Tuesday, March 31, 2009

ALBUM DARI BUKIT GANTANG-Lajnah Guaman Pas

(27/03/2009) rombongan pertama Lajnah Undang-Undang & Hak Asasi Manusia (LUHAM) Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan telah menghantar 6 orang peguam untuk memantau pergerakan Pilihan Raya Kecil Bukit Gantang.

Rombongan ini diketuai oleh pengerusi Luham sendiri, saudara Hisham Fauzi dan dianggotai oleh Hatman Abdullah, Hilmi Abdullah, Khairul Anuar Mat Din, Nasrul Mohamed dan Mohd. Abd. Rashid Yah. Setibanya di sini Luham akan bergabung dengan peguam dari negeri-negeri lain bagi memantau aktiviti pilihan raya serta menasihati pihak parti supaya tidak melanggari undang-undang pilihan raya.


Wakil Gelombang Pertama Lajnah Guaman dan Hak
Asasi Manusia, Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan
Rombongan pertama ini akan berada di Bukit Gantang bermula dari 27/03/2009 sehingga 29/03/2009. Kemudiannya akan digantikan dengan rombongan kedua dan ketiga berikutnya Luham akan menyediakan barisan peguam untuk membantu parti dalam pilihan raya kecil ini.Mesyuarat Penyelarasan Lajnah Guaman Sempat Bergambar di Hadapan UPU Air PAS Perak + Kelantan bagi PRK059 Kuning- Markaz PAS Kawasan K KraiMenunggu Taklimat Khas Pilihanraya Bergambar di hadapan JPN Negeri
Daripada Pimpinan PAS Pusat di JPN Bersama Ex-Classmate di IIUM-KUSZA


HARI PENAMAAN CALON PRK P059


Apabila diperhatikan jumlah kehadiran penyokong Pakatan Rakyat di Bangunan WismaTaiping, secara kasarnya kami berani membuat kesimpulan iaitu melebihi sepuluh kali ganda dengan jumlah kehadiran penyokong 'kerajaan negeri haram' di sebelah hujung padang sana.
Pelbagai gelagat ditunjukkan bagi menggambarkan betapa kecewanya rakyat terhadap kerajaan sekarang. Mereka seolah-olah tidak sabar untuk 'meneriak' ke seluruh pelusuk negara mengenai perasaan mereka melalui peti undi.
Di satu bahagian, terdapat ribuan manusia berkumpul di lereng bukit di bawah payungan pepohon yang rendang sambil menyampaikan teriakan semangat secara serentak. Nampak seakan-akan pemandangan di Grand Stand Stadium San Siro, Itali.
Di bahagian lain pula kelihatan paluan gendang yang dikepalai oleh rakyat berbangsa India yang turut dikerumuni oleh orang ramai.
Masyarakat Cina pula dilihat cukup berdisiplin dalam memastikan panji sentiasa berkibar tanpa memikirkan kepenatan.
Namun sebagaimana yang telah dijangka, semua itu tidak langsung dapat mencuri perhatian media utama walaupun secubit. Peristiwa bersejarah ini telah dipejamkan sepenuhnya dan tidak akan tercatat sebagai bahan untuk diingati lantaran penggantungan dua akhbar baru-baru ini.
Begitulah senario politik kini di mana amalan yang ditinggalkan oleh parti pemerintah dulu 'digali semula' untuk digunapakai sekali lagi..
Lerengan bukit dipenuhi para pejuang
Ribuan manusia menantikan pengumuman calon
Penyokong mengiringi Ir Nizar dan pimpinan PAS yang lain selepas diumumkan calon
Sebahagian penyokong meluahkan perasaan kepada pimpinan BN ditenteramkan oleh YB Mujahid Rawa dan Ustaz Ahmad Awang
Timbalan Mursyidul Am (Dr Haron Din) terpaksa berehat seketika semasa perarakan calon
Kapal selam pun tumpang berkempen
Sebahagian pejuang yang datang dari jauh (PAS Kwsn Kuala Krai)
Kelab Penyokong PAS
DAP dan Keadilan turut terlibat
Makkal Sakti turut memberi sokongan

Wednesday, March 25, 2009

Kebebasan berkata-kata TIDAK wujud di Malaysia

Sebelum anda semua menjadi terlalu ghairah tentang penggantungan Gobind Singh Deo selama setahun dan tentang Karpal Singh yang didakwa atas sebab menghasut, tolong baca artikel ini terlebih dahulu dan fahami bahawa, walau apapun yang membuatkan anda percaya, kebebasan berkata-kata TIDAK wujud di Malaysia.

