Sunday, February 22, 2009

PANAS! Anak Pengerusi SPRM Ditangkap


 Anak kepada Ahmad Said Hamdan Pengerusi Suruhanjaya Rasuah Malaysia bernama AHMAD SHAUQI BIN AHMAD SAID yang bekerja sebagai seorang Juruterbang MAS telah ditangkap dan didenda oleh mahkamah Australia kerana kesalahan membawa masuk bahan lucah kanak-kanak bawah umur (child pornography) ke negara Australia .

Ahmad Shauqi bin Ahmad Said kelihatan digari di Mahkamah Majistret Adelaide kerana dituduh mengimpot bahan yang dilarang.

 Pegawai kastam Australia menahan Shauqi yang berumur 25 di Lapangan Terbang Antarabangsa Adelaide semalam, selepas menemui 3 fail video mengandungi bahan lucah kanak-kanak bawah umur.
Video-video itu bertajuk "Reped (sic) Virgin', "10-Year Old" dan "High School Students."

"Bahan-bahan itu menjijikkan dan sangat tidak boleh diterima - sesiapa yang baik akan menerima kesan buruknya," kata Majistret Simon Smart.

Mr Smart berkata terdapat satu adegan rogol yang memaparkan seorang kanak-kanak perempuan bawah 18 tahun yang dipaksa untuk mengadakan hubungan seks dengan seorang lelaki yang lebih tua usianya.

Sementara itu, Syarikat Penerbangan MAS telah menggantung Ahmad Shauqi nombor kakitangannya 1086993 daripada melakukan penerbangan bagi membolehkan satu siasatan dalaman diambil oleh syarikat penerbangan nasional berkenaan.

Beberapa forum di internet melihat kehinaan yang menimpa Ahmad Said Hamdan ini adalah sebagai satu "balasan" terhadap sikap Pengerusi SPRM yang telah menjadi bahan kritikan rakyat yang dianggap terlalu "banyak melakukan kesalahan pilih kasih dan bias" di dalam tindakannya.

Baru-baru ini Ahmad Said Hamdan dengan terang-terangan telah melakukan kesalahan apabila dilihat cuba bertindak mencemarkan nama-nama pemimpin Pakatan Rakyat dengan membuat kenyataan berbaur politik."

Beliau akan terus ditimpa kehinaan dan keaiban jika beliau tidak berhenti dari melakukan kerja-kerja hina bagi pihak UMNO/BN, kita akan berdoa agar Allah akan dedahkan kebenarannya," tegas seorang forummer yang berang dengan gelagat pengampu-pengampu seperti Ahmad Said hamdan ini.

 Hakikat Harakah Islamiah dan Sistem Sekular

Islam sebenar tidak boleh diukur dengan apa yang orang Islam hari ini lakukan.Jika Islam hendak diukar dengan tingkah laku umat Islam hari ini, maka akan rosaklah Islam itu.Perlu kita fahami bahawa, negara umat Islam suatu ketika dahulu, semuanya patuh dan tunduk kepada Islam, sejak zaman Nabi Muhammad saw memerintah Madinah. Maka berubahlah negara Madinah, Makkah dan seluruh Semenanjung Tanah Arab menjadi Islam sehingga ke hari ini.

Kedudukan negara Arab yang lainnya, sebuah demi sebuah menjadi negara Islam.Maka tertubuhkan kerajaan Islam pada zaman sahabat, tabiin yang digelar Khulafa Raasyidin, Daulah Umaiyah, Daulah Abasiyah sehingga kepada kerajaan Islam terakhir Khilafah Uthmaniyah yang tamat pada tahun 1924.Semuanya kerajaan-kerajaan ini melaksanakan pemerintahan berasaskan hukum-hukum Islam.

Pada 1924, berlaku tragedi di mana musuh-musuh Islam dapat mengatasi dan menguasai kekuasaan Islam, seterusnya menukarkannya kepada pemerintahan sekular.Dasar sekular tidak memberikan ruang penting kepada agama untuk menjadi asas pemerintahan, undang-undang Islam diketepikan dan undang-undang ciptaan manusia diterima pakai.

Berlaku perang dunia pertama dan kedua, yang berakhir dengan kemenangan pihak Barat yang memusuhi Islam. Umat dan negara Islam dijadikan harta rampasan Barat.Wilayah umat Islam difaraidkan sesama kuasa Barat, di antara mereka, Indonesia dijajah oleh Belanda, Tanah Melayu dijajah British, demikian juga negara Arab, kebanyakannya jatuh kepada kuasa Barat.

Penjajah yang menguasai negara Islam menukar keseluruhan sistem pemerintahan dan undang-undang kepada sistem mereka.Sejak daripada itu, meskipun negara umat Islam yang dijajah sudah merdeka kini, termasuk negara-negara Arab, pengaruh penjajahan masih menebal.Barat tidak akan memerdekakan sebuah negara umat Islam, melainkan dipastikan dahulu, negara tersebut mesti berkiblat dan berundang-undangkan Barat.Pelbagai tekanan dan ugutan dilakukan ke atas pemerintah baru negara umat Islam, supaya mereka ditabdir dengan kehendak Barat dengan tidak mengembalikan perundangan Islam asal.

Buktinya jelas. Misalnya Algeria yang suatu ketika dimenangi oleh Parti Penyelamat Islam (FIS) pada pilihan raya umum, tetapi dibatalkan oleh pemerintah yang disokong Barat.Palestin, di mana Hamas yang menang dalam pilihan raya secara bebas dan demokrasi, tetapi dinafikan Barat, khususnya Amerika Syarikat. Kuasa memerintah dan ekonomi disekat.

Justeru umat Islam perlu memahami dan bangun bersatu di bawah perjuangan Islam bagi membolehkan Islam yang syumul dilaksanakan seperti yang dikehendaki Allah Taala.Kayu ukur sebenar untuk mengukur Islam dilaksanakan atau tidak, adalah menerusi Al Quran dan Sunnah. Selagi kehendak kedua-dua sumber ini tidak dilaksanakan, maka selagi itulah Islam yang sebenar belum terlaksana.

Dalam satu hadith, Rasulullah saw menyebut:
"Pada suatu zaman nanti, umat Islam akan berhadapan dengan pelbagai percanggahan yang banyak, ingatlah ketika itu, pemerintah dengan Al Quran akan berpisah dan janganlah kamu berpisah daripada Al Quran."

Ertinya Nabi pernah memberi peringatan bahawa pada suatu zaman selepas baginda, pemerintah tidak lagi berpegang kepada el Quran dan as Sunnah, hukum Al Quran terpisah dan diketepikan oleh pemerintah.

Nabi mengingatkan kita, jangan sesekali kita terpisah daripada Al Quran, kerana itu maka, perjuangan untuk mendaulatkan Islam menjadi suatu keperluan untuk diperjuangkan sehingga akhirnya.

Memang benar kata anda,bahawa keadaan politik di Malaysia amat-amat kalut dan berserabut.Jika rakyat yang mengikutinya akan pening kepala, sudah tentu mereka yang terbabit dalam politik lebih merasai keserabutannya.Terlalu banyak isu yang menyentuh negara, melibatkan kredibiliti pemerintah,sekaligus meletakkan rakyat keseluruhannya dalam keadaan kebingungan dan huru hara penghidupan.Perihal ketidak puas hati rakyat terhadap kerajaan semakin jelas apabila kenaikan harga barang-barang keperluan seharian amat menekan, diikuti dengan indeks rasuah yang semakin melonjak, kes-kes rasuah berprofil tinggi terbongkar satu demi satu dan diikuti dengan fitnah yang tidak habis-habis.

Peranan Ilmu Menjadi Pendinding Diri


Ilmu merupakan asas yang cukup penting dalam menjalani kehidupan sebagai seorang muslim yang taat akan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya kerana dengan ilmu seseorang dapat mengenali Sang Pencipta dengan lebih dekat dan yakin serta seterusnya dapat meningkatkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah Taala.Dengan ilmu seseorang itu dianggap kuat dan gagah untuk mentadbir sesebuah negara mahupun mana-mana organisasi baik berbentuk individu atau berkumpulan cuma pembawakannya sahaja yang berbeza berdasarkan kreativiti dan tahap penguasaan ilmu tersebut.Tapi yang jelas tanpa ilmu hidup seseorang itu mungkin terumbang-ambing tanpa arah tuju yang mantap dan jelas apatah lagi dengan cabaran dunia globalisasi yang amat dahsyat sekarang dan ilmulah merupakan benteng yang terakhir untuk menilai baik buruk tindakan kita berdasarkan pengetahuan dan akal yang sihat.

Allah Taala berfirman;
“Katakanlah "Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?"
Az Zumar(39:9)

Allah Taala berfirman;
"Niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat"
el Mujadalah(58:11)

Kita perlu sedar bahawa penting seseorang itu berilmu apatah lagi bergelar sebagai ad da'ie untuk membisakan kita menyampaikan mesej-mesej dakwah secara berkesan dengan untaian dan ungkapan yang menarik lagi berhikmah supaya dapat mengumpan manusia untuk mengenali Islam dan mentauhidkan diri kepada Allah Taala.Di sana tidak perlu timbul rasa deskriminasi seseorang untuk menyampaikan ilmu mereka yang dianugerahkan oleh Allah Taala walaupun terdapat di sana perbezaan acuan dan tahap pengetahuan seseorang kerana tugas mereka adalah sama iaitu menyampai dengan menyeru manusia ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran serta beriman kepada Ilahi seterusnya akan timbul rasa takut kepada Ilahi.

Allah Taala berfirman;
"Sesungguhnya yang paling takut kepada Allah dikalangan hamba-hamba-Nya adalah Ulama'..."
Fathir(35:28)

Baik,cuba kita imbau kembali sirah dan sejarah kejadian datuk moyang kita Nabi Adam as.Selepas Allah Taala mencipta Nabi Adam as perkara utama yang diperintah adalah supaya mengenali kebesaran Allah Taala dengan melihat kejadian ciptaan-Nya dan ianya berkaitan dengan ilmu walaupun pada pemulaannya terdapat keraguan daripada para Malaikat tentang keupayaan manusia(Adam as) menjadi khalifah tetapi setelah Nabi Adam as menonjolkan ilmu-ilmu yang diajar oleh Allah Taala barulah mereka sedar ilmu dan pengetahuan Nabi Adam as itu telah mematahkan keraguan mereka tadi.

Allah Taala berfirman;
"Dan Dialah yang mengajar kepada Adam nama-nama (bintang-bintang) seluruhnya,kemudian mengemukakan kepada para Malaikat lalu berfirman:"Sebutlah kepada-Ku nama benda-benda itu jika kamu memang orang-orang yang beriman"
"Mereka menjawab:"Maha suci Engkau tidak kami ketahui selain dari apa yang telah Engkau ajarkan kepada kami;sesungguhnya Engkaulah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana"
(Allah berfirman)"Wahai Adam beritahulah kepada mereka nama benda-benda ini";Maka setelah diberitahu kepada mereka nama benda-benda itu,Allah berfirman:"Bukankah sudah Ku katakan kepadamu bahawa sesungguhnya Aku mengetahui rahsia langit dan bumi dan mengetahui apa yang kamu zahirkan dan apa yang kamu sembunyikan."
el Baqarah(1:31-33)

Begitu juga yang terjadi kepada baginda saw sebelum Nabi menerima watikah perlantikan sebagai seorang rasul untuk membawa risalah-risalah para rasul yang terdahulu untuk menyeru golongan kafir Quraisy jahiliah pada masa itu supaya mentauhidkan diri kepada Allah Taala serta mengeluarkan mereka dari kegelapan jahiliah kepada cahaya nur Islam.Nabi telah diajar oleh Malaikat Jibril as dengan ilmu supaya membaca beberapan potongan ayat-ayat el Quran dari surah el 'Alaq.

