patail yang berpengaruh dalam menentukan halatuju Anwar Ibrahim samada ke penjara atau sebaliknya dan Gani Patail yang telah terbukti tiada kredibiliti kerana dibuktikan telah mereka-reka bukti dalam kes liwat yang pertama 10 tahun yang lalu masih terlibat dengan kes tuduhan liwat yang kedua ini.

Jadi diantara Gani Patail dan Farah Azlina siapa sebenarnya yang secara serius telah menjejaskan nama baik atau kredibiliti Jabatan Penguam Negara?

Gani Patail sendiri ataupun Farah Azlina?

Hudud Dan Malaysia

Seandainya Undang-Undang Islan termasuk Hudud menjadi undang-undang negara, adakah segala onar yang memalukan dan mencemarkan imej negara yang majoriti Islam ini akan berlaku?

Adakah geng-geng fitnah akan berani melakukannya?

Kalaulah apa yang didakwa memang benar dan berlaku apakah akan terjadi kepada watak-watak di bawah?

DS Anwar
Syaiful
Farah
Ghani
Najib
Mahathir

kes Saiful - Anwar : Kenapa Farah Azlina Latif digugurkan ??


Alasan utama Gani Patail :

"Farah Azlina terpaksa digugurkan bukan kerana beliau didapati bersalah tetapi bagi mengelakkan sebarang persepsi negatif daripada orang ramai terhadap pasukan pendakwa"

Persoalan dan soalan :

Adakah alasan ni diterima bagi menggugurkan seseorang pendakwa raya sedangkan dia terang-terang tak lakukan kesalahan. Sepatutnya alegasi tersebut tidak dilayan. Tambahan pula, dia tiada akses langsung kepada kertas siasatan kes atau mempunyai apa-apa sebab untuk mengakses kertas siasatan atau apa-apa maklumat sulit yang ada pada pihak pendakwaan. Jadi apa relevan dan rasionalnya jawapan dan persepsi negatif yg Gani Patail maksudkan itu?Persepsi negatif orang ramai atau persepsi negatif Gani Patail sendiri??

Atau

ADAKAH kerana takutnya UMNO Barisan Nasional terhadap pendedahan yang dikira sudah "memecahkan tembelang" mereka dalam satu lagi konspirasi menjatuhkan Anwar Ibrahim dengan menggunakan penglibatan Farah Azlina Latiff (yang boleh sahaja melakukan malafide terhadap Anwar Ibrahim demi orang "tersayang") semasa perbicaraan Anwar - Saiful ini?

Atau

UMNO Barisan Nasional takut isu ini menjadi modal kepada pembangkang menjelang pilihanraya akan datang, maka UMNO Barisan Nasional menyuarakannya hasrat menggugurkan Farah Azlina Latiff melalui Gani Patail??

Jika Ya,boleh jadi keputusan ini terpaksa diambil supaya isu-isu berkaitan tidak menjadi panas dan menggugat kekuatan BN untuk menang pilihanraya umum nanti. Ini kan kes Anwar, semestinya ia akan menjadi bahan pilihanraya.

Tambahan pula,isu ini bertambah panas, apabila ada lagi cerita lain mengatakan bahawa Saiful Bukhari Azlan akan berkahwin dengan Farah Azlina Latiff sedang dia sudah bertunang dengan Janna Syariza Mohd Zaki hanya beralasankan perkara tak logik; bagi mengelakkan lebih banyak persepsi buruk masyarakat terhadap mereka.??

'Bantah Pembaziran, Selamatkan Rakyat' dilancar 9 Ogos

KUALA LUMPUR, 28 Julai: Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak (Protes) hari ini mengumumkan enam langkah yang akan diambil bagi membantah kenaikan harga barangan keperluan asas yang diumumkan kerajaan baru-baru ini.

Bantahan tersebut dibuat ekoran tindakan kerajaan menaikkan harga petrol, diesel, gula dan gas petroleum cecair (LPG) yang didakwa boleh dielakkan jika kerajaan tidak membazir, tidak rasuah dan mengelak ketirisan dalam penggunaan wang negara.