Titipan ini adalah edisi terjemahan oleh Pemuda Guchil daripada rencana asal yang ditulis oleh YM Raja Petra atas tajuk “Freedom of speech does NOT exist in Malaysia”

Terlebih dahulu, lihat kedua-dua video ucapan Tengku Razaleigh Hamzah di Parlimen pada 1993:

Bahagian 1: http://www.youtube.com/watch?v=asNTbvlK7Eo

Bahagian 2: http://www.youtube.com/watch?v=SRMDrtn6898

Okay, sekarang baca apa yang ditulis oleh Tengku Razaleigh didalam Blog ini (http://razaleigh.com/) seminggu selepas Krisis Perlembagaan Perak baru-baru ini.

Tengku Razaleigh Hamzah dalam Krisis Perlembagaan 1993

Ini bukanlah krisis perlembagaan pertama yang menyentuh tentang hak Pemerintah. Hari ini krisis di Perak adalah mengenai hak kekuasaan keatas proses dimana kerajaan negara yang baru telah dibina di Perak. Ianya bukan mengenai status Pemerintah.

Dalam perbandingan, Krisis Perlembagaan 1993 timbul akibat daripada konfrontasi yang hodoh di antara Umno dan juga Pemerintah diatas soalan yang mempunyai implikasi secara terus keatas kedaulatan mereka dan juga keatas Yang diPertuan Agong. Atas alasan yang baik, Ketua Negeri dikebanyakan negara tidak boleh dibicarakan di mahkamah undang-undang biasa. Pada tahun 1993, kerajaan berkempen bagi membuang imuniti tersebut melalui pemindaan Perlembagaan.

Saya menentang pemindaan tersebut.

Didalam peristiwa tersebut, Pemerintah dan Parlimen telah dipaksa oleh kerajaan pada waktu itu dan pemindaan seperti yang sepatutnya diluluskan. Ini merupakan pemindaan yang sama, dimana, hari ini, menjadikan ianya sah bagi mendakwa seorang Pemerintah. Mr Karpal Singh, walaupun saya tidak bersetuju dengan beliau, namun tindakannya masih didalam haknya apabila beliau mencadangkan untuk menyaman DYMM Sultan Perak kerana kerajaan yang dipimpin oleh UMNO menggubal undang-undang pada tahun 1993.

Mari kita renungkan ironi ini. Adakah Umno melayan Pemerintah dengan benar dengan cara mendukung dan melindungi Perlembagaan, yang menjamin status mereka, atau sekadar memaparkan drama bagi pilihan raya Umno yang akan datang?

Ini membawa kita kepada persoalan tentang jenis pemimpin, dan jenis parti, yang kita mahu. Adakah kita mahu dipimpin oleh mereka yang memahami dan membincangkan isu asas yang dihadapi oleh masyarakat masa kini, dan haruskah kita mendapat pemimpin yang berupaya maju kehadapan “saling bersetuju dengan cara berdebat dan berbincang, pertanyaan dan pilihan raya”, atau haruskah kita sekali lagi jatuh pada mereka dimana bakat utama mereka adalah dengan cara berlagak seolah-olah orang luar hanyalah sekumpulan yang kecil, dan berasa tidak selamat didalam Umno, dan terutamanya generasi internet di Malaysia, mendapati ianya tidak masuk akal?