Allah Taala berfirman;
"Bacalah dengan nama tuhanmu yang menciptakan.Mencipta manusia dari segumpal darah.Bacalah, dan tuhanmulah Yang Maha Pemurah.Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan kalam.Dia yang mengajar kepada manusia apa yang tidak di ketahuinya."
el 'Alaq(96:1-5)

Maka jelaslah ilmu memainkan peranan penting dalam menyampaikan seruan dakwah secara berkesan dan kolektif kepada manusia.Belajar merupakan salah satu konsep dalam proses untuk mendapatkan ilmu pengetahuan selain dari mendengar dan ilham daripada Allah Taala baik melalui mimpi mahupun terjaga.Belajar merupakan wadah paling rasional untuk menyampaikan dakwah apatah lagi dalam dunia tanpa sempadan yang menuntut individu bergerak seiring dengan kemajuan dan ketemadunan manusia sejagat.

Namun terpulang kepada kita untuk mencorak strategi yang lebih ampuh bagi menghadapi onak cabaran dan dugaan sebagai seorang pelajar dan pecinta ilmu Allah Taala untuk membawa Islam supaya dikenali dan dihormati oleh dunia luar kerana orang yang menuntut ilmu merupakan salah satu jihad yang paling besar dan mendapat ganjaran pahala berdasarkan niat seseorang.Jelaslah di sini seseorang individu wajib melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan sebelum betul-betul untuk berjinak untuk menyampaikan dakwah(ilmu tersebut) dan ianya perlu selari dan seiring antara ilmu dan dakwah seperti mana yang telah berlaku kepada baginda saw yang mana terus-menerus menerima wahyu(ilmu) semasa baginda berhempas pulas menyampaikan mesej dakwah.Kita harus sedar kerana ilmu yang kita perolehi adalah pemberian daripada-Nya sama seperti yang telah dikurniakan kepada Nabi Adam as dan baginda Nabi Muhammad saw maka wajiblah kepada kita menyampaikannya dan sentiasa mensyukurinya kerana jikalau Allah Taala mahu sebentar sahaja Dia boleh menarik ilmu pemberian-Nya.

Nabi bersabda;
"Azab yang paling pedih yang ditimpakan kepada ummatku adalah mereka yang mempunyai ilmu tetapi tidak memanfaatkannya"
Hadith daripada Muaz bin Jabbar dan dikeluarkan oleh el Bazar melalui sanadnya.

Pembentukan Usrah Ideal Asas Kesatuan Ummah

Penulis lebih suka menulis tajuk sebegini daripada menyibukkan diri dengan isu kemelut politk negara dalam kerangka untuk membina diri namun ianya bukan satu tiket untuk kita lepas tangan begitu sahaja hingga ditadbir oleh mereka yang meletakkan kepentingan diri dan parti semata-mata tanpa menjenguk keperluan rakyat yang merupakan tanggunjawab mereka yang akan dipersoalkan di akhirat kelak.Bukan menolak politik, bahkan ianya sudah sedarah dan sedaging dengan penulis sejak dari bangku sekolah lagi sehingga diberi peluang untuk melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi.Ini kerana penulis yakin para pembaca mampu mencari capaian terbaik dalam memahami sepak terajang politik yang semakin memualkan dan tiada penghujung ceritanya.Cukuplah dengan ramai yang mengulas dan mencelarukan keadaan.


Sengaja penulis bukakan tajuk sebegini lantaran ianya menjadi pokok perbincangan yang sentiasa mencetuskan kontroversi di kalangan pertubuhan Islam.Punulisan ini juga mungkin menjadi kontroversi andai disalah faham isinya.Penulis harap para pembaca budiman terbuka dalam menilai setiap bait kata-kata penulis yang dhaif lagi hina ini dalam konteks untuk menilainya dari persepsi yang matang.

Allah Taala berfirman;
"Dan tiadalah yang diucapkannya(el Quran) menurut kemahuan hawa nafsunya.Ucapannya itu tiada lain hanyalah wahyu yang diwahyukan (oleh Allah kepada Nabi Muhammad saw)"
el Najmu (53:3-4)

Soal tarbiah merupakan satu pencarian yang kritikal bagi remaja khususnya mahasiswa pada era arus perdana sekarang.Lebih-lebih lagi bila ianya diisukan dengan persoalan jemaah mana yang perlu diberi intima' (pengabunggan diri).

Tarbiah kami lebih mantap, sufi lagi haraki dan mendekati sunnah nabi saw adalah antara dakwaan yang acap kali diulang siar.Lebih mencuit hati ada yang dengan kenyataan bahawa dakwah mereka lebih ikhwan atau seakan-akan lebih ikhwan dari ikhwanul muslimin.Mengapa sandaran sebegini dijadikan hujah dalam menggalas bebanan khalifah di bumi Allah Taala?Sedang strategi, wasilah dan pendekatan untuk mencuit hati madue' itu sesuatu yang fleksibel juga bergantung kepada waqie' lokaliti setempat.

Apabila menyentuh persoalan tarbiah ramai yang akan merujuk pandang kepada model Ikhwan Muslimin.Alasannya, mereka terlebih dahulu mengenal asam garam dalam dunia dakwah Islamiah.Hinggakan ramai yang melupakan jalan yang pernah dirintis ulama', para murabbi, dan kaum muslimin sebelum wujudnya Ikhwan Muslimin di Mesir.Bagi penulis Ikhwan adalah satu model bukan satu-satunya model yang ada.

Cuba kita teliti pentarbiahan di kalangan ahli tarikat dalam memahmudahkan akhlak, sejarah turut menukilakan bahawa kelompok ini banyak berjasa dalam penyebaran Islam di Eropah satu ketika dahulu.Ianya satu juzuk daripada tarbiah dan tazkiah.Jangan dilupakan didikan para ulama' pondok satu ketika dahulu dalam membentuk murid yang faham, beramal, dan berjasa kepada agama.

Para ulama di zaman kegemilangan ilmu Islam melalui tarbiah dan akhirnya mentarbiah.Mereka punyai method tersendiri dalam mendidik masyarakat menghayati agama.Bagaimana cekalnya mereka melakarkan kecemerlangan dalam sejarah kebangkitan Islam dengan penyuburan ilmu dan amal perlu dicungkil kembali.Sejarah dulu sebelum kejatuhan khilafah banyak bergantung kepada kesedaran masyarakat daripada majlis-majlis ilmu bersama ulama'.Dengan tersebarnya kefahaman ilmu, kita dapat membaca sendiri sejarah kekuatan ummah yang berjaya dibangkitkan dalam jihad fisabilillah sama ada menentang musuh atau peluasan empayar Islam.

Dr. Yusuf el Qardawi pernah membukukan ceramah beliau berkenaan dengan tarbiah di sisi Imam Syatibi (at tarbiah 'inda Imam as Syatibi).Mungkin buku kecil ini boleh ditekuni sebagai contoh method tarbiah dalam bentuk disiplin pengajaran ilmu kepada masyarakat.

Tarbiah adalah satu seni.Teknikalnya fleksibel, isiya tetap dan tidak berubah.Dalam buku 'Wasail Tarbiah 'inda el Ikhwanul Muslimin’ (Wasilah Tarbiah di sisi Ikhwan Muslimin) tulisan Dr. Ali Abdul Halim Mahmud, ulama' ikhwan mengklasifikasikan tarbiah kepada tujuh elemen utama.Usrah, khatibah, rehlah, mukhayyam, daurah, nadwah dan muktamar.

Inilah yang bersarang dibenak jiwa segelintir daripada kita bila soal tarbiah ditimbulkan.Tanpa usrah, khatibah dan yang sewaktu denganya maka tiadalah tarbiah.Justeru itu penulis tanyakan kepada para pembaca mengapa disempitkan sebegitu makna pentarbiahan?Sedangkan dalam membawa mesej dakwah ianya perlu dilihat kepada sasaran madue' yang dituju.

Dakwah tidak hanya bertumpu kepada sekelompok manusia yang sudah dicampak oleh Allah Taala ke dalam hatinya minat kepada Islam.Anda hanya akan syok sendiri berprogram dengan mereka sebegini.Dalam konteks Malaysia sahaja kita dihadapkan dengan latar madue' yang pelbagai.Daripada pendokong agama sehinggalah musuhnya, daripada mukmin yang sudah indah iman dan amalnya sehinggalah muslim yang fajir lagi lemas dalam lautan maksiat, daripada yang memegang kad pengenalan Islam hinggalah yang ingin menukarnya kepada status yang lain, bahkan dakwah kita didepani dengan tanggungjawab memperkenalkan agama kepada hampir separuh penduduk yang belum mengenal syahadah.

Dakwah dan tarbiah sewajibnya dibawa kepada segenap lapis masyarakat yang kenal huruf untuk dibaca sehinggalah yang tidak mampu mengeja.Anda menzalimi para petani dan nelayan sekiranya dakwah hanya ditumpukan kepada golongan profesional, dan anda menzalimi mereka yang jahil sekiranya hanya berlegar seruan Islam di kalangan mereka yang bijak pandai.Bahkan anda menzalami mereka yang fajir sekiranya hanya seronok bersama mereka yang sudah baik akhlak di ruang legar masjid dan halaqah usrah.

Memilih madue' bukanlah sunnah Rasulullah saw.Untuk lebih jelas penulis cadangkan kita cuba menekuni asbab nuzul suruh Abasa (sila kaji).Tiada dalam sunnah menghimpunkan golongan elit di satu sudut dakwah dan melonggokkan mereka dalam bentuk hiraki baik di kelas menegah dan bawahan diceruk yang lain.Sekiranya berlaku, sedar atau tidak kita telah membina benteng yang pernah dirobohkan semasa perjuangan baginda saw.

Justeru keterikatan kepada method usrah, khatibah, mukhayyam dan sebagainya dalam mentarbiah perlu disesuaikan dengan keadaan latarbelakang madue'.Sekiranya ada yang masih melihat tanpa usrah tiadalah tarbiah, pada penulis kita telah gagal memahami ijtihad Ikhwan dalam menyusun tarbiah gerakan sebuah harakah Islamiah.Tujuh method pendidikan di sisi mereka sebenarnya lebih kepada pembinaan kader-kader yang akan menguatkan jemaah, lebih tepat lagi ianya dalam usaha pembinaan secara khusus individu di dalam jemaah (tarbiah khususiah).Bagaimana pula dengan dakwah kepada mereka yang berada di luar pagar jemaah?Inilah juga perlu dititik beratkan.