Demikian diumumkan penyelaras Protes, Dr. Hatta Ramli selepas mempengerusikan mesyuarat penyelarasan program bantahan terhadap kenaikan itu di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor(KLSCAH),dekat sini hari ini.

"Pada hari ini seperti yang diwarwarkan kita membincangkan respon rakyat terhadap kenaikan harga barang yang di pihak kerajaan tiada kenaikan.semuanya turun. Kita percaya ini merupakan langkah awal kerajaan. Kita tidak boleh diam sahaja, nanti satu persatu harga barang dinaikkan," katanya.

Dengan slogan 'Bantah Pembaziran, Selamatkan Rakyat', pelancarannya akan diadakan pada 9 Ogos ini di Kampung Kerinchi jam 6 petang.

Kampung Kerinchi dipilih untuk pelancaran kempen berkenaan kerana majoriti penduduk di kawasan itu terdiri daripada penduduk berpendapatan rendah dan sederhana, yang begitu terjejas dengan kenaikan harga barang.

Gabungan terdiri daripada parti-parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu juga akan menyediakan sebanyak mungkin bahan makluman dan bacaan dalam bentuk risalah dan buku kecil untuk diedarkan kepada rakyat sepanjang tempoh kempen, sehingga kerajaan menurunkan kembali harga barang.

Selain itu juga, Protes akan mengadakan beberapa siri protes di peringkat negeri di seluruh negara.

"Kita akan selaraskan dan masa, tempat, aktiviti kita akan umumkan dari semasa ke semasa di seluruh negara," katanya.

Protes juga memutuskan untuk mengadakan jelajah ke negeri-negri dalam bulan Syawal ini dengan menaiki bas.

Pimpinan parti politik diajak bersama dalam siri jelajah itu bagi turun bertemu rakyat melalui aktiviti himpunan ringkas dan ceramah.

Protes juga jelasnya akan menyerahkan memorandum bantahan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Parlimen pada 14 Oktober bersempena persidangan Dewan Rakyat.

Sekiranya kesemua langkah ini tidak dipedulikan kerajaan, Dr. Hatta menegaskan, Protes tidak teragak-agak untuk mengadakan satu lagi demonstrasi besar-besaran.

Beliau yang juag bendahari PAS bagaimanapun berkata, demonstrasi merupakan jalan terakhir setelah ruang yang panjang diberikan kepada kerajaan untuk mengubah tindakan mereka.

"Dan yang terakhir, setelah usaha-usaha ini dilakukan, tapi tidak jalan juga, barulah kita buat demonstrasi yang besar. Jadi sangat bergantung kepada respon kerajaan terhadap tuntutan kita.

"Kalau mereka masih tidak mahu mendengar suara rakyat, kita akan berdemo. Tapi kita tunggu sehingga hari akhir sidang Parlimen. Kalau mereka masih berdiam diri, kita akan umumkan masa dan tempat untuk kita berdemo dalam bula Disember ini," tegasnya.

Protes dalam sidang media sama turut menyenaraikan lima tuntutan mereka kepada kerajaan iaitu mahu kerajaan menghapuskan pembaziran dan ketirisan dalam projek-projek pembangunan, melakukan penstrukturan semula subsidi sebelum menurunkannya dan mendesak kerajaan melaksanakan akta gaji minima.

Selain itu, Protes menuntut kerajaan mengembalikan harga barangan yang dinaikkan ke harga asal dan yang terakhir menggesa kerajaan memberikan penjelasan mengenai subsidi RM4.6 bilion yang didakwa berjaya diselamatkan apabila harga bahan bakar diturukan pada Februari 2006.

"Dikatakan wang ini akan digunakan untuk menaik taraf pengangkutan awam di negara ini tapi sekarang apa yang dilakukan dan ke mana wang itu?" soalnya.