Kerosakan manakah yang lebih teruk yang telah dilakukan keatas kedaulatan seorang Pemerintah, pada 1993 melalui Parlimen atau seminggu yang lalu pada jalanan di Perak?

Dan hari ini Umno, dengan pegangan yang tidak konsisten pada peraturan undang-undang, dengan penghormatan yang tidak tetap bagi kunci institusi negara kita, merupakan pembela yang hebat atau efektif bagi Pemerintah dan undang-undang yang mendukung institusi ini?

Atau adakah kita sebenarnya membahayakan apa yang kita anggap untuk melindungi?

Diatas adalah video rakaman dalam dua bahagian bagi ucapan yang saya lakukan di Parlimen pada 1993 menentang pemindaan pada Perlembagaan.

Saya mempertahankan hujah saya.

***************************************

Artikel 10 bagi Perlembagaan Persekutuan di Malaysia

(1)Tertakluk pada Klausa (2), (3) dan (4) -
(a) setiap warganegara mempunyai hak dalam kebebasan untuk berkata-kata dan ucapan;
(b) semua warganegara mempunyai hak untuk berhimpun dengan aman dan tanpa senjata;
(c) semua warganegara mempunyai hak untuk menubuhkan persatuan.

(2) Parlimen boleh menurut undang-undang menentukan -
(a) hak keatas perbincangan pada perenggan (a) Klausa (1), sekatan sekiranya dianggap perlu atau wajar demi keselamatan Negara atau mana-mana bahagian daripadanya, hubungan baik dengan negara lain, perintah umum atau tata kesusilaan dan sekatan bertujuan melindungi hak keistimewaan Parlimen atau mana-mana Perhimpunan Badan Perundangan atau bagi menghalang kebencian pada mahkamah, fitnah atau hasutan terhadap mana-mana kesalahan;
(b) hak keatas perbincangan pada perenggan (b) Klausa (1), sekatan sekiranya dianggap perlu atau wajar demi keselamatan Negara atau mana-mana bahagian daripadanya, atau perintah umum;
(c) hak keatas perbincangan pada perenggan (c) Klausa (1), sekatan sekiranya dianggap perlu atau wajar demi keselamatan Negara atau mana-mana bahagian daripadanya, atau perintah umum atau tata kesusilaan.

(3) Sekatan keatas hak bagi menubuhkan persatuan melalui perbincangan pada perenggan (c) Klausa (1) boleh ditentukan oleh mana-mana undang-undang berkaitan dengan tenaga kerja atau pelajaran.

(4) Dalam menentukan sekatan demi keselamatan Negara atau mana-mana bahagian daripadanya atau perintah umum dibawah Klausa (2) (a), Parlimen boleh melalui undang-undang mencegah persoalan bagi sebarang perkara, hak, taraf, kedudukan, penghormatan, kedaulatan atau hak keistimewaaan yang telah terbentuk atau dilindungi oleh peruntukan daripada Bahagian III, artikel 152, 153 atau 181 sebaliknya jika didalam perhubungan bagi melaksanakan sepertimana yang disebutkan didalam undang-undang.

***************************************

Artikel 10[1][a] daripada Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa setiap rakyat Malaysia bebas dalam berkata-kata dan juga ucapan. Mengambil kira pengasingan, ianya ibarat jaminan bagi hak. Sedihnya, sepertimana yang kita semua tahu, jaminan tersebut bukanlah mutlak. Dimulai dengan Artikel 10[2][a] dan [4] daripada Perlembagaan Persekutuan, kita dengan segera diingatkan bahawa sebarang jaminan adalah, sesungguhnya, hanyalah khayalan. Tambahan pula, sekatan bagi kebebasan untuk berkata-kata disemadikan didalam undang-undang, contohnya seperti Akta Hasutan 1948, Akta Penerbitan dan Pencetakan Akhbar 1984 dan Akta Keselamatan Dalaman 1960.