Mana mungkin secara praktikalnya kita menyeret seluruh masyarakat ke medah usrah.Penulis yakin anda mampu menarik mereka yang berpendidikan dan ada minat kepada Islam untuk duduk sejam dalam halaqah sebegini.Bagaimana pula dengan masyarakat kampung dan bandar yang belum pernah mengenal program dalam bentuk bulatan sebegini diajak bersama?Sekiranya mampu diajak bersama sekalipun adalah kita mampu mengumpulkan semua masyarakat di satu kawasan untuk berusrah.Penulis yakin sekiranya anda kata mampu, anda hanya berteori dalam medan ini.Sedangkan masyarakat kecil di sekolah dan kampus gagal diusrahkan seluruhnya.

Apa yang lebih mereka kenal lagi serasi ialah kuliah mingguan di masjid-masjid.Kedekut sangat andainya kita mengatakan ustaz dan para alim ulama' yang mengajar tidak mendidik masayarakat.Bahkan tarbiah bil hal tidak perlu kepada program rasmi.

Jadi adakah di wasilah lain yang mampu mentarbiah masyarakat?Jawab penulis, bukan sekadar tujuh bahkan ianya lebih lagi.

Penulis harap pandangan yang lahir dari lubuk hati penulis yang dalam ini tidak disalahtafsirkan oleh para pembaca budiman, dan ianya sebagai pedoman bersama untuk kita sama-sama menilai mengikut kaca mata Islam yang lebih terbuka dengan menggunakan pandangan akal yang sihat bagi meletakkan setiap tindakan kita bergerak seiring dengan kehendak el Quran dan as Sunnah.Keadah Tarbiah yang dilalui tidak menjadi persoalan tetapi apakah manfaat yang kita bisa cernakan dari setiap keadah tersebut dilaksanakan kerana perkara pokok yang hendak dilahirkan dari pentarbiahan ini adalah untuk melahirkan kader-kader yang membawa panji-panji Islam.

Sunday, February 15, 2009

FAKTA : Siapa Kata Kelantan Miskin ?

Kenapa BN Mahu Sangat Rampas Kelantan

Di perairan Kelantan terdapat simpanan GAS ASLI sebanyak 13 trillion kaki persegi yang sudah sedia untuk diterokai. (13,000,000, 000,000).

Ia cukup untuk 7 generasi rakyat Kelantan. (lebih kurang 500 tahun lamanya).

Ianya terletak di Blok-Blok berikut,

* Blok A18
* Blok B17 & C19
* PM3
* Sub-Blok Ular
* PM301 & PM302
* PM303
* PM311 & 312

Rakyat Kelantan menerusi kerajaan pimpinan Tuan Guru menuntuk hak Pendaratan GAS ASLI itu di buat di pantai Kelantan dan menuntut royalti GAS ASLI yang menjadi hasil bumi rakyat Kelantan di bayar kepada Rakyat Kelantan.

APA YANG BARISAN NASIONAL SEMBUNYIKAN DARI RAKYAT KELANTAN

Petronas mengesahkan bahawa operasi GAS ASLI di BLOK A 18 sudah bermula menerusi Syarikat Carigali HESS.

* Petronas memegang 50% saham di dalam syarikat tersebut menerusi Petronas Carigali Sdn Bhd dan 50% lagi dipegang oleh Aremada Hess Inc.
* Sekarang ini, operasinya mengeluarkan 6,000 tong GAS ASLI sehari.
* Jarak Blok A18 adalah lebih dekat ke Kota Bharu daripada di hantar ke Kerteh dan Songkla.
* Kerajaan BN bagaimanapun memilih pendaratan GAS ASLI itu dibuat di Songkla walaupun kosnya lebih tinggi akibat jarak yang jauh itu.

Dalam usaha mempertahankan hak rakyat Kelantan dan memperkasakan hasil bumi Kelantan untuk rakyat Kelantan, Kerajaan Kelantan pimpinan PAS telah meluluskan pembinaan Terminal Pendaratan Gas Asli dan juga Supply Base untuk Petroleum.

Menerusi penerokaan GAS ASLI di Blok A 18, setiap hari, Petronas sepatutnya membayar rakyat Kelantan royalti yang bernilai RM512,000.00 (RM512 ribu) sehari dan ini bererti Kerajaan Kelantan seharusnya mendapat pendapatan tambahan dari royalti GAS ASLI yang bernilai RM186,880,000 (RM186 juta) setahun.

* Menerusi hasil terbaharu ini, PAS Kelantan sudah berjanji untuk memberi subsidi gas memasak sebanyak RM3.00 se tong bagi rakyat Kelantan..
* PAS Kelantan juga akan menggunakan hasil pendapatan baru itu untuk tujuan kebajikan dan mempertingkatkan taraf hidup rakyat Kelantan serta membasmi kemiskinan.

PERANCANGAN OPERASI TELAGA-TELAGA GAS ASLI LAIN DI PERAIRAN KELANTAN

* Blok A 18 Fasa 2 pada tahun 2010
* Blok B 17 dan C 19 – Operasi bermula suku ke tiga 2009.
* Blok PM301 dan PM302 – Operasi bermula 2011 dan 2012
* Blok PM3 – Operasi bermula suku ke tiga 2008

Sebab itulah BN berusaha sangat merampas semula Kelantan kerana tidak mahu royalti GAS ASLI ini digunakan oleh Kerajaan PAS membangunkan Kelantan sehingga mengakibatkan Kelantan semakin pesat membangun dan membuat mustahil bagi BN untuk merampas Kelantan semula.

BERAPA BANYAK ROYALTI GAS ASLI YANG MENJADI HAK RAKYAT KELANTAN

Apabila semua telaga-telaga GAS ASLI ini beroperasi Royalti GAS ASLI yang akan diterima rakyat Kelantan ialah bernilai RM1,000,000, 000 (RM1 Billion).

Sebab itulah BN mahu perampas Kelantan sebelum telaga-telaga GAS ASLI ini mula beroperasi.

ROYALTI GAS ASLI HAK RAKYAT KELANTAN

* PAS komited dan akan memperjuangkan habis-habisan bersama rakyat Kelantan untuk mendapatkan royalti GAS ASLI ini.
* Jika BN merampas Kelantan, royalti GAS ASLI tidak akan menjadi milik rakyat Kelantan dan rakyat Kelantan akan menerima nasib yang sama seperti Terengganu.
* Terengganu menikmati royalti minyak dan GAS ASLI sebanyak RM1.2 billion setahun di dalam bentuk wang ehsan.
* Wang Ehsan tidak diberi kepada kerajaan Terengganu tetapi disalurkan kepada orang tertentu seperti Patrick Lim untuk digunakan untuk projek seperti Monsoon Cup dan Pembinaan Taman Islam Hadhari yang tidak mendatangkan hasil terus kepada rakyat Terengganu.
* Jika BN memerintah, rakyat akan terus hidup dibelenggu kemiskinan dan ekonomi negeri akan semakin teruk seperti di Terengganu.
* Walaupun menerima RM1.2 billion setahun, rakyat Terengganu lebih miskin dari rakyat Kelantan.
* Hutang tertunggak Terengganu, lebih RM300 juta sedangkan hutang tertunggak Kelantan semenjak pemerintahan PAS hanya tinggal kurang RM12 juta.

Friday, February 6, 2009

Tragedi: Rampasan Kuasa Di Perak,APA KATA SUHAKAM??

KUALA LUMPUR [9.09 pm] - Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkata cara pembentukan kerajaan baru di Perak telah menimbulkan persoalan dan seterusnya mengenai kesahihan kerajaan negeri yang baru itu. Sehubungan itu, Suhakam mengulangi bahawa, hanya pilihanraya bebas dan adil yang juga satu hak asasi manusia dapat menyelesaikan ketidaktentuan politik di negeri tersebut. Dalam satu kenyataannya, Suhakam berkata, ia merupakan hak asasi rakyat untuk memilih kerajaan yang adil pilihan mereka. Menurutnya, Suhakam mengambil perhatian bahawa Sultan Perak tidak memperkenankan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN). "Suhakam berpandangan bahawa pilihanraya baru bagi Dewan Undangan Negeri - selaras dengan prinsip-prinsip hak asasi manusia - akan menyelesaikan ketidaktentuan politik berhubung kedudukan kerajaan negeri, terutama apabila kesahihan surat peletakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) diragui," tambahnya.Menurutnya, bersempena menyambut Hari Hak Asasi Manusia Malaysia pada 9 September 2007, Suhakam telah memfokuskan kepada keperluan dan pentingnya pilihanraya yang adil dan bebas. "Walaupun Suhakam mendapati pilihanraya di Malaysia pada umumnya bebas, tetapi ia tidak adil sepenuhnya kerana ada contoh berlaku penyelewengan kemudahan dan dana kerajaan sewaktu tempoh kempen pilihanraya, termasuk kawalan ke atas media. "Juga terdapat dakwaaan berlakunya politik wang dan perbuatan membeli undi," katanya. Bagaimanapun, Suhakam juga mendapati ada pembaikan dalam proses pilihanraya dalam pilihanraya umum pada 8 Mac 2008 dan pilihanraya kecil baru-baru ini. Perak dilanda krisis politik apabila empat Adun Pakatan Rakyat keluar parti dan menjadi Adun bebas dan seorang daripadanya kembali merujuk BN.Berikutan itu, jumlah kerusi yang dimilik Pakatan di DUN Perak tinggal 28 dan sama jumlahnya dengan kerusi Barisan Nasional. Ketiga-tiga Adun bebas itu kemudiannya menyatakan sokongan mereka kepada BN. Tindakan itu sekali gus memberi kelebihan majoriti kepada BN untuk menubuhkan kerajaan negeri yang baru. Sultan Perak menolak permohonan Pakatan supaya DUN dibubarkan dan pilihanraya negeri diadakan semula. Keadaan menjadi tegang apabila Menteri Besar Pakatan, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin enggan meletakkan jawatan seperti yang dititahkan oleh Sultan Perak. Berikutan itu, kesemua 28 Adun Pakatan memulaukan majlis angkat sumpah Dr Zambry jam 3.30 petang tadi. Ribuan orang penyokong Pakatan Rakyat berkumpul membantah pelantikan menteri besar baru selepas solat Jumaat di Masjid Ubudiah di Kuala Kangsar, sehingga polis terpaksa menembak gas pemedih mata berkali-kali. Masjid tersebut terletak kira-kira satu kilometer dari Istana Iskandariah - tempat berlangsungnya majlis angkat sumpah menteri besar yang baru.[Sesungguhnya, apa yang berlaku di Perak itu bukan sahaja mendukacitakan rakyat negeri itu. Malahan juga seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keadilan dan kebenaran. Hanya mereka yang takut untuk "berpijak di bumi yang nyata" sahaja akan menyokong "rampasan kuasa" yang telah dilakukan oleh puak-puak UMNO dan Barisan Nasional itu. Solanya sekarang, apakah MB Perak yang baru dapat memberi khidmatnya yang terbaik buat rakyat?. Kenyataan Sultan Perak bahawa MB Nizar telah tidak mendapat kepercayaan dikalangan anggota dewan adalah satu "penghinaan terhadap dirinya". Beliau bukan tidak tahu rentetan peristiwa yang berlaku hingga menyebabkan mereka keluar dari Pakatan Rakyat. Siri kehilangan, rasuah, penyelewengan, ugutan dan gertakan jelas sekali dapat dilihat dalam kes ini. Maka Sultan Perak harus lebih adil dan saksama, melainkan 2/3 ADUN Perak memang menolak kepimpinan Nizar. Barulah baginda boleh menyatakan demikian. Namun, jika hanya tiga orang yang telah "dibeli" itu "lari" ia tidak bermakna MB ditolak. Namun, ia adalah satu perancangan jahat untuk merampas kuasa di negeri itu. Takkanlah Sultan Perak yang merupakan bekas "Ketua Hakim Negara" tidak dapat berfikir sehingga ke situ, walhal rakyat biasa sendiripun tahu apa yang berlaku di belakang tabir sebenarnya. Apakah Sultan Perak juga menerima "habuan" agaknya].