Turut bersama pada sidang media berkenaan ahli Parlimen Lembah Pantai mewakili PKR, Nurul Izzah Anwar, pengerusi lajnah penerangan Dewan Muslimat PAS, Aiman Athirah Al Jundi, setiausaha Parti Sosialis Malaysia (PSM) S. Arutchelvan, bendahari Jemaah Islah Malaysia, Naha Mohd Nor, serta wakil-wakil dari Gabungan Persatuan Islam Malaysia (Gamis), Kelab Mahasiswa Independent (KAMI) dan Solidariti Mahasiswa Malaysia.

Kredibiliti Saiful Tercampak Ke Tong Najis, Gugurkan Segera Kes Liwat!

DPP Farah didakwa ‘bercinta’ Saiful digugur dari pasukan pendakwa

Jabatan Peguam Negara telah memutuskan untuk menggugurkan timbalan pendakwa raya Farah Azlina Latif sebagai anggota pasukan pendakwa dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim ekoran dakwaan hubungan romantik dengan saksi utama dan pengadu.

Tan Sri Abdul Gani Patail mengumumkan tindakan itu ekoran dakwaan bahawa Farah Azlina menjalin hubungan romantik dengan saksi utama Mohd Saiful Bukhari Azlan yang juga pengadu dalam kes itu.

Beliau berkata langkah itu adalah susulan terhadap dakwaan bahawa Farah Azlina mempunyai “hubungan romantis” dengan saksi utama kes tersebut.

Farah Azlina turut digugurkan daripada Bahagian Pendakwaan Jabatan Peguam Negara atas faktor yang sama, katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Sidang akhbar berkenaan diadakan bagi menjelaskan perkembangan terkini sekaligus menjawab persoalan mengenai hubungan Farah Azlina dan Mohd Saiful seperti yang disiarkan oleh laman web Malaysia Today baru-baru ini.

Abdul Gani berkata, Farah Azlina terpaksa digugurkan bukan kerana beliau didapati bersalah tetapi bagi mengelakkan sebarang persepsi negatif daripada orang ramai terhadap pasukan pendakwa.

“Jabatan Peguam Negara tidak boleh berkompromi dengan sebarang isu yang boleh menjejaskan nama baik atau kredibiliti jabatan dan kami sangat memandang serius perkara seumpama ini.

“Ini boleh menjadi sangat sukar bagi kita, tetapi sebarang perkara peribadi sekiranya boleh memberikan kesan dalam apa juga bentuk terhadap jabatan ini akan ditangani dengan amat serius,” katanya.

Tindakan itu diambil untuk memastikan kelancaran kes tidak terganggu, katanya.

Beliau menjelaskan penglibatan Farah Azlina dalam kes itu sangat terhad iaitu sekadar membantu mencatatkan segala nota mengenai perbicaraan tersebut.

“Beliau tidak mempunyai akses langsung kepada kertas siasatan kes atau mempunyai apa-apa sebab untuk mengakses kertas siasatan atau apa-apa maklumat sulit yang ada pada pihak pendakwaan.

Semalam peguam Anwar mendesak Peguam Negara memberi respons kepada dakwaan Raja Petra Kamarudin dalam blognya minggu lalu.

Raja Petra mendakwa seorang timbalan pendakwa raya wanita, yang merupakan anggota junior dalam pasukan pendakwa, sedang menjalin “hubungan romantik” dengan Saiful yang mendakwa dia diliwat oleh Anwar Jun 2008.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider minggu lalu, Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden menekankan bahawa sebarang keputusan sama ada anggota itu akan kekal dalam pasukannya boleh diketahui apabila kes disambung awal bulan depan.

“Saya tidak boleh mengatakan kepada anda buat masa sekarang. Saya tidak mendengar tentang dakwaan atau tuduhan ini.

“Bagaimanapun saya akan berbincang dengan pasukan saya dan kita akan melihat pada 2 Ogos ini sama ada dia akan bersama pasukan kami atau tidak,” kata Mohd Yusof.

Pasukan pendakwa terdiri daripada lapan anggota iaitu Mohd Yusof, Datuk Nordin Hassan, Mohamed Hanafiah Zakaria, Wong Chiang Kiat, Noorin Badaruddin, Mira Mirna Musa, Naidatul Athirah Azmad dan Farah Azlina sendiri.