Krisis Perlembagaan 1983 melibatkan Pemerintah dan penggubalan perlembagaan 1993 bagi, diantaranya, membuang imunisasi peribadi bagi Pemerintah dengan jelas menunjukkan bahawa etos baru telah berkembang dibawah Pentadbiran Mahathir yang membenarkan perbincangan mengenai perkara yang melibatkan Pemerintah.

Chin Thye Choo

***************************************

Persoalannya mudah. Artikel 10 bagi Perlembagaan Persekutuan di Malaysia memberi jaminan bahawa semua warganegara mempunyai hak dalam kebebasan untuk berkata-kata, perhimpunan dan persatuan. Bagaimanapun, Artikel 10 yang sama ini juga membenarkan kerajaan untuk mengambil semula hak tersebut apabila dianggap perlu. Secara ringkasnya, anda tidak mempunyai kebebasan automatik bagi berkata-kata, perhimpunan dan persatuan. Kerajaan menentukan bila anda boleh dan tidak boleh mendapatnya.

Sekiranya anda maklum dengan apa yang diperkatakan oleh Tengku Razaleigh didalam ucapannya pada 1993 di Parlimen (didalam video diatas), terdapat beberapa perkara yang tidak boleh dipersoalkan. Isu-isu ini berkaitan dengan Pemerintah, hak dan keistimewaan Melayu, Bahasa Ibunda, dan Islam. Walau dua per tiga Parlimen sekalipun tidak boleh mengubah ini. Orang yang boleh mengubah ini hanyalah Persidangan Pemerintah. Walau begitu sekalipun ianya mestilah keputusan sebulat suara oleh Persidangan Pemerintah. Majoriti sahaja adalah tidak mencukupi. Hanya satu suara yang menentang daripada salah satu Pemerintah boleh menghalang daripada terjadi apa-apa perubahan.
Oleh kerana itu adalah salah disisi undang-undang bagi sesiapa yang mencabar kedudukan Pemerintah atau kedudukan Islam dan Bahasa Ibunda atau mencabar hak dan keistimewaan Melayu.

Walaupun demikian, pada 1993, sepuluh tahun selepas Krisis Perlembagaan Pertama, Parlimen membuang imunisasi Pemerintah. Perkara ini telah diperdebatkan dengan banyak pada waktu itu dan telah ditentang oleh Tengku Razaleigh. Namun, Umno, diatas perintah Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, mahukan sayap Pemerinta diikat. Maka Parlimen meluluskan undang-undang yang kini menyatakan bahawa Pemerintah tertakluk keatas pendakwaan dan tindakan mahkamah, dimana dahulunya sebelum 1993 tidak boleh terjadi.

Ya, Umno membuang imunisasi Pemerintah. Dan, sepertimana yang diperkatakan oleh Tengku Razaleigh, ianya dilakukan selepas pesta mencaci raja-raja. Media massa utama pergi ke bandar bagi mendedahkan keterlaluan, perlanggaran dan salah laku Pemerintah sehingga media antarabangsa mengetahui perkara ini, yang seterusnya mengejek Pemerintah Malaysia.
Pemerintah dijatuhkan dan dimalukan. Mereka dicela dan dicaci. Sekiranya undian bagi pendapat dijalankan pada waktu itu, kemungkinan 90% daripada rakyat Malaysia, memilih untuk memansuhkan Pemerintahan Beraja dan bagi Malaysia untuk diubah kepada republik.

Sepertimana yang diperkatakan oleh Tengku Razaleigh, ianya merupakan Umno yang membahayakan Pemerintahan Beraja sehingga diluar kuasa pemulihan. Pemerintahan Beraja tidak lagi dilihat sebagai institusi yang mulia seperti dahulu. Sekarang ianya diperlihatkan seperti sebuah jenaka dan sesuatu yang Malaysia boleh berdiri tanpanya.

Ghafar Baba, Timbalan Perdana Menteri pada waktu itu, mengatakan bahawa tidak salah untuk mengkritik Pemerintah. Lebih-lebih lagi, Pemerintah patut dikritik memandangkan kebanyakan daripada mereka berkelakuan tidak senonoh. Apa yang tidak boleh dipersoalkan adalah samaada Pemerintahan Beraja patut dimansuhkan dan negara berubah menjadi republik. Itu merupakan derhaka, kata Ghafar. Selainnya merupakan permainan yang adil.