Sokongan Sultan Perak kepada Pakatan Rakyat Yang patut kita hargai

Sepatutnya kita jangan cepat melatah menyalahkan Paduka Seri Sultan dengan mengganggap baginda menyebelahi UMNO...saya percaya Baginda tiada apa-apa kepentingan dan telah membuat keputusan dengan mengambilkira kepentingan rakyat jelata keseluruhan dan suasana semasa serta keadaan ekonomi yang tidak menentu...justeru baginda mungkin berpendapat adalah tidak menjadi satu keperluan yang mendesak untuk memperkenankan pembubaran dun seterusnya memaksa kepada satu pilihanraya kecil bagi kesemua DUN di Perak yang pastinya akan merugikan wang rakyat dan akan mencetuskan semula perasaan perkauman dan kepartian yang hampir reda setelah sepuluh bulan berlalunya PRU yang lalu.
Walau bagaimana pun sebagai seorang Sultan yang mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang undang-undang, sekiranya baginda Sultan berpendirian untuk tidak memperkenankan pembubaran DUN demi kepentingan rakyat, maka kami rakyat jelata amat mengharapkan baginda Sultan supaya segera menitahkan speaker agar diadakan satu sidang DUN tergempar bagi membolehkan BN mengemukakan usul undi tidak percaya memandangkan baginda tidak memperkenankan permohonan MB untuk membubarkan DUN dan MB sedia ada juga tidak mahu meletakkan jawatan.
Sebaliknya, adalah menjadi satu persoalan akan punca tindakan Baginda memperkenankan pembentukan kerajaan negeri yang baru oleh BN melalui pintu belakang tanpa terlebih dahulu mendapat suara majoriti melalui sidang DUN melalui usul undi tidak percaya malah secara tergesa-gesa telah memberikan kata dua kepada MB samada meletakkan jawatan atau akan mengganggap semua 28 kerusi dun milik PR akan dikosongkan. Sekiranya kesemua kerusi tersebut dikosongkan maka satu pilihanraya kecil bagi kesemua 28 kerusi tersebut perlu diadakan. Ini pastinya tetap akan merugikan wang dan masa rakyat malah akan mencetuskan perbalahan antara parti dan kaum sekiranya dilaksanakan dan matlamat asal baginda untuk menjaga kepentingan rakyat tidak lagi menjadi keutamaan.
Inilah antara persolan yang bermain difikiran kami terutama pengamal undang-undang kerana selama ini baginda Paduka Seri Sultan adalah seorang yang berprinsip dan mempunyai pendirian dan tidak akan memihak kepada mana-mana parti politik dalam membuat keputusan. Apakah punca-punca baginda tidak menitahkan speaker untuk mengadakan sidang DUN tergempar bagi memulangkan kuasa kepada semua ADUN untuk mengusulkan undi tidak percaya kepada MB sekiranya tidak ingin memperkenankan pembubaran DUN dan menyerahkan semula hak kepada rakyat untuk menentukan kerajaan yang akan memerintah mereka???sebaliknya memperkenankan satu pembentukan kerajaan negeri baru melalui pintu belakang tanpa mengambilkira hak rakyat kebanyakan dan pandangan ADUN???
Sebab Musabab tindakan Baginda Paduka Seri hanyalah baginda dan Tuhan saja yang tahu dan diharapkan baginda membuat pertimbangan berdasarkan kepentingan awam...namun di sini saya ingin mengenang kembali jasa-jasa Paduka Seri Sultan kepada rakyat Perak keseluruhannya dan Pakatan Rakyat amnya yang tidak boleh dilupakan kita...mungkin ramai yang tidak mengetahuinya...atau mungkin Pimpinan Pakatan Rakyat telah tersilap langkah dan percaturan politik sebelum mengadap baginda Sultan Perak yang memang amat arif dengan permainan peruntukan undang-undang...marilah kita sama-sama muhasabah kalau-kalau ianya berpunca daripada tindakan tergesa-gera kita sendiri ..
Selepas pilihanraya 8 MAC 2008 lepas, keputusan pilihanraya telah melihatkan BN memperolehi 28 kerusi dengan 27 dari UMNO dan 1 MCA. Manakala DAP 18, PKR 6 dan Pas 7. Awal awal lagi menteri besar perak Tajul Rosli telah bertemu dengan Tuanku Sultan Perak untuk membentuk kerajaan negeri kerana belum wujud lagi PR pada waktu itu.(tanpa pakatan bermakna UMNO/BN menang) Walau bagaimanapun Baginda Sultan amat prihatin dengan perkembangan semasa dan telah menjangkakan akan wujud pakatan rakyat kemudiannya. Oleh itu, Tuanku tidak memberi perkenan terhadap permintaan Tajul Rosli dan telah awal-awal lagi telah menitahkan wakil PAS, DAP dan PKR mengadap yang mana kemudiannya telah mewujudkan pakatkan. Setelah wujudnya pakatan secara rasmi, kemudiannya Tuanku menolak permintaan Tajul Rosli dan membenarkan PR memerintah Perak walaupun pakatan tersebut tiada pengerusi sampai lah sekarang. Sebab inilah, saya menyeru sahabat semua jangan menuduh Paduka Sultan tidak adil hanya kerana emosi, macam dan secara tiba tiba faham dengan perlembagaan lebih dari bekas Lord President. Kalau Tunku Sultan Perak berat sebelah...awal-awal lagi Baginda akan mengadakan majlis angkat sumpah kerana BN telah ada majoriti dengan 29 kerusi pada waktu itu manakala DAP 18, PKR 6 dan Pas hanya 7 kerusi...tapi Baginda telah memanggil wakil DAP, PAS dan PKR mengadap terlebih dahulu untuk mendengar perancangan pembangkang untuk membentuk kerajaan kerana DAP memperolehi kerusi lebih banyak dan mustahil untuk Baginda melantik MB daripada DAP...maka akhirnya MB dilantik daripada PAS setelah semua setuju untuk membentuk pakatan secara tidak rasmi.
Daripada kes kita pada hari ini....Memang walaupun mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak, sekiranya baginda tidak memperkenankan pembubaran DUN maka Baginda Sultan tidak ada bidang kuasa memecat MB sebaliknya hanya boleh meminta MB meletakkan jawatan kalau mengikut peruntukan 16(6). Sebaiknya kalau kita lihat fasal 18(2)b dimana menyatakan bahawa Sultan boleh mengunakan budi bicaranya dalam melaksanakan kuasa yang diperuntukkan dibawah undang-undang tubuh negeri. Saya berpandangan bahawa Baginda telah menggunakan kuasa budi bicaranya kerana MB Nizar sebelum daripada mengadap Baginda Sultan telah secara rasmi tidak mengiktiraf 3 dun tersebut sebagai DUN kerana speaker telah mengisytiharkan ianya telah dikosongkan, jadi sudah tentu tidak akan ada persidangan untuk mengusulkan undi tidak percaya kepadanya kerana masing-masing BN dan PR mempunyai jumlah kerusi yang sama iaitu masing-masing 28 kerusi dan 3 adun bebas tersebut tidak boleh mengundi kerana speaker telah mengosongkan kerusi mereka. Memandangkan Bn dan PR tiada majoriti...maka ini pastinya akan menyebabkan segala urusan kerajaan Perak akan kucar kacir dan disinilah Sultan mengunakan budi bicaranya, dimana MB telah tidak mendapat kepercayaan majoriti walaupun tidak bersidang ataupun jika bersidang...maka pentadbiran negeri pastinya akan terencat kerana tidak akan ada keputusan dapat dibuat jika bersidang. Malah di dalam undang-undang tubuh memang tidak ada dalam peruntukan agar perlu bersidang sekiranya MB yang tidak memperolehi majoriti untuk letak jawatan.
Walau bagaimana pun, sebagai rakyat kebanyakan saya berpendapat, Baginda Sultan sepatutnya mengekalkan kerajaan sedia ada sementara menunggu keputusan Mahkamah samada:-
1) Sekiranya mahkamah mengisyitiharkan 3 kerusi DUN tersebut dikosongkan, maka kuasa perlu diserahkan kembali kepada rakyat untuk menentukan pilihan mereka melalui Pilihanraya Kecil. Sekiranya PR masih lagi memenangani ketiga-tiga kerusi DUN tersebut maka pemerintahan akan berjalan seperti biasa. Tetapi jika sebaliknya...maka BN bolehlah secara sah mengambil alih pemerintahan kerajaan Negeri Perak; atau jika
2) Sekiranya Mahkamah mengishtiharkan bahawa ketiga-tiga ADUN tersebut masih lagi ADUN yang sah maka, Sultan perlulah menitahkan speaker mengadakan sidang DUN untuk usul tidak undi tidak percaya kepada MB dan Kerajaan sedia ada bagi membolehkan ketiga-tiga ADUN tersebut bersama-sama ADUN yang ada membuat keputusan...berkemungkinan besar juga usul undi tidak percaya tersebut tidak akan berjaya kerana "Politics is an art of possible"...macam macam boleh jadi dalam politik...tidak pernah ada ketentuan.
MARILAH KITA SEMUA BERDOA AGAR ALLAH SWT MEMBERIKAN HIDAYAH KEPADA MEREKA YANG DIAMAHKAN KUASA SEMENTARA AGAR MENGGUNAKANNYA DEMI KEADILAN DAN KEPENTINGAN RAKYAT!!
Wassalam.
MB Baru Angkat Sumpah, BN terajui Perak
SULTAN Perak Sultan Azlan Shah (kiri) menyerahkan watikah pelantikan sebagai Menteri Besar Perak yang baru kepada Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor Datuk Dr Zambry Abdul Kadir pada majlis mengangkat sumpah jawatan itu di Istana Iskandariah, Bukit Chandan di sini, hari ini. --foto BERNAMA