Kata Mohd Yusof, anggota itu hanya dibawa untuk membantu pasukannya bagi menguruskan data dan mengambil nota prosiding kerana seorang pendakwa raya telah meninggalkan pasukan itu.

Selain itu menurut beliau, anggota berkenaan juga pendakwa raya yang turut mengendalikan kes-kes lain.

“Jika kami memutuskan untuk tidak menyertakan dia dalam pasukan kami, ia adalah kerana kami boleh mengendalikan kes ini tanpa dia... ini kerana dia juga ada kes lain untuk dikendalikan,” kata Mohd Yusof lagi.

Mohd Yusof sambil berkata beliau tiada maklumat mengenai tuduhan terbaru ini, apa yang dilakukan oleh anggota pasukannya adalah urusan peribadi.

Pada 19 Julai lalu perbicaraan kes liwat Anwar, Ketua Pembangkang, ditangguhkan sehingga 2 Ogos selepas ketua pasukan pembelaan Anwar, Karpal Singh, memperolehi cuti sakit selama dua minggu.

Anwar didakwa meliwat bekas pembantunya Saiful di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur, antara 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008. -TMI


Ternyata bahawa kredibiliti Saiful sebagai pengadu dan saksi utama kes liwat 2 hancur berderai dan Saiful adalah seorang manusia yang tidak berkahlak, tidak boleh dipercayai dan tidak mempunyai kredibiliti untuk berdiri sebagai seorang saksi di mahkamah.

Kali pertama dulu ialah pengakuan Saiful sendiri di mana seluar dalam LEVI'S warna biru gelap yang dipakai pada hari kejadian, telah diserahkan di rumah tunangnya yang diambil di mesin basuh. Menjelaskan kepada kita bahawa beliau bukan muslim yang baik apabila ada hubungan semacam itu dengan tunangnya.

Kini kali kedua - yang pasti lebih hebat - perlakuan yang lansung jauh dari akhlak Islamiah apabila beliau didakwa ada mengadakan hubungan sulit dengan anggota perempuan pasukan pendakwa.

Jika mahkamah meneruskan juga kes liwat tersebut, amat nyata bahawa sistem kehakiman kita sebenarnya bersubahat dengan pihak yang sengaja mahu menganiaya Anwar Ibrahim, tidak kira hebat mana sekalipun hakim berkenaan.

Ternyata juga bahawa Peguam Negara nampaknya seolah-olah seperti mahu meneruskan juga kes tersebut sekalipun tampak jelas kewibawaan Saiful kini tercampak ke tong najis selaku pengadu dan saksi utama, dan masyarakat tidak akan lagi mempercayai sistem kehakiman negara yang selama ini penuh dengan korupsi dan amat berat sebelah.

Ia akibat perbuatan dari Peguam Negara dan para hakim durjana yang menjadikan diri mereka lembu-lembu politikus UMNO BN.

Nak putar apa lagi? -GB

Guru Berpolitik; BN Menagih Sokongan Guru

http://buletinonline.net/images/stories/berita30/ksn.jpgKUALA LUMPUR, — Penganalisis-penganalisis politik melihat keputusan terbaru kerajaan membenarkan guru — antaranya guru besar dan pengetua — terlibat aktif dalam politik hanya semata-mata untuk mendapatkan semula sokongan golongan tersebut dan juga masyarakat menjelang pilihanraya umum ke-13.

Ini kerana menurut beberapa penganalisis, guru mempunyai pengaruh besar, jadi penglibatan mereka dalam politik boleh digunakan untuk mempengaruhi masyarakat terutamanya ketika pilihan raya umum akan datang.

Pensyarah kanan Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia, Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, tindakan kerajaan membenarkan guru aktif berpolitik mungkin kerana ingin mendapatkan semula sokongan yang terhakis saban tahun.