Sebuah kempen telah dilancarkan di seluruh negara bagi membawa Pemerintah ke lutut mereka. Media massa utama mendedahkan satu demi satu keterlaluan, perlanggaran dan salah laku Pemerintah. Akhirnya, hanya sedikit rakyat Malaysia yang menghormati Pemerintahan Beraja dan kebanyakannya berkata secara terang-terangan bahawa sudah sampai masa bagi Pemerintahan Beraja berlalu.

Perhimpunan Negara memperdebatkan isu pencemaran Pemerintah dan bagaimana Pemerintah merupakan pewaris bagi tanah air, kompromi balak, dan kontrak kerajaan. ‘Tengku’ Wong telah didedahkan kepada ‘Ali Baba’ orang kuat Sultan Pahang. ‘Tengku’ Yong telah didedahkan dengan sama kepada arwah Sultan Terengganu. Media massa utama berkejaran menyiarkan gambar istana mewah di Penang yang dimiliki oleh Sultan Selangor dan Kedah (dimana semuanya karut semata-mata, kerana Sultan tidak memilikinya). Pendedahan terhadap kandang babi, hutang perjudian, gaya hidup mewah, dan entah apa lagi, telah dilakukan, kesemuanya berkait kepada Pemerintah bagi pelbagai negeri.

Kerajaan telah merampas Lamborghini milik Sultan Kelantan atas tuduhan beliau enggan membayar cukai import ke atas kereta tersebut - walaupun sebenarnya beliau dikecualikan daripada membayar cukai. Tetapi apabila kemudiannya ianya terbukti bahawa beliau tidak pernah mengelak daripada membayar cukai import, kerosakan telahpun dilakukan. Rakyat Malaysia terpegun bahawa Sultan membeli sedozen kereta sport yang bernilai jutaan Ringgit dan tidak perlu membayar apa-apa cukai seperti rakyat jelata sekalian.

Masakan tidak, selepas melihat pendedahan yang dilakukan oleh media massa utama, saya juga malu untuk mengaku saya daripada Kerabat Diraja. Umno telah benar-benar sama sekali memusnahkan Pemerintah. Sehingga orang Melayu sekalipun secara terang-terangan mengutuk Pemerintah.

Ya, hanya serahkan kepada Umno, terdapat kebebasan mutlak dan sepenuhnya bagi menyerang Pemerintah, menjatuhkan mereka dan memalukan mereka. Sehinggakan mereka menggubal undang-undang di Parlimen bagi membuang imunisasi Pemerintah agar mereka bukan sahaja boleh menyerang tetapi juga mengheret mereka ke mahkamah. Tetapi apabila mereka mahu menutup mulut pihak lawan, mereka mengatakan bahawa mengkritik Pemerintah merupakan satu jenayah.

Saya telah diberitahu bahawa mereka sedang mempertimbangkan bagi mendakwa saya dengan alasan menderhaka disebabkan menulis surat secara terang-terangan kepada Nizar, yang telah disiarkan di Malaysia Today. Kumpulan Al Maunah juga telah didakwa atas alasan menderhaka. Jika saya didapati bersalah, saya akan digantung hingga mati - seperti yang terjadi kepada orang-orang Al Maunah yang telah digantung di Penjara Sungai Buloh pada Ogos 2006.

Ya, ianya benar. Mereka tidak boleh menangkap saya dibawah Akta Keselamatan Dalaman atau Akta Hasutan atau kerana kesalahan memfitnah. Jadi sekarang mereka mahu menggantung saya atas sebab menderhaka kerana menulis surat secara terang-terangan terhadap Nizar meminta beliau mengingkari Sultan walaupun ianya mencetuskan Krisis Perlembagaan di Perak. Walaubagaimanapun, sejarah telah menunjukkan bahawa Umno telah menyumbang lebih banyak daripada apa yang saya mampu lakukan terhadap institusi Pemerintahan Beraja - dan kami mempunyai rakaman tersebut.