[DIKEMAS KINI, 5.20 PETANG] KUALA KANGSAR: Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir (gambar) dari Barisan Nasional (BN) mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak baru - yang ke-11 - di Istana Iskandariah sebentar tadi.
Zambry mengangkat sumpah di sebalik kegawatan politik yang melanda negeri itu sekarang.
Datuk Seri Mohamed Nizar Jamaluddin, wakil Pakatan Rakyat dan PAS, pula sehingga majlis angkat sumpah itu masih menganggap diri beliau sebagai Menteri Besar Perak.
Beliau menerima watikah pelantikan daripada Sultan Azlan Shah seterusnya mengangkat sumpah dalam upacara penuh istiadat yang berlangsung pada pukul 4 petang tadi.
Beliau yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor semalam diumumkan sebagai Menteri Besar Perak yang baru oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.
Pelantikan beliau itu telah mendapat perkenan daripada Sultan Perak, semalam.
Dengan pelantikan Zambry itu, Barisan Nasional (BN) hari ini secara rasmi mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri Perak daripada Pakatan Rakyat.
Majlis angkat sumpah tersebut berlangsung dalam keadaan Pakatan Rakyat masih enggan menerima hakikat bahawa ia tidak lagi berkuasa di Perak.
Kesemua 28 ADUN Pakatan memulaukan majlis angkat sumpah hari ini manakala penyokong mereka pula mengadakan demonstrasi di luar Masjid Ubudiah, 300 meter dari istana, dan cuba menimbulkan kekecohan dengan membaling kayu, batu dan botol ke arah polis dan kenderaan yang melalui Jalan Istana.
Pelantikan Zambry merupakan penyelesaian kepada kemelut politik di Perak apabila kerajaan Pakatan Rakyat hilang majoriti dalam Dewan Undangan Negeri setelah empat orang anggotanya keluar parti dua hari lepas untuk menyokong BN.
Sultan Perak dalam keputusannya semalam menolak permohonan kerajaan Pakatan Rakyat supaya membubarkan DUN Perak sebaliknya baginda menitahkan supaya Mohammad Nizar serta barisan Exco Kerajaan Negeri pimpinannya meletak jawatan berkuatkuasa serta merta kerana tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti anggota dewan.
Mengikut Undang-undang tubuh Negeri Perak, jika Mohammad Nizar dan barisan Exco tidak berbuat demikian, jawatanjawatan itu dianggap telah dikosongkan.
Zambry, 47, adalah bekas anggota exco kerajaan negeri selama satu penggal dari tahun 2004 hingga 2008 sebelum Perak jatuh kepada Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum Mac tahun lepas.
Berangkat ke istiadat itu adalah Raja Muda Perak Raja Nazrin Shah dan Raja Puan Besar Perak Tuanku Zara Salim.
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Pengerusi Barisan Nasional negeri turut hadir bersama isteri Datin Seri Rosmah Mansor, selain dua bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali dan Tan Sri Ramli Ngah Talib.
Zambry lulusan ijazah doktor falsafah dari Temple University Amerika Syarikat dalam bidang politik kontemporari, merupakan seorang penulis yang aktif dan ahli politik pertama negara diberikan tauliah sebagai Leftenan Komander Kehormat Tentera Diraja Laut Malaysia (TLDM).
Majlis mengangkat sumpah barisan Exco Kerajaan Negeri yang baru akan berlangsung di Istana Iskandariah pada 10 pagi Selasa ini.

Thursday, February 5, 2009

suasana lepas jumaat di perak


Kronology Rampasan Kuasa di Perak-terkini

Polis tembak gas pemedih mata ke arah orang ramai

- 3.11pm Kelihatan sejumlah orang baring di atas jalan menuju istana untuk menghalang sesiapa ke arah istana. Sekejap tadi polis berjaya menyuraikan kumpulan 300 orang tadi.

- 3.08pm Kira-kira 300 orang menghalang jalan menuju istana. Polis pencegah rusuhan melepaskan gas pemedih mata bagi kali ketiga ke arah mereka. Sementara itu, polis menangkap para penyokong menteri besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin. Tiada angka rasmi jumlah tangkapan diketahui, setakat ini.

- 3.01pm Polis pencegah rusuhan mengejar orang ramai di jalan depan Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar. Mereka berlari tidak tentu arah dalam keadaan asap tebal gas pemedih mata. Beberapa orang penyokong kelihatan membaling objek seperti kayu ke arah polis. Jalan depan masjid dari kedua-dua arah ditutup oleh polis.

- 2.58pm Perkumpulan orang ramai mula berundur ke dalam kawasan perkarangan Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar sekali lagi selepas polis melepaskan gas pemedih mata bagi kali kedua. Jumlah mereka dianggarkan 3,000 orang. Lebih banyak gas pemedih mata dilepaskan, termasuk ke arah tempat letak kereta masjid. Mereka masih mendesak ingin bergerak ke Istana Iskandariah, tempat berlangsung majlis angkat sumpah menteri besar baru Datuk Dr Zambry Abd Kadir jam 3.30 petang ini.

- 2.50pm Polis mengarahkan orang ramai bersurai. Penyokong Pakatan Rakyat kini berada di tepi jalan. Gas pemedih mata dilepaskan sekali lagi. Lima trak polis kelihatan, tiada kenderaan pemancut air kelihatan. Tiada tangkapan dilaporkan, setakat ini. Jalan depan masjid dari kedua-dua arah ditutup oleh polis.

- 2.40pm Perkumpulan orang ramai yang bertempiaran bergabung semula di atas jalan depan Masjid Ubudiah selepas polis melepaskan gas pemedih mata. Polis pencegah rusuhan dari arah Istana Iskandariah sedang menuju ke arah ratusan penyokong Pakatan Rakyat itu. Kedengaran siren polis.

- 2.26pm Mereka merempuh sekatan polis di luar pintu masuk Masjid Ubudiah untuk berarak ke Istana Iskandariah. Kira-kira 50 anggota polis termasuk unit pencegah rusuhan FRU terpaksa mengelak dan berdiri di tepi jalan. Polis melepaskan gas pemedih mata, kedengaran sekurang-kurangnya tiga das ke arah kumpulan orang ramai. Sebahagian kumpulan itu berundur semula ke dalam kawasan pagar masjid, sementara sebahagian lagi lari bertempiaran di tepi jalan menuju istana.

-2.10 pm Beberapa ratus orang, termasuk wanita, penyokong Pakatan Rakyat berkumpul di Masjid Ubudiah selepas solat Jumaat sebentar tadi. Mereka dijangkakan berarak ke Istana Iskandariah, Kuala Kangsar yang terletak beberapa ratus meter dari masjid.

Saman Sultan Azlan & Kerajaan BN baru

Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin akan menyaman Sultan Perak, Sultan Azlan Shah jika Barisan Nasional (BN) mengambil alih kuasa dengan Menteri Besar baru mengangkat sumpah hari ini. Pengerusi DAP, Karpal Singh mendakwa, Sultan Perak telah bertindak di luar bidang kuasanya dalam mengenepikan kerajaan negeri Pakatan Rakyat di bawah pimpinan Nizar. Katanya, Nizar akan memfailkan saman terhadap Sultan dan kerajaan negeri yang baru di Mahkamah Tinggi Ipoh, Selasa ini jika BN mengambil alih kuasa. Semalam, Sultan Perak, Sultan Azlan Shah tidak berkenan untuk membubarkan DUN seperti yang dipohon Pakatan Rakyat dan menitahkan Nizar meletakkan jawatannya sebagai Menteri Besar. Pejabat Sultan Perak mengeluarkan kenyataan pada 2.15 petang semalam yang menyatakan bahawa Sultan Azlan Shah telah menitahkan Nizar meletak jawatan setelah baginda berpuas hati Menteri Besar itu tidak lagi mendapat kepercayaan sebahagian besar daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) ekoran tindakan empat wakil rakyat daripada Pakatan Rakyat keluar daripada parti masing-masing untuk menyokong BN.

Speaker pohon upacara angkat sumpah MB Perak ditangguh

IPOH: Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar berkata, beliau akan menulis surat kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bagi memohon perkenan baginda supaya menangguhkan upacara mengangkat sumpah Menteri Besar yang baru. Sivakumar berkata, beliau akan menghantar surat pada jam 3 petang ini untuk tujuan itu dan turut memohon perkenan Sultan untuk mengadakan mesyuarat DUN tergempar. Upacara mengangkat sumpah Menteri Besar baru, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir di hadapan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dijadualkan pada pukul 3.30 petang ini di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar. Pelantikan beliau itu telah mendapat perkenan daripada Sultan Perak, semalam.

UMNO menggunakan apa sahaja untuk menghalau Mohd NizarDatuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin diarah keluar dari pejabat Menteri Besar di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini pagi ini. Beliau diarah keluar oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim. ,Kejadian itu berlaku kira-kira pukul 10.06 pagi ketika Mohammad Nizar sedang mengadakan sidang akhbar di pejabat Menteri Besar sebelum Abdul Rahman masuk dan meminta semua yang berada dalam bilik termasuk termasuk wartawan keluar dengan cara yang biadap. Tindakan Abdul Rahman itu membuatkan yang hadir tidak berpuas hati. Mohammad Nizar bersama beberapa `Exco kerajaan negeri' kemudiannya keluar meninggalkan Bangunan Perak Darul Ridzuan pada pukul 10.40 pagi dan membuat kenyataan di rumah kediamannuya, seperti gambar di atas.

Pengkhiatan kepada Pakatan Rakyat

SULTAN Perak Sultan Azlan Shah (tengah) dan Raja Muda Raja Dr Nazrin Shah (kiri) menerima menghadap Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jelapang Hee Yit Foong di Istana Kinta di sini, semalam berikutan tindakannya keluar dari DAP dan memberi sokongan kepada Barisan Nasional (BN). Baginda turut menerima menghadap tiga lagi ADUN Pakatan Rakyat yang keluar dari parti masing-masing dan memberi sokongan kepada BN. Terdahulu, Sultan Azlan Shah menerima menghadap Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang juga Pengerusi BN Perak bagi mendapatkan perkenan baginda untuk BN mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri

Pertahan Perak hingga titisan darah terakhir

IPOH, 6 Feb (Hrkh) - "Kita akan mempertahankan kerajaan Pakatan Rakyat Perak sehingga ke titisan darah terakhir," demikian penegasan Menteri Besar Perak Dato' Seri Mohd Nizar Jamaludin di hadapan kira-kira 10,000 penyokongnya yang membanjiri kediaman rasmi malam tadi. Beliau yang memberi ucapan yang berapi dan penuh semangat demi mempertahankan kerajaan rakyat daripada dirampas oleh kerajaan BN. Nizar dalam ucapan penutupnya itu berjanji akan berjuang habis-habisan untuk merobohkan Umno dan BN yang telah membuat rakyat negeri ini huru-hara. Beliau juga berkali-kali membuat penegasan tidak akan meletak jawatan Menteri Besar biarpun sudah mendapat arahan daripada Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak. Terdahulu, beberapa pimpinan utama Pakatan Rakyat diberi peluang memberi ucapan antaranya, Exco Kanan Perak, Ngeh Koo Ham; Pesuruhjaya PAS Perak,Ustaz Ahmad Awang; Ketua Pemuda PAS, Salahudin Ayub; Ketua Muslimat PAS,Ustazah Nuridah Salleh dan Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin. Orang ramai mula membanjiri kediaman Menteri Besar seawal jam 6 petang sebaik sahaja mendapat maklumat permit untuk berhimpun di Stadium Ipoh tidak dikeluarkan oleh pihak berkuasa. Suasana agak luar biasa, apabila rakyat berbilang bangsa Melayu, Cina dan India datang berduyun-duyun mendengar amanat pimpinan mereka, walaupun terpaksa duduk di atas rumput yang basah dek hujan turun bermula tengah hari itu. -

10,000 penyokong PR berkampung di kediaman MB Perak
Kesemua 28 Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat (PR) di negeri ini akan memulaukan majlis angkat sumpah Menteri Besar yang baru esok, kata Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. Beliau berkata, kesemua mereka yang bermesyuarat petang tadi telah memutuskan untuk tidak menghadiri majlis itu dengan alasan beliau masih Menteri Besar yang sah dan belum meletakkan jawatan. "Saya telah diarahkan untuk meletakkan jawatan dan sekiranya saya berbuat demikian bermakna secara automatik keseluruhan Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri telah meletakkan jawatan. "Niat buruk Barisan Nasional untuk menjatuhkan kerajaan negeri berpunca daripada perasaan takut selepas kekalahan dalam pilihan raya kecil di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu...pelbagai keadilan, ketelusan dan kebajikan yang telah ditunjukkan selama 10 bulan memerintah amat menakutkan mereka," katanya dalam forum khas yang diadakan di kediaman Menteri Besar di sini malam ini. Lebih 10,000 penyokong PR berkampung di kediaman ini selepas perjumpaan yang dijadualkan berlangsung di Stadium Perak gagal kerana stadium telah dikunci.