“Saya lihat keputusan itu ada kaitan dengan pilihan raya umum kerana apabila guru aktif berpolitik mereka boleh memainkan peranan untuk mempengaruhi masyarakat,” katanya.

“Boleh dikatakan kerajaan (mahu) menggunakan pengaruh guru untuk mendapatkan sokongan daripada masyarakat.

“Ini kerana bagi saya guru mempunyai pengaruh yang besar memandangkan mereka adalah pemimpin dalam sekolah, jadi apabila terlibat dalam politik ia boleh mempengaruhi masyarakat,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Dengan adanya pengaruh guru ini, jelas beliau, secara tidak langsung generasi muda akan mengikut mendokong sama perjuangan guru.

“Sebelum ini pun guru merupakan pejuang asal cuma pada tahun 1990 golongan ini diketepikan selepas golongan korporat terlibat dalan Umno,” ujar beliau.

Pun begitu katanya, apabila kerajaan membenarkan semula guru terlibat dalam politik saya melihat ia satu perkara yang bagus memandangkan selama ini guru memang mendokong perjuangan kerajaan.

“Apabila guru terlibat dalam politik sama ada menyokong kerajaan ataupun pembangkang kerajaan, masyarakat akan melihat perkara ini dan ia boleh mempengaruhi mereka nanti,” katanya.

Bermula 1 Ogos ini, pegawai pendidikan perkhidmatan siswazah Gred DG41 hingga DG48 akan dibenarkan melibatkan diri dalam politik, demikian diumumkan oleh Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan (Gambar) hari ini.

Menurut Mohd Sidek, langkah itu berlandaskan hakikat bahawa guru suatu masa dahulu memain peranan penting dalam memimpin masyarakat dalam senario politik negara.

“Masanya sudah tiba mereka dibenar aktif semula dalam politik,” kata beliau hari ini.

Pensyarah sains politik Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Madya Dr Ahmad Nidzamuddin Sulaiman juga berkata, penglibatan guru dalam politik boleh memainkan peranan dalam mempengaruhi masyarakat.

“Pengaruh guru ini besar, jadi bila dibenarkan semula terlibat dalam politik ia boleh mempengarui masyarakat tempatan.

Langkah benar guru siswazah aktif berpolitik agenda BN hadapi PRU-13?

“Apabila kita benarkan guru bercakap di kampung mereka boleh mempengaruhi masyarakat, jadi bagi saya guru mempunyai pengaruh yang amat besar.

“Walaupun saya tidak tahu apa agenda sebenarnya kerajaan membenarkan guru aktif berpolitik semula tapi ia merupakan satu langkah yang bagus,” katanya.

Selain itu, Nidzamuddin berkata kerajaan juga perlu membenarkan kakitangan kerajaan lain untuk sama-sama aktif dalam politik memandangkan mereka juga sebahagian daripada anggota perkhidmatan awam.

“Jadi timbul persoalan, mengapa mesti guru sahaja? Adakah guru lebih layak?

“Perlu ada satu penjelasan akan perkara ini oleh pihak kerajaan,” katanya.

Beliau berkata guru yang ingin terlibat secara aktif perlu mengimbangi soal politik dan juga kerja.

“Secara dekat kita lihat guru ini mempunyai kecenderungan yang berbeza, ada yang sokong kerajaan dan ada pembangkang.

“Jadi adakah guru boleh membezakan soal politik dan kerja? Kita tidak mahu melihat hanya kerana berbeza politik guru berselisih pendapat, bergaduh dan sebagainya,” katanya.

Sementara itu pensyarah kanan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia, Prof Madya Dr Sivamurugam Pandian berkata, keputusan itu dibuat mungkin disebabkan peredaran masa yang memerlukan penglibatan guru dalam politik.

“Penglibatan guru akan membolehkan peningkatan sosial, malah ia selari dengan peredaran suasana politik sekarang.

“Saya tidak melihat ia ada kaitan dengan pilihan raya umum kerana ia lebih kepada keperluan pemimpin dari kalangan guru.