KJ Ketua Pemuda UMNO

Kemenangan Khairy disambut dengan sorakan "Khairy rasuah"

Ketua Pemuda Umno yang baru, Khairy Jamaluddin menafikan tanggapan sesetengah pihak yang mendakwa kemenangannya kali ini ada kaitan dengan amalan politik wang.

Khairy menafikan dakwaan tersebut kerana beliau masih berkelayakan bertanding bagi jawatan tersebut tanpa sebarang halangan.

"Tidak, tidak ada... saya layak bertanding," katanya ringkas ketika ditemui selepas diumumkan sebagai Ketua Pemuda lewat malam tadi.

Minggu lalu Lembaga Disiplin mendapati Khairy bersalah di bawah Artikel 10.1 Tataetika Ahli Umno yang melibatkan politik wang.

Dalam persaingan tiga penjuru merebut, Khairy memperoleh 304 undi meninggalkan dua lagi calon iaitu ahli Exco Pemuda, Datuk Mukhriz Tun Mahathir dan ahli Majlis Tertinggi (MT), Datuk Seri Mohamad Khir Toyo.

Khairy dalam ucapan penangguhannya setelah diumumkan sebagai Ketua Pemuda berkata, dengan semangat setiakawan yang menjadi tema kempennya, beliau berjanji tidak akan meminggirkan mana-mana pihak dalam barisan kepimpinannya.

"Tak bermakna yang tak bersama saya (bukan penyokong) akan dipinggirkan, semangat setiakawan akan sentiasa diterapkan," katanya.

Beliau mahu semua ahli Pemuda merapatkan semula barisan dan bersedia menghadapi cabaran yang lebih besar.

"Kita akan berhadapan dengan tugas berat iaitu berhadapan dengan pilihan raya (kecil) nanti," katanya.

Keputusan yang menyebelahi Khairy nyata mengundang rasa tidak puas hati di kalangan penyokong Mukhriz.

Reaksi bantahan tersebut ketara apabila penyokong ahli Parlimen Jerlun itu meninggalkan Dewan Tun Hussein Onn tempat perhimpunan pergerakan tersebut diadakan.

Dalam pada itu sekumpulan penyokong Mukhriz yang berada di luar dewan berkumpul dan bersorak menyatakan perasaan bantahan mereka.

Antara sorakan yang jelas kedengaran ialah 'Khairy rasuah'.

Sekumpulan anggota polis juga berkawal di sekitar kawasan ruang legar kaunter pendaftaran perwakilan di Pusat Dagangan Dunia Putra bagi mengawal sebarang kemungkinan.

Gambar - Gambar Dari P59 Bukit Gantang
Tuesday, March 24, 2009

Album-Nizar Calon Bukit Gantang

Dato' Seri Muhamaad Nizar jamaluddin, Calon PAS PRK Bukit Gantang.
Berikut ini adalah biodata ringkas YAB.DS. Muhammad Nizar Jamaluddin .IR. HAJI MOHAMMAD NIZAR BIN JAMALUDDINPENDIDIKAN :
1.SM A.C.S KAMPAR
2.SM TEKNIK IPOH
3.NORWICH CITY COLLEGE OF SCIENCE TECHNOLOGY, U.K[ A – LEVEL ]
2.UNIV OF ASTON IN BIRMINGHAM, UK [ BSC MECH. ENG ]


PENGALAMAN PEKERJAAN:
1.PENGURUS PROJEK KPPD [ UDA ]
2.PENGURUS KANAN DAYA URUS SDN. BHD. [ UDA ]
3.PENGARAH URUSAN PEN – URUS HARTA S / R [ PDC PENANG ]
4.PERUNDING [ M/E] MECS ENGINEER


KEGIATAN MASYARAKAT:
1.PENGERUSI GABUNGAN MEMBANTAH KENAIKAN AIR PERAK
2.TIMB. SETIAUSAHA PPK


JAWATAN DALAM PAS :
1.Timbalan Pesuruhjya PAS Perak.
2.YANG DIPERTUA PAS KAMPAR

LAWAN TETAP LAWAN!!!ALLAH HU AKHBAR!!!REFORMASI!!!