Sidang media di kediaman MB

Sidang media di kediaman MB

Feb 5th, 2009 | By Webmaster | Category: Isi I

DS Nizar:
- Beliau diperintah mengadap Sultan tengahari tadi dan dimaklumkan oleh Sultan untuk meletak jawatan. Nizar bagaimanapun meminta Sultan untuk memahami peruntukan perlembagaan supaya membubarkan dewan kerana kerusi Dewan undang negeri sekarang ialah BN 28, PR 28 dan bebas 3. Tiada pihak yang mempunyai majoriti.

- majoriti yang diperkatakan oleh Umno tidak tepat kerana 3 ADUN yang terlibat sedang menghadapi proses mahkamah. Sekiranya mahkamah melucutkan jawatan mereka, maka DUN Perak akan ‘tergantung’. Maka dengan itu, beliau memohon supaya DUN Perak dibubarkan.
- selepas menimbangkan semua peruntukan perlembagaan, maka dS Nizar memaklumkan bahawa beliau tidak akan meletak jawatan, sehinggalah proses perundangan diselesaaikan.

- DS nizar juga memohon supaya hak rakyat dikembalikan.

DS Anwar Ibrahim:

- Meminta supaya perlembagaan dipatuhi dan Satu delegasi Pakatan rakyat akan memohon untuk menemui Sultan.

- cara najib merampas kuasa membahayakan amalan demokrasi dimana polis digunakan untuk mengepung SUK.

- Meminta rakyat bertenang dan tidak melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang.

DS Hj.Hadi.

- Pas menyokong apa-apa tindakan Pakatan Rakyat untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat.

- Pas berpendapat, Nizar masih lagi Menteri Besar sehinggalah segala proses undang-undang terlaksana.

- Apa yang berlaku hari ini amat mengecewakan, terutamanya apabila pencabulan undang-undang telah dihalalkan. Sekiranya pencabulan ini dibenarkan, ia mencipta satu perkara yang boleh membahayakan negara.

YB. Lim kit Siang.

- Apa yang berlaku hari ini menunjukkan sikap yang akan ditunjukkan oleh Najib apabila menjadi Perdana Menteri kelak.

- Kecewa kerana polis telah digunakan dan MB dan EXCO dilarang memasuki SUK, walaupun beliau masih lagi belum menerima surat samada dipecat, disingkir ataupun sudah tidak diperlukan lagi.

- Apa yang berlaku hari ini, dimana Setiausaha Kerajaan Negeri mengambil alih kuasa amat memalukan.

- Najib perlu membuat satu pilihanraya Dewan undangan negeri, bagi memastikan hak rakyat dikembalikan.

Kenyataan media Pejabat Sultan Perak

IPOH: Berikut ialah kenyataan media yang dikeluarkan Pejabat Duli Yang Maha Mulia Paduka Sultan Perak Sultan Azlan Shah yang ditandatangani oleh Setiausaha Sulit Baginda, YDH Toh Raja Diraja Kol. Datuk Abd Rahim Mohamad Nor.
KENYATAAN MEDIA
PEJABAT D.Y.M.M. PADUKA SERI SULTAN PERAK DARUL RIDZUAN


“Yang Amat Berhormat Datuk Seri Ir. Mohamad Nizar Jamaluddin telah menghadap Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan pada 4 Februari (semalam) memohon perkenan Baginda untuk membubarkan Dewan Negeri Perak.

Yang Amat Berhormat Datuk Seri Mohd Najib, Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang juga memohon menghadap Baginda atas kapasitinya sebagai Pengerusi Barisan Nasional Negeri Perak dan telah diberi perkenan menghadap Baginda pada pagi 5 Februari 2009.

Yang Amat Berhormat Datuk Seri Mohd Najib memaklumkan bahawa Barisan Nasional dan penyokong-penyokongnya kini yang terdiri daripada 31 orang ahli Dewan Negeri telah menguasai majoriti di kalangan ahli-ahli Dewan Negeri.

Atas titah Duli Yang Maha Mulia untuk memaklumkan Baginda bahawa maklumat yang dipersembahkan itu adalah tepat, kesemua 31 orang ahli Dewan Negeri tersebut telah dititah menghadap Paduka Seri Sultan.

Setelah menemui sendiri semua 31 ahli Dewan Negeri.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak juga telah menimbangkan dengan sedalam-dalamnya permohonan YAB Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin pada 4 Februari 2009 memohon perkenan Baginda untuk membubarkan Dewan Negeri Perak.

Baginda menggunakan budi bicara Baginda di bawah XVIII (2)(b) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan dan tidak berkenan membubarkan Dewan Negeri Perak.

YAB Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin telah dititah menghadap Baginda untuk dimaklumkan mengenai keputusan Baginda tidak membubarkan Dewan dan selaras dengan peruntukan XVI(6) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan, DYMM Paduka Seri Sultan Perak menitahkan YAB Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak bersama-sama ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) berkuat kuasa serta merta.

Sekiranya YAB Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin tidak meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak bersama ahli-ahli MMK, maka jawatan Menteri Besar serta ahli-ahli MMK itu dianggap telah dikosongkan.
Kenyataan ini dikeluarkan dengan perkenan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.” — Bernama

nizar dititah letak jawatan segera

RASMI... Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah
Ahmad Badawi (kiri) dan Menteri Besar, Perak Datuk S
eri Mohamad Nizar Jamaluddin pada perasmian Model
Ladang Padi Sime Darby Plantations di Ladang Tali A
yer di Bagan Serai pagi ini. Mohamad Nizar, yang
mengetuai kerajaan Pakatan Rakyat di Perak, hari
ini telah dititahkan supaya meletakkan jawatannya
itu oleh Sultan Perak. - fotoBERNAMA

[DIKEMAS KINI, 4.50 PETANG] IPOH: Sultan Perak, Sultan Azlan Shah tidak berkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak - yang berusia 11 bulan - bagi menyelesaikan kemelut politik negeri itu.

Sebaliknya, baginda telah menitahkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin supaya meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak berkuat kuasa serta-merta dan jika tidak, jawatan itu dianggap telah dikosongkan.

Ekoran arahan itu, anggota polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) telah dikerah untuk mengambil alih bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Sebaik sahaja Sultan Azlan Shah mengarahkan Menteri Besar dan kesemua Exco Kerajaan Negeri meletakkan jawatan, Setiausaha Kerajaan Negeri telah menghantar surat kepada mereka agar menyerahkan barang-barang milik kerajaan seperti kereta dan kunci pejabat.

Malah, beliau juga telah meminta Exco dan pembantu-pembantu peribadi mereka agar meninggalkan bangunan tersebut dengan segera.

Perkembangan itu dilihat sebagai satu lagi langkah yang membawa Barisan Nasional (BN) untuk membentuk semula kerajaan negeri di Perak.

Pakatan Rakyat memerintah negeri itu sejak Mac lalu.

Nizar kini mengadakan sidang media bersama Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim di kediaman menteri besar.

Pejabat Sultan Perak dalam satu kenyataan hari ini berkata, baginda setelah menemui kesemua 28 anggota dewan daripada Barisan Nasional dan juga tiga anggota Bebas, baginda yakin bahawa Mohammad Nizar telah terhenti daripada mendapat kepercayaan sebahagian besar daripada kalangan anggota dewan.

"Setelah menemui sendiri kesemua 31 ahli Dewan tersebut, DYMM Paduka Seri Sultan Perak telah yakin bahawa YAB Datuk Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin telah terhenti daripada mendapat kepercayaan sebahagian besar dari kalangan ahliahli Dewan Negeri," kata kenyataan itu.

Ia juga menyebut bahawa Sultan Perak telah menimbangkan dengan sedalam-dalamnya permohonan Mohammad Nizar semalam mendapatkan perkenan baginda untuk membubarkan DUN Perak.

"Baginda menggunakan budi bicara baginda di bawah Perkara XVIII (2)(b) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan dan tidak berkenan membubarkan Dewan Negeri Perak," kata kenyataan itu.

Nizar telah dititah menghadap baginda untuk dimaklumkan mengenai keputusan baginda tidak membubarkan Dewan, dan selaras dengan peruntukan XVI (6) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak, Sultan Azlan Shah menitahkan Nizar meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak bersama ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (exco) berkuat kuasa serta-merta.

"Sekiranya YAB Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin tidak meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak bersama ahliahli MMK, maka jawatan Menteri Besar serta ahliahli MMK tersebut dianggap telah dikosongkan," kata kenyataan itu.

KENYATAAN ISTANA

Kenyataan itu dikeluarkan kira-kira dua jam selepas Nizar menghadap Sultan Perak di Istana Kinta pukul 12.45 tengah hari.

Terdahulu, kesemua 28 Ahli Undangan Negeri (ADUN) Perak serta tiga ADUN Bebas menghadap Sultan Perak untuk membuat pengakuan yang mereka menyokong Barisan Nasional (BN).

Kenyataan empat muka surat yang ditandatangani oleh Kol Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor, Setiausaha Sulit kepada Sultan Azlan Shah, dikeluarkan pada 2.15 petang.

Ia menjelaskan bahawa Nizar telah menghadap Sultan semalam dan memohon perkenan baginda untuk membubarkan DUN Perak.

Najib, selaku Pengerusi Barisan Nasional Perak, juga telah memohon menghadap baginda dan telah diberi perkenan berbuat demikian pada hari ini.

SOKONGAN 31 ADUN

Pada majlis menghadap itu pagi tadi, Timbalan Perdana Menteri telah memaklumkan kepada baginda bahawa BN dan penyokong-penyokongnya kini terdiri daripada 31 orang ADUN dan telah menguasai majoriti ahli Dewan Negeri.

Menurut kenyataan itu, untuk meyakinkan baginda bahawa maklumat yang dipersembahkan itu adalah tepat, Sultan Azlan shah menitahkan kesemua 31 orang ahli Dewan Negeri tersebut menghadap baginda.

Terdahulu Najib berkata, kesemua mereka turut memberi pengakuan menyokong calon Menteri Besar Perak yang akan dikemukakan oleh BN.

Surat Serah Kunci dan Aset

BERAKHIRNYA PEMERINTAHAN PR DI PERAK...

4.00 PETANG: Setiausaha kerajaan negeri Perak, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim, telah mengarahkan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan semua anggota exconya supaya mengosongkan pejabat masing-masing dengan segera.