“Ini barangkali guru boleh memainkan peranan sebagai pemimpin sebuah parti politik sama ada kerajaan ataupun pembangkang,” katanya.

Bagaimanapun beliau menyarankan agar guru yang terlibat dalam politik perlu tahu membezakan antara politik dan juga pekerjaan.

“Ini kerana apabila guru terlibat dalam politik ada positif dan negatif. Yang positifnya guru boleh memainkan peranan besar dalam parti politik.

“Sementara itu, yang negatifnya pula jika guru tidak dapat membezakan antara politik dan kerja ia akan memberikan kesan buruk kepada masyarakat.

“Jadi bila terlibat dalam politik, setiap guru perlu mengimbangi antara soal politik dan kerja. Jangan sesekali mencampurkannya kerana nanti yang akan menerima kesan adalah sekolah dan juga masyarakat,” katanya.

Justeru Sivamurugam mencadangkan agar ada satu badan pemantauan untuk memantau pergerakan guru yang terlibat dalam politik.

“Pengaruh guru ini amat besar dan ia boleh mempengaruhi anak-anak, pelajar, rakan sebaya dan juga sekolah.

“Jadi kalau tidak ada pemantauan bimbang guru akan menjadikan sekolah sebagai tempat berpolitik dan kita tidak mahu kejadian guru bergaduh sesama sendiri hanya kerana mempunyai idealogi politik berbeza,” katanya.-MalaysianInsider

Pertemuan dengan Mufti Perak - Dato' Dr Hasan Ali (Video)Penjelasan YB Dato' Dr Hasan Mohd Ali, Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor mengenai pertemuannya dengan Dato' Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, semasa merasmikan Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden, di Auditorium MBSA Shah Alam, pada 25 Julai 2010.

Harussani Berbohong...
Tuesday, July 20, 2010

MARI KETAWA DI PAGI BUTA

KEMPEN KERAJAAN : RAKYAT WAJIB IKUT CAKAP KERAJAAN


PUISI: Khas Buat Pemimpin UMNO/BN..
Menangisi Kenaikan Harga Barang

..Menangisi kedukaan rakyat atas kenaikan 5 harga barang yang terbaru, maka di sini dibawa semula artikel lama Dr. Mohd Asri Zainul Abidin AGAMA BUKAN CANDU UNTUK MENGKHAYALKAN ORANG MISKIN yang ditulis dan disiarkan di media utama semasa kenaikan harga minyak di zaman Pak Lah..

Aduhai malangnya, ketika kerajaan sedang membina istana negara yang berharga 811 juta yang hanya ekslusif untuk segolongan manusia sahaja, serta di sana berbagai lagi pembaziran yang lain, tiba-tiba rakyat awam menjadi mangsa, subsidi mereka pula yang dirampas..

Kenangilah orang-orang kampung yang susah, ibubapa yang terhad pendapatan mereka dan anak-anak miskin yang akan termangsa dari setiap kenaikan harga barang.. mereka tiada istana mewah, tiada kereta mewah, tiada hidangan mewah..

Ketika golongan bangsawan dan pembesar itu bersenang lenang dengan segala kemewahan yang telah merampas subsidi rakyat, orang miskin menangis suapan mereka yang makin meninggi harganya, yang meratah tenaga jasad dan kekayaan negara mereka..


* Dr. Mohd Asri Zainul Abidin *

UTK serbu Sultan Kelantan - drama atau latihan ?

Drama di Malaysia


Drama di Iraq


Ceramah YB Husam di Tapah,Perak. - TAJUK : "UMNO Meroyan"


YB Husam Musa telah menyampaikan ceramah malam tadi di Tapah,Beliau menyentuh kisah yang kini menjadi cukup sensasi,iaitu Pas kena bersatu dengan Umno untuk selamatkan melayu,Kini tercipta pula teori baru yang disarankan oleh TG Nik Aziz dan insyaAllah pasti akan berjaya menyatukan Pas dan Umno.