Dato Seri Nizar HERO RAKYAT akan membawa GELOMBANG BARU DI P059

Rakyat datang memenuhi perkarangan padang...lebih ramai dari masa NAJIB umum calon !


Barisan pimpinan yang hadir malam tadi.

TGHH diapit oleh Ustaz Ahmad Awang dan YB Azmin di pentas utama. Majlis untuk pengumuman calon mula mahu diisytiharkan ketika ini.

Cahaya Untuk Kerajaan Nizar Tegak Semula Di Perak

Semalam, Mahkamah Persekutuan menetapkan bahawa isu mengenai takrif Perkara 16 (6) Undang-undang Tubuh Negeri Perak perlu didengar dan diputuskan oleh Mahkamah Tinggi dan perkara itu hanya boleh dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan menerusi rayuan.

Panel lima hakim diketuai Presiden Mahkamah Rayuan Hakim Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff membuat keputusan itu setelah membenarkan bantahan awal oleh Sulaiman Abdullah, peguam utama Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, bahawa Mahkamah Persekutuan tidak tertakluk kepada bidang kuasa untuk mendengar empat persoalan yang dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan untuk ditentukan.

Mahkamah sepatutnya hari ini mendengar kes berhubung empat persoalan yang dibangkitkan dalam saman Mohammad Nizar yang mencabar kesahihan pelantikan Datuk Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak.

Hakim Alauddin berkata panel lima hakim bersepakat bahawa Hakim Mahkamah Tinggi tidak mempunyai kuasa untuk membuat perintah agar empat persoalan itu dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan mengikut Seksyen 84 Akta Mahkamah Kehakiman kerana seksyen itu hanya terbatas kepada Perlembagaan Persekutuan dan bukannya perlembagan negeri.

Beliau kemudian mengetepikan semua perintah Mahkamah Rayuan pada 20 Mac lepas, dan mengarahkan agar kes itu dirujuk semula ke Mahkamah Tinggi untuk didengar oleh Hakim Lau Bee Lan. Tiada tarikh ditetapkan.

Mohammad Nizar, 52, yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, mengemukakan permohonan bagi mendapatkan pengisytiharan bahawa beliau adalah Menteri Besar Perak yang sah selain untuk mendapatkan injunksi menghalang Dr Zambry daripada melaksanakan tugas sebagai Menteri Besar.

Ini merupakan kali kedua keputusan hakim yang boleh memberikan harapan untuk Kerajaan Pakatan Rakyat Perak berkuasa semula. Kali pertama ialah bilamana penal hakim Mahkamah Rayuan menetapkan Sivakumar berhak untuk menggunakan Peguam persendirian.


Mana Nak Letak Muka Bakal PM Kita Ni.. Seluruh Dunia Dah Tahu

NAJIB RAZAK DAN KEMATIAN ALTANTUYA, Forum Magazine Jakarta, March 15

Calon Perdana Menteri Malaysia diperkirakan terlibat dalam kematian wanita jetset asal Monggolia Altantuya karena kasus komisi pembelian kapal selam Angkatan Laut Malaysia

Malaysia today


Mana Nak Letak Muka Bakal PM Kita Ni…. Seluruh Dunia Dah Tahu

Kalu setakat curi telur ayam kat kampung tu, bolehlah kita tutup… buat-buat senyap ke… paling tidakpun bincang dengan tok penghulu… bayar balik harga telur ayam tu… Ini kes besar… seluruh dunia dah tahu..dah heboh dalam akhbar-akhbar luar negara… tak kan nak buat tak tahu je… mana boleh nak buat senyap-senyap… bangkai gajah lagikan berbau inikan pula lebih besar dari bangkai gajah