Mereka juga diarahkan supaya memulangkan semua aset kerajaaan negeri, termasuk kunci pejabat dan menyerahkan kenderaan rasmi dengan segera. Mereka juga tidak boleh memindahkan sebarang dokumen dari bilik masing-masing.

kemaskini 3.28pm Speaker DUN V Sivakumar mendakwa dipujuk menyertai BN dengan sejumlah wang dan jawatan penting peringkat negeri dalam MIC.

Lobi agar mereka meninggalkan Pakatan Rakyat bermula sejak selepas pilihanraya umum Mac tahun lepas.

kemaskini 3.20pm Pemimpin-pemimpin atasan ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat berada di dalam kediaman rasmi menteri besar Perak.

Datuk Seri Nizar Jamaluddin - yang diarahkan meletakkan jawatan serta-merta bersama barisan exconya - dijangka mengadakan sidang media tidak lama lagi.

Difahamkan beliau akan mengumumkan enggan melepaskan jawatannya itu.

Suasana di luar kediaman itu kelihatan tenang dengan sekumpulan kecil penyokong dan wartawan.

Kira-kira 30 anggota Unit Amal PAS mengawal kediaman tersebut. Tiada anggota polis berpakaian seragam kelihatan.

kemaskini 2.33pm Sultan Perak Sultan Azlan Shah tidak perkenan dewan undangan negeri dibubarkan, demikian menurut kenyataan Pejabat Sultan Perak hari ini.

Baginda juga menitahkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai menteri besar Perak berkuatkuasa serta-merta dan jika tidak, jawatan itu dianggap dikosongkan.

kemaskini 2.14pm Tempat perhimpunan 100,000 orang untuk menyokong kerajaan Pakatan Rakyat telah dipindahkan dari kediaman menteri besar ke Stadium Ipoh.

kemaskini 2pm Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di kediaman Menteri Besar, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Beliau dijadual mengadakan sidang akhbar bersama menteri besar dan Lim Kit Siang pada 3 petang.

Naib presiden PKR, Azmin Ali turut hadir.

kemaskini 1:33pm Difahamkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin enggan melepaskan jawatannya selepas menghadap Sultan Perak kira-kira jam 1 tengah hari tadi.

Malaysiakini difahamkan DUN Perak tidak akan dibubarkan.

Keputusan lanjut kedudukan beliau dan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak belum jelas.

kemaskini 1:30pm Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin meninggalkan istana Kinta jam 1.05 tengah hari tadi selepas menghadap Sultan Perak 15 minit kemudiannya.

Menteri besar itu bersama Setiausaha Agung DAP Lim Kit Siang dan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual mengadakan sidang media jam 3 petang.

kemaskini 1:26pm Datuk Seri Najib Razak tidak mengadakan sidang media selepas bermesyuarat dengan badan perhubungan Umno negeri di pejabatnya di Ipoh.

Beliau kelihatan masuk sejurus selepas tengah hari ini.

kemaskini 11:54pm Semua 28 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak serta tiga Adun Bebas hari ini menghadap Sultan Perak untuk membuat pengakuan yang mereka menyokong Barisan Nasional, kata Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan perdana menteri berkata kesemua mereka turut memberi pengakuan menyokong calon menteri besar baru yang akan dikemukakan oleh BN.

"Tuanku dijangka akan membuat keputusan sama ada bubar Dewan Undangan Negeri Perak atau meminta Menteri Besar Datuk Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan dengan secepat mungkin," katanya pada sidang akhbar selepas menghadap Sultan Perak kali kedua di Istana Kinta.

kemaskini 11:48pm Menteri Besar Perak dipanggil menghadap Sultan menjelang tengah hari ini, dipercayai berkaitan penyerahan kuasa kepada BN untuk pembentukan kerajaan baru.

Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin meninggalkan satu majlis bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Bagan Serai pada kira-kira 11.40 pagi tadi.

kemaskini 11:00pm Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memasuki Istana Kinta pada jam 9.50 pagi tadi untuk mengadap dan mendapat perkenan Sultan Azlan Shah untuk Barisan Nasional (BN) menubuhkan kerajaan baru di Perak.

Beliau yang juga pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak diiringi oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Hamidi Hamid.

Ahmad Zahid merupakan timbalan pengerusi badan perhubungan Umno Perak.

Najib meninggalkan istana pada jam 10.35 pagi, dan sambil tersenyum, melambaikan tangan kepada wartawan tanpa berhenti di pintu masuk istana.

Bagaimanapun, beliau kembali semula ke Istana Kinta dengan empat wakil rakyat yang keluar Pakatan Rakyat semalam - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Hee Yit Foong (Jelapang) dan Datuk Nasaruddin Hashim (Bota) - untuk mengadap baginda pada jam 10.55 pagi ini.

Semalam, Najib mengumumkan bahawa BN negeri cukup majoriti untuk membentuk kerajaan baru selepas empat Adun berkenaan menyokong BN secara terbuka.

Berikutan perkembangan tersebut, BN kini mempunyai 28 kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Pakatan juga 28 dengan tiga bekas Adun PKR dan DAP yang kini wakil rakyat bebas yang telah menyatakan sokongan kepada BN.

'Situasi tidak menentu'

Manakala Adun Bota, Nasarudin - yang mengumumkan melompat kepada PKR selama 10 hari - kembali semula kepada Umno dan memberi sokongan kepada kerajaan BN negeri.

Selepas mengadap Sultan Perak, Najib akan mempengerusikan mesyuarat badan perhubungan Umno negeri.

Agenda utama mesyuarat tersebut dijangka adalah mengenai pemilihan calon untuk jawatan menteri besar yang baru.

Sebelum ini, Najib telah membatalkan satu majlisnya di Putrajaya pagi ini untuk berlepas ke Perak untuk mengadap Sultan Azlan Shah.

Wednesday, February 4, 2009

Ku Li bagi amaran kpd UMNO


KUALA LUMPUR, Feb 5 — Tengku Razaleigh Hamzah said a large section of the public will be angry if the Perak Ruler does not dissolve the state assembly and invites Barisan Nasional to form the state government on the basis of dubious crossovers.

Writing in his blog, the Gua Musang Umno MP cautioned that taking control of Perak without getting the mandate of the people will spell disaster for BN in the next general election.

"Our taking control without resorting to elections would cement the enmity of the very people we should be trying to win back.

"Come the next general election, they are going to reject both our state and parliamentary candidates with greater vehemence, and not just in Perak."

The former finance minister said contests in a democracy are not a fight for survival where anything goes but a competition to serve and BN must reform to improve its ability to serve with distinction.

He said this was a long-term goal which required immediate focus, adding that BN did not need questionable victories which he described as distractions but needed to upgrade itself to win elections again, fair and square.

Tengku Razaleigh said this was the only sustainable way for BN to win back the public.

He said Umno was in critical condition because of ethical failures and its biggest challenge was tackling corruption at every level.

"We are under close public scrutiny and unless we implement radical reforms and are seen to be doing so, we are finished politically come next elections".

However, he said, BN was embroiled in "winning back" Perak with the crossover of who he described as low-calibre individuals.

"The two assemblymen whose allegiance we have suddenly gained are under investigation for corruption, while the Bota assemblyman's justification for his record-breaking 10-day double-hop is an insult to the public's intelligence and nauseating in its insincerity."

He said this open abuse, for personal gain, is what caused people to hate Umno.

Tengku Razaleigh also lashed out at the circumstances surrounding the defections.

"The mysterious disappearances, sudden reversals, and weak explanations, show ample signs of illegal inducement.

"No matter what the truth of the matter, let us not fool ourselves. People will not believe that these crossovers were honest. This mistrust will taint any government formed on the back of these crossovers."

He said the celebrations over the Perak takeover were premature because the defections may or may not topple the state government.

"The Constitution and the role of the Ruler in such crises must be respected because defections are not a basis for the formation of a government. Elections are."

He said the Constitution spells out a formal process for the formation of a government and the Ruler is sworn to uphold and protect this constitutional process.

"The menteri besar has sought the Ruler's consent for the dissolution of the State Legislative Assembly. The decision now rests with the Ruler."
Salam kepada seluruh Rakyat Malaysia, 
Semoga kalian berada dalam dakapan kasih dan peliharaan ALLAH swt.

Hari ini bukan penamat kepada sebuah perjuangan.

Hari ini kita diperkenalkan kepada Sang Pertualang.

Kita melihat wajah-wajah manis yang punya hati pendusta.

Kita melihat iblis yang bertopengkan manusia.

Kita melihat syaitan yang berpura-pura manja.

Ramai rakyat yang telah lama sedar.

Tetapi ada pemimpin kita yang masih leka dan alpa.

Kepada RAKYAT, sayugia diingatkan,

Kita jangan sekali-kali berputus-asa.

Kita jangan sekali-kali tersilap bicara.

Luahkan isi hati kalian diposting ini.

Semoga peristiwa ini menjadi iktibar

Semoga kealpaan ini menjadi pengajaran.

Kita mesti bangkit dan menentang;

Kesialan, Penipuan dan Pendustaan.

Untuk kesekian kalinya RAKYAT meminta

Pulangkan hak RAKYAT untuk berpilihan raya

Semoga Raja tetap di Singgahsana.

Kepada pimpinan negara seluruhnya, ini SUARA RAKYAT.

“SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT”

Nota Untuk RAKYAT

PERHIMPUNAN “100RIBU RAKYAT MENYOKONG PR”

TARIKH: KHAMIS, 5 FEB. 2009

TEMPAT: KEDIAMAN RASMI MENTERI BESAR PERAK.

MASA : 3.00 PETANG PERHIMPUNAN. 7.00 MALAM SOLAT HAJAT

SELURUH RAKYAT DIJEMPUT HADIR.

Kepimpinan semua parti dalam Pakatan Rakyat telah menjanjikan pentadbiran yang berhemah, bertanggungjawab, berwibawa dan mesra rakyat. Pakatan Rakyat amat komited terhadap perjuangan mengangkat martabat dan maruah rakyat.

Ekonomi yang selesa dan stabil, keselamatan rakyat yang terjamin dan pembangunan mampan sentiasa menjadi keutamaan. Justeru, seluruh jentera kepimpinan kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat sejak Mac 2008 telah diarahkan untuk menumpukan perhatian secara total kearah pentadbiran kerajaan negeri masing-masing.

Demi kebajikan dan kesejahteraan rakyat, Kerajaan Pakatan Rakyat sentiasa berusaha menghindari permainan politik murahan yang tidak menguntungkan rakyat. Sebaliknya menumpukan perhatian terhadap pembangunan negeri untuk rakyat.

Malangnya, kerakusan dan sifat haloba UMNO/BN secara berterusan telah mengganggu urusan kerajaan-kerajaan negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat. Politik murahan yang ditaja oleh UMNO/BN ini amat merugikan rakyat. Rakyat semakin benci dan penyampah dengan kaedah jijik yang semakin mengukuh dalam UMNO.

Perkembangan semasa lantaran pendustaan dan pengkhianatan yang dilakukan oleh UMNO/BN, memungkinkan Dewan Undangan Negeri dibubarkan bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri di adakan.