Teori tersebut ialah dengan membubarkan Umno dan sertai Pas teori ini pasti menjadi,kerana teori yang lama iaitu Pas sertai Umno telah gagal membawa perpaduan orang melayu,kini..hanya teori ini yang akan mampu menyatupadukan orang melayu amnya dan Islam khasnya.

Umno juga kata YB Husam seperti seorang "Tukang Kopi" yang gagal menghasilkan rasa kopi yang sedap dan disukai pelanggan,kerana membancuh kopi ini umpama menyatukan gula,susu,kopi dan air agar sukatannya betul,dan akan dirasai sedap oleh pelanggannya.Pas kini sudah menjadi "Tukang Kopi" yang menjadi kepercayaan rakyat kelantan dalam menyatukan Melayu,Cina,India dan Siam yang kini sudah 20 tahun lebih rakyat Kelantan hidup dalam keadaan harmoni dan sejahtera.

Sesuatu yang menakutkan Umno apabila perjumpaan dikalangan pimpinan Umno selepas PRK Sibu telah menemukan satu hasil yang sangat pahit untuk ditelah oleh Umno,apabila kalau selama ini orang melayu di Sabah hanya 10% menyokong DAP,tetapi kini sudah mencecah 30% orang melayu berani menyokong DAP.Inilah yang menjadikan Umno semakin tidak keruan.

Akhirnya,beliau memberikan satu petua untuk kekal sihat dan bertenaga,tanpa ada darah tinggi,kencing manis dan sakit jantung seperti yang beliau amalkan iaitu,"Jauhi dari membaca utusan dan berita harian serta jauhi dari menonton TV3 dan RTM,pasti anda sihat,"katanya,disambut gelak ketawa para hadirin.

ehsan : http://karatijau.blogspot.com/

Apa rasional PDRM jalin hubungan kepolisian dengan CIA dan FBI?

Teras Pengupayaan Melayu (Teras) mendesak agar kerajaan menjelaskan rasional perhubungan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan agensi perisik Amerika, Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) serta sejauh mana maklumat keselamatan negara diserah kepada agensi tersebut.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid menegaskan persidangan yang diadakan di Malaysia yang melibatkan agensi antarabangsa yang jelas mempunyai rekod menjadi dalang dalam pelbagai konspirasi untuk menjatuh pemimpin-pemimpin negara yang tidak sebulu dengan Amerika.

Jelasnya, dua agensi paling berkuasa di Amerika itu terkenal sebagai agensi yang merosakkan hak individu, hak kebebasan bersuara dan hak memilih pemimpin yang semuanya dilakukan atas nama keselamatan nasional.

"Sejarah Amerika sarat dengan skandal yang dikaitkan dengan dua agensi ini termasuk insiden asasinasi Kennedy, kegagalan membunuh Fidel Castro; bom Oklahoma City; pembunuhan beramai Waco Texas dan 911.

"Kami amat kesal dengan maklumat, rupanya Malaysia telah menjalinkan hubungan kepolisian dengan FBI yang membuktikan betapa perhubungan seperti ini dilakukan tanpa pengetahuan dan perbahasan di kalangan rakyat mahupun di Parlimen," tegasnya kepada Harakah.

Sehubungan itu beliau berkata, tidak ada gunanya kerajaan mendakwa Malaysia mempunyai kedaulatan sendiri tetapi secara rahsia menjalinkan hubungan dengan kuasa perisik Amerika yang mempuyai agenda untuk mengawal pengurusan keselamatan negara.

Menurut Mohd Azmi lagi, maklumat mengenai persidangan agensi perisik Amerika yang akan diadakan di Garden and Residences, Mid Valley, Kuala Lumpur pada 18 hingga 23 Julai ini diperolehi dari laman sawang FBI National Academy Associatites untuk Asia Pasifik yang diketuai oleh Presidennya, SAC I Dato' Shahbudin Abdul Wahab. Laman tersebut mendedahkan perhubungan FBI National Academy Associates dengan PDRM bermula 1964 bila SAC Kassim Ali menghadiri sessi FBI NAA itu buat kali ke 74.