BN pengecut

SAH, BN KHIANATI HAK RAKYAT


Apa sudah jadi.......itulah yang boleh saya perkatakan...bukan setakat 3 adun ( PKR dan DAP ) yang mengkhianati hak rakyat tetapi dalangnya juga perlu dianggap sebagai pengkhianat bangsa kerana mencabul hak demokrasi yang mengangkat mereka sebagai calon pilihan rakyat di dalam PRU 12. Saya tidak pasti berapa juta yang mereka ini perolehi untuk menyokong pucuk pimpinan Barisan Nasional yang sememangnya kita ketahui pasti komponen ini merupakan parti yang penuh dengan korupsi dan sentiasa bergelumang dengan najis rasuah. Inilah yang saya boleh perkatakan. Adakah SPRM akan memainkan peranan dalam menyiasat kes ini ??? kita saksikan..Jika di Selangor isu kes sedekah lembu pun dijadikan isu, bagaimana pula kes pembelian Adun Pakatan Rakyat untuk menyeberangi Barisan Nasional...

Secara kesimpulannya..jika berlaku pembentukan kerajaan baru di negeri Perak saya anggap itu merupakan satu pembentukan kerajaan yang tidak bermaruah..........!!!

Perak people robbed, shortchanged

Meng: If this is the beginning of Najib's politics, it bodes danger for the country and the rakyat. It is obvious that this is a man familiar only with cloak-and-dagger politics.

From his meeting with Saiful the sodomy accuser to Jamaluddin the Perak rep, everything smells of a rat.

This latest move by Najib is nothing more than a coup and not a proper transfer of power.

The people of Perak have been robbed and shortchanged and I can assure you that there will be serious repercussions come the next general elections if the BN is allowed to govern Perak in this way.

It is hoped that in this darkest hour, the Perak sultan in his wisdom will call for the dissolution of the Perak state assembly to make way for state elections.

If His Highness does not, then the rakyat will surely protest and will return with a vengeance at the next general elections.

Either way, the Barisan Nasional government is nearing its end. They are about to be checkmated.

Vivian Lim: After losing in two free and fair by-elections, Najib finally claims victory in Perak by undemocratic means. I was born and grew up in Perak.

The people of Perak gave victory to Pakatan Rakyat on March 8. Now Najib has, with one shake of his witch's broomstick (and God knows what else) taken away from Perak a government led mainly by people who serve the rakyat.

I appeal to Hee, the ex-DAP state assemblyperson. Please think. If you left DAP because of the ‘bad' guys there, do you honestly think Najib and his cronies are better?

Some things are more important than money or revenge. Rightly or wrongly, you will forever be remembered as someone who denied Perakians true democracy, and delivered them into the hands of their corrupt oppressor.

Do you honestly think you will get much joy out of being a part of BN? If it were not for DAP, you would not have risen from clerk to deputy speaker.

I also appeal to all Perakians and Malaysians to stand up in whatever way you can, defend what little democracy we have left before it is all taken away.

As I am writing this now, I do not yet have news of the Sultan of Perak's decision. I pray that His Highness will do what is wise, just and courageous.

I will not appeal to Najib. We all know there is no point in that.

Prema Subramaniam: As a resident of Perak, it is really a disgrace for Barisan Nasional to pinch the Pakatan Rakyat state representatives.

We pray that our Sultan will cede to Nizar's request and immediately dissolve the state assembly. All the BN representatives will lose their deposits if a snap elections were to be held.

The three state assembly persons who defected to BN are capable of doing anything for their personal gain.

For them, their self interests are above party interests. PR, please vet all your candidates before letting them stand for snap polls.

Perakian: To our benevolent Sultan Azlan Shah. I am a born-bred Perakian. Batu Gajah was my home for the first four years of my life before my family shifted to Ipoh where we still stay in.

Hence, I plead to you, my dear ruler, that you will exercise your excellent judgment and discernment to hear the hearts of Perakians, your people.

Yesterday was indeed a dark day for Perak when we saw a power struggle being conducted instead of nation-building. We have hopes of a better Perak, one that is growing economically and in stability.

And I believe Perakians have seen glimpses of development since Pakatan Rakyat governed the state.

Verily, the PR state government is far from perfect, far from ideal, but I believe this government ought to be given a more significant chance to serve the people of Perak.

I am not a lawyer, hence, I do not know how to speak the lingua franca of law and legalities. But, I do know that the Perakians have spoken on March 8, 2008 and we have chosen the PR government to represent us.

At least, let us decide once again on who we believe can govern this state well. Let us have the government we voted for, not one that barges in through crossovers.

The time has come for nation-building to be the country's and the state's highest priority.

This responsibility and privilege has become even more significant under such trying economic times, where the man-on-the-street is hard hit and the poor become even poorer.

Peter Ooi: It is rather sad that the Perak government under Pakatan Rakyat has to dissolve after hardly having served the state for less than a year.

It had to dissolve not because of its incapability to govern or administer efficiently but because of a few its elected representatives found it fit to desert their parties.

But whatever reasons these reps may have to leave, they are not acceptable to the public.

They were elected using the manisfestoes of their parties. It is the ideals and principles of the said manifestoes that the voters believed when they cast their votes.

Any rep leaving the party after having won is no better than a dishonest salesman who hoodwinks customers into buying products only to find that product's quality does not measure up to what was claimed.

Besides, it is common that large amounts of money be involved in trying to 'buy' reps from the opposite camp.

If the government is serious in combatting corruption, this is one area that it could completely eradicate corruption. Pass a law forbidding party hopping. When party hopping ends, corruption ends.

As long as party hopping is allowed, no government can rule effectively and efficiently. Every one is a suspect.

Thus, the powers-that-be would spend most of their time keeping track or spying on the ‘suspects' instead of concentrating on the day-to-day running of the country.

If Najib is serious in combatting corruption, make party-hopping against the law. Right now the rakyat in Perak are suffering due to uncertainties in the government.

Francis Rozario: The Perak sultan has the prerogative to dissolve the state assembly or to ask for a vote of confidence and if the current Perak MB does not receive such a vote of confidence, the ruler may then appoint another person who commands the majority of the assembly.

It is not necessary to dissolve the assembly at all but if there is a stalemate, then the sultan will have no alternative but to dissolve the state assembly.

Whilst this is a burden on the taxpayer, it is nonetheless necessary. It will help the rakyat to tell Najib that he is not PM material as this whole issue smells of his own personal involvement.

It is time the peole speak and if Perak goes for elections, the people must speak loud and clear.

Andrew Khoo: So much for the immorality of party-hopping and switching of allegiances.

Not that BN held the moral high ground before, but it certainly cannot claim it now and in the future.

G-man: All I can say is how disgusted I am by the conduct of the three defectors from PKR. This goes to show it was all about money and never about the people.

The reps for PKR were voted in for the parties they represented, not the individuals.

And it doesn't surprise me to see two corrupt politicians join the rest of these corrupted as they say birds of a feather, flock together.

The right thing to do is to call for a fresh mandate from the people and let them decide again.

23PSI: The wresting of control of Perak is a hollow victory - one without the support of the electorate.

BN may have succeeded in swinging the representatives over, but the electorate it has not. This only serves to make BN more repugnant than it already is.

Richard Teo: Its sickening. Once again the will of the people has been frustrated by the BN government which has used their power and money to lure the required number of reps to take over the Perak government.

It does not take a genius to know where the Pakatan Rakyat weakness was centred. The two reps who defected were involved in a corruption case which was scheduled for hearing on Feb 10.

What was offered to them is a matter of conjecture but their disappearance during the first few days of the Chinese New Year holidays indicated some kind of deal was struck and the two PKR member was going to hop over to BN in order to save their skin.

It would be interesting to see how the corruption case will now proceed. Most likely the powers-that-be behind the BN government will arrange for some kind of show trial which will eventually exonerate them of any guilt.

The only way for Perak to have a government of the people and for the people is to have a snap election which will finally decide which coalition should have the mandate to form the state government.

This can only happen if the Perak Sultan plays a pivotal role by being non-partisan in his decision to call for a snap election. For a democracy to survive and flourish, the sultan must pay heed to the wishes of its people.

The March 8 election which swept Pakatan Rakyat to power was no accident. If BN is allowed to frustrate the will of the people, then change will not happen because they have deemed it fit to cast aside the aspirations of the people.

This is a testing time for our democracy and the Perak Sultan's decision will no doubt indicate which direction our fledgling democracy will be heading.

Dian Abdullah: Twist and turn, here and there. Well, now it is up to the Sultan of Perak to do the right thing. That is to dissolve the state assembly and let the people decide again.

The arrogant manner Umno had continued with will not last long. In fact, if fresh elections are permitted, I am very sure the people of Perak will teach and even shame Najib and Umno beyond repair.

The Perak people have benefitted much during the short period under MB Mohd Nizar. Though many obstacles were put in front of him by Umno, he never once lost his cool.

Instead, he continued dutifully with his work. This is what the people have observed and I believe the royalty has noticed that too.

Like all Malaysians, I truly believe many more people have become sick and tired of the way money had been used to purchase power and position.

Umno stands to lose all rights and positions in Perak for a long, long time. The people of Perak will do their ‘kung fu kick' and seal their fate.

Aliran Executive Committee: Aliran is alarmed that the duly elected legitimate government in Perak is being toppled through immoral party-hopping thus frustrating the will of the people.

These party hoppers do not represent themselves but they are the representatives of the people. In the last election, these individuals were not elected solely on their individual merit.

Votes were mainly cast for the Pakatan Rakyat in rejecting the BN. If the people had chosen to cast their votes on the merit and qualification of candidates, many of them would not have been elected.

It is very clear the votes were meant for the party. These individuals have no right to now nullify the electoral process.

It would only be morally right that the state assembly be dissolved and fresh elections be held. Let the people decide again who should form government.

An alternative government should not be allowed to emerge through defections under such questionable and dubious circumstances without seeking a fresh mandate from the people in line with their aspirations.

Michael: Nizar is still the MB of Perak. The existing state assembly recognises him as the MB to date.

He will only lose his post via a vote of no-confidence against him in the state assembly and not outside the state assembly ,in concordance with the laws of Perak.

Until the next state assembly meeting is conducted to sack him, he is still the lawful MB. This is different from the absence of a valid state assembly (as normally happens immediately after a fresh election) when the party with the simple majority is allowed to form the government.

Therefore, His Royal Highness, the Sultan of Perak will not be wrong should he decide to dissolve the state assembly upon the request by the current MB.

Unless, of course, our beloved sultan thinks that BN will be able to form a more stable and united state government.


On Poll: Majority wants snap election

Johari Manaf: I do not think that it is fair to conduct the survey on the resolution of the the political impasse in Perak without taking into account the position of the assemblyperson from Bota who started it all.

They were three questions asked in your survey. What was conspicuously missing was should we not hold a by-election in Bota too?

If the defection of the two assemblypersons from PKR would immediately warrant by-election, how would you explain the position of the Bota state constituency?

Don't we need a by-election there too? What is sauce for the goose is sauce for the gander.

I can't help but reluctantly conclude that the approach of the survey was not done in the totality of the whole political landscape in Perak.

Another question, for good measure, would be would we support the abortive ‘Sept 16' new federal government ‘with enough numbers' without having to go through a proper general election to get the necessary mandate?

You can't have your cake and eat it too.