Sejak itu katanya 58 pegawai polis kanan dari PDRM telah menghadhiri kursus yang dianggap sangat istimewa dan antara yang turut hadir ialah Tun Haniff Omar, bekas Ketua Polis Negara, kecuali 16 orang, yang lain dikatakan sudah bersara. SAC Dato’ Shabudin mengatakan dalam kata-kata aluannya, persidangan itu disebut sebagai simbol kuasa dan hubungan rapat yang dapat dijalinkan dengan PDRM melalui FBI NAA Asia Pasifik.

Difahamkan persidangan ini ditaja oleh pihak-pihak seperti Resorts World Genting, Labuan Financial Services Authority, Yasmin Teknologi Sdn Bhd, i2 Group dan TAIT Radio Communications. Turut terlibat ialah Visual Analysis, Financial Park Labuan Sdn Bhd, Public Bank Berhad, Permodalan Nasional Berhad dan Tourism Malaysia.

Mufti Flip Flop Muncul Lagi

ramziredang
Dia pernah berkata: Saya seorang mufti takkan saya nak berbohong. Tetapi dia juga tidak pernah bercakap benar tentang keperluan undang undang I
slam. Dia juga pernah berkata :saya cuma mahu melihat melayu bersatu supaya Islam bersatu. Tetapi dia juga tidak pernah berkata rakyat kelantan yang dinafikan hak royalti minyak adalah melayu dan Islam, perlu dibela atas nama melayu dan Islam. Keramatnya dia, boleh hilang tiba tiba dan muncul tiba tiba. Hilang bila judi dan yahudi menjadi isu dan muncul bila perpaduan melayu timbul.

Dia mungkin membaca hadis nabi yang bermafhum makan bila lapar,berhenti sebelum kenyang, tetapi perutnya semakin buncit. Petanda dia sangat gembira tidak mengamal mafhum hadis tersebut. Dia juga mensyarah sirah nabi nabi yang hidup sederhana, riwayat alim ulama yang kesempitan harta tetapi dia memandu kereta besar. Petanda gembira hatinya, menganggap sirah itu satu sejarah semata mata.

Lagaknya seolah olah dia sendiri lupa apa yang selalu dibaca, dunia hanya sementara, akhirat jua kekal selamanya. Lupakah dia di tiap kiri kanan bahunya. Apakah ada satu saat yang terlupa dicatat oleh mereka?

Kini syaaban muncul lagi, menandakan bermulanya buku catatan baru, juga gugurnya daun pemilihan. Inikah permulaan pertama bagi buku baru?

Tidak terjumpakah sepotong hadis atau ayat quran, atau ijma, atau qias, untuk menilai samada UMNO yang diampunya, yang dibodeknya itu adalah golongan yang diredai Allah atau tidak. Tiadakah imthalan dalam hatinya,di pihak quraisy kah atau dipihak rasulullah dia berpihak sekarang? Di pihak namrudkah di pihak Nabi Ibrahim a.s, di pihak firaunkah di pihak nabi Musa a.s? Lupakah dia harta, pangkat, emas, wang ringgit, kebanggaan bangsa atau jawatan juga pernah diuji kepada Nabi Muhamad s.a.w,Ibrahim a.s dan Musa a.s?

Firman Allah surah al munafiqun ayat 4;

Dan apabila engkau melihat mereka, engkau akan tertarik hati dengan tubuh badan (kelakuan mereka) dan apabila mereka bertutur kata, engkau akan tertarik terpesona (kerna fasih dan lembut tipu daya)manisnya tutur mereka.mereka itu hanya umpama batang kayu yang tersandar(tidak ada kekuatan yang sebenar). Mereka sentiasa cemas, menyangka tiap tiap jeritan adalah untuk membahayakan mereka Mereka itulah musuh yang sebenar benarnya, mak berjaga jagalah engkau terhadap mereka. Semoga Allah membinasa dan menyingkirkan mereka dari rahmatNya.(Pel!k sungguh)bagaimana mereka dipalingkan (oleh hawa nafsunya sendiri-dari kebenaran